Gündem
  • 6.1.2010 10:59

"SOYKIRIM SORUSU AYRIMCILIKTIR" DİYEN TÜRK SUÇLU!..

Fransa'nın Lyon kentinde görülen davada, kendisine soykırım konusunda ayrımcılık yapıldığını savunan Sırma Oran haksız bulundu. Oran bin 500 euro para cezasına çarptırıldı.

Prof. Baskın Oran'ın kızı Sırma Oran, Fransa'da yerel seçimlerde Yeşiller Partisi'nden aday oldu.

Adaylık sürecinde, Viyörban Belediye Başkanı Jean Paul Bre'nin, "Ermeni soykırımı iddiasını kabul edip etmediği" sorusuna maruz kaldı.

Oran, adaylıktan çekilirken, kendisine yapılanın diğer adaylara yapılmadığını ve bunun ayrımcılık olduğunu söylerek, Bre aleyhine dava açtı. Ancak mahkeme Oran'ı haksız buldu.

Hakim, Oran'ın Lyon'da katıldığı bir gösteriye atıfta bulundu, "Lyon'da Soykırım Anıtı'na karşı yapılan ve "Soykırım yoktur" pankartının açıldığı gösteride Oran'ın da bulunduğunu" belirtti.

Hakim, "Fransa yasaları soykırımı kabul etmektedir. Bre'nin, Oran'a bu soruyu sorma hakkı vardır" dedi.

Sırma Oran, kararı "utanç verici" olarak tanımladı.

Oran, "Mahkeme benim anlattıklarımı kesinlikle dinlemedi. Bu ayrımcılıktır. Sesimi duyurabileceğim yere kadar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğim" dedi.

Duruşma gergin geçti

Türk gazetecilerinin duruşma salonunda bulunan Ermeniler tarafından "gizli servis ajanı" ve "Türk konsolosunun ajanları" olarak nitelendirildikleri duruşma oldukça gergin bir havada geçti ve kendini tutamayan Ermeni asıllı bir Fransız hakim tarafından duruşma salonundan atıldı.

Sırma Oran'ın tanıklarından yeşiller partisi üyesi ve emekli bir savcı olan Henri Balmain, DHA'ya yaptığı açıklamada hukuki açıdan "mantıklı" olan bu kararın tarih açısından kesinlikle bağlayıcı olmadığını belirtti, yabancı ülkelerin bazı konulardaki politikalarının o ülke asıllı adaylardan seçim zamanı sorgulanmasını bir skandal olarak niteleyen emekli savcı Sırma Oran'ın bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığını belirtti.

"Temyize gitmemiz muhtemel" diyerek açıklamada bulunan Sirma Oran'ın avukatı Charles Morel mahkemenin "haksız" bir sonuçla bittiğini, Sirma Oran'a yapılanların bir ayrımcılık olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Konu hakkında akil sayılan kişilerce yapılan açıklamalara göre Villeurbanne'da 2008 Belediye başkanlığı seçimlerinde yaşanan olaylar mahkemenin bu kararı ile yorumlanacak olursa bundan sonra Lyon'da Belediye meclislerine aday olacak Türk asıllılardan "Ermeni soykırımı"nı tanımaları istenebilecek.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:26

İLGİLİ HABERLER