Ekonomi
  • 27.2.2013 23:53

SPK, 4 tebliğ taslağını görüşe açtı

     Uygulamada karşılaşılan problemlerin giderilmesi ve piyasaların şeffaf, etkin, güvenilir ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin sağlanması amaçları kapsamında hazırlanan ''Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı'', ''Portföy Saklama Hizmetine ve Bu Hizmette Bulunacak Kuruluşlara İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı'', ''Portföy Yöneticiliği Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı'' ve ''Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı'', SPK'nın internet sitesinde yayımlanarak, kamuoyunun görüşüne açıldı.
     Kurul tarafından yapılan açıklamada, Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğ Taslağı'nda temel olarak, ilgili kanun ile getirilen yeni fon yapılanmasının düzenlendiği, yatırım yapılabilecek varlıkların çeşitlendirildiği, fon kuruluş işlemlerini hızlandıracak mekanizmaların kurulduğu, yatırımcıların tam ve doğru olarak bilgilendirilmesi amacına yönelik olarak fon türlerinin ana gruplar şeklinde belirlendiği, Avrupa Birliği düzenlemeleri ile uyumlu olarak yatırımcıların etkin bir şekilde bilgilendirilmelerini teminen Yatırımcı Bilgilendirme Dokümanı düzenlendiği belirtildi.
    
     -Portföy saklama hizmetini Takasbank dışında Kurul'ca yetkilendirilen banka ve aracı kurumlar da yapabilecek-
    
     Kurul, Portföy Saklama Hizmetine ve Bu Hizmette Bulunacak Kuruluşlara İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı'nda temel olarak, Portföy saklama hizmeti sunabilecek kurumlar ile bu kurumların yetkilendirilmesine, uluslararası uygulamalar ve Avrupa Birliği düzenlemeleri ile uyumlu olarak kolektif ve bireysel portföylerde yer alan varlıkların saklanmasına, kolektif yatırım kuruluşlarının portföylerine ilişkin olarak portföy saklama kuruluşları tarafından yerine getirilecek gözetim, izleme ve kontrol görevlerine ve saklamaya konu portföylerin varlık ve nakit hareketlerine ilişkin işlemlerin yerine getirilmesine ve kontrolüne ilişkin esasların düzenlendiğini bildirdi.
     Kurul'un yayımladığı Portföy Saklama Hizmetine İlişkin Esaslar tebliğ taslağının 2. maddesinde ''Takasbank ile Kurulca yetkilendirilen banka ve aracı kurumlar bu Tebliğde belirtilen şartları sağlamak koşuluyla portföy saklama hizmeti verebilirler'' denildi.
    
     -Portföy yönetim şirketlerine asgari 10 milyon lira ödenmiş sermaye şartı-
    
     Kurul ayrıca, Portföy Yöneticiliği Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı'nda temel olarak, kolektif ve bireysel portföy yöneticiliği faaliyetinin kapsamına, ana faaliyet konusu yatırım fonlarının kurulması ve yönetimi olan portföy yönetim şirketlerinin kuruluşuna, faaliyetlerine, mali yapısına, organizasyon yapısına ve yan faaliyetlerine, bireysel portföy yönetimi hizmeti verecek kurumların yetkilendirilmelerine ilişkin esasları düzenlediğini kaydetti.
     Tebliğ taslağının portföy yönetim şirketinin kuruluş şartlarını düzenleyen 17. maddesinde, şirketin ödenmiş sermayesinin 10 milyon liradan az olmaması, paylarının tamamının nama yazılı olması ve anonim ortaklık şeklinde kurulması gibi zorunluluklar da yer aldı.
    
     -GYO'lara İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı-
    
     Kurul, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına (GYO) İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı'nda ise temel olarak, kurucularda aranacak şartlara, kuruluş ve dönüşümde aranan asgari sermaye şartına, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının temettü dağıtımına ilişkin esasların belirlenmesi konusunda Kurul'ca düzenleme yapılabilmesine, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının ilişkili taraf işlemlerinin kamuya duyurulmasına ilişkin esasların düzenlendiğini de belirtti.
     Kurul tarafından yapılan açıklamada, ilgili tarafların söz konusu tebliğ taslaklarına ilişkin görüş ve önerilerini 15 Mart 2013 tarihine kadar ''[email protected]'' e-posta adresine ya da Kurula yazılı olarak gönderebilecekleri de ifade edildi.
    
     Muhabir: Bekir Gürdamar
     Yayıncı: Zekeriya Gülün

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:39

İLGİLİ HABERLER