Ekonomi
  • 28.6.2006 11:30

STOPAJDA "YÜZDE SIFIR" TAMAM...

ALİ ULURASBA
ANKARA- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından geçen hafta açıklanan, finansal yatırım araçlarında uygulanan stopaj oranını aşağı çeken yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Kanunun, Hazine tarafından ihraç edilen menkul kıymetlerle ilgili hükümleri 1 Ekim 2006'da, diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. Yeni yasayla tüm finansal enstrümanlarda yüzde 15 olarak uygulanan stopaj, yurtdışı yerleşikler için kaldırılırken, yurtiçi yerleşikleri için ise Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), hisse senedi, yatırım fonları ve özel sektör tahvillerinde yüzde 10'a indiriliyor. Mevduat ve repoda yüzde 15'lik vergide ise herhangi bir değişiklik yapılmıyor. Yasanın getireceği değişiklikler şu şekilde açıklanıyor:
"- Yurtdışı yerleşiklerin finansal araçlardan Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranı yüzde 15`ten sıfıra indirilecek ve bu yatırımcıların beyanname vermesi de gerekmeyecek.
- Yurtiçi yerleşikler için DİBS gelirleri, özel sektör tarafından ihraç edilen borçlanma senetleri ile hisse senetlerinin alım/satım kazançlarındaki stopaj yüzde 15`ten yüzde 10`a indirildi. Yasa ile Bakanlar Kurulu`na bu oranı sıfıra kadar indirmeye yetki verildi.
- Yatırım fon ve ortaklıklarının vergilemesinde yeni sisteme geçilecek ve yatırımcılar nezdinde yüzde 10 stopaj yapılacak. Yatırım fon ortaklıklarının alım-satım kazancında stopaj sıfır olacak ve beyanname verilmeyecek. Bakanlar Kurulu, yatırım fonlarının katılma belgelerinin fona iade edilmesinden elde edilen kazançlar için fonun portföy yapısına göre, ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye veya yüzde 15`e kadar artırmaya yetkili olacak.
- Portföyünün en az yüzde 51`i İMKB`de işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonların katılma belgelerinde bir yıldan daha fazla süreyle elde tutulanlar için herhangi bir stopaj yapılmayacak.
- Mevduat ve repoda stopaj uygulaması yüzde 15 olarak devam edecek. Bu oran hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için geçerli olacak.
- 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen DİBS`lerde eski sistem aynen devam edecek. 1 Ocak 2006 tarihinden sonra ihraç edilen DİBS`ler ile bu tarihten sonra iktisap edilen diğer menkul kıymetlerden, kanunun yayımı tarihinden sonra elde edilen kazançlarda da yeni oranlar geçerli olacak.
- Gerçek kişiler hariç vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançların, 2006 yılı için stopaj kapsamı dışında bulunması uygulaması sürekli hale getirildi."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:38

İLGİLİ HABERLER