Dünya
  • 9.9.2013 12:21

Suriye krizi savaşta değil masada çözülecek

Suriye'de kimyasal saldırı emrini Esad rejiminin verdiğini iddia eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Roketlerin nereden ateşlendiğini ve nereye indiğini biliyoruz" dedi.  Kerry, Esad'ın elindeki kimyasal silahları devrederek, askeri müdahaleyi engelleyebileceğini de söyledi.

İngiltere'de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile ortak bir basın toplantısı düzenledi ve Suriye'ye askeri operasyonla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"İngiltere parlamentosu Suriye'ye müdahaleye karşı çıkmasına rağmen bizim ilişkimiz özeldir" diyen Kerry, "Londra'daki gösterileri takdir ediyorum. ABD'de de benzer gösteriler var. Çünkü insanlar savaş istemiyorlar. Ancak insanlığa karşı işlenen bu suça karşı da bir araya gelmek lazım" dedi.

Suriye'de askeri bir çözüm yerine siyasi bir çözümden yana olduklarını belirten Kerry, "Ancak bir taraf çok sayıda insanın ölümüne neden oluyorsa ve kimyasal silah kullanıyorsa, asla müzakere masasına oturamaz" ifadelerini kullanıldı.

EMRİ ESED VERDİ

"Biz Esed rejiminin kimyasal silah saldırısı emrini verdiğini biliyoruz" diyen Kerry,  "Roketlerin nereden atıldığını biliyoruz. Atılan roketlerin hepsinin rejimin kontrolündeki yerlerden, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere atıldığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler denetçilerinin saldırının yaşandığı bölgeye girişinin engellendiğini hatırlatan Kerry, Esed'in dört gün boyunca o bölgeleri bombaladığını belirtti. Muhaliflerin bu saldırıyı gerçekleştirecek teknolojiye sahip olmadıklarını vurgulayan Kerry, "Bana muhaliflerin rejim kontrolündeki bölgelerden nasıl roket attığını açıklayabilir misiniz?" diye sordu. 

ESED 1 HAFTA İÇİNDE KİMYASAL SİLAHLARI TESLİM ETSİN

Okulların scud füzeleri ile vurulduğunu söyleyen Kerry, "Bu kişinin güvenirlirliğiği yoktur ve tavrının karşılıksız kalmanması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, Esed'in askeri müdahaleyi engelleyebilmesi için elindeki tüm kimyasal silahları önümüzdeki hafta içinde uluslararası topluma teslim etmesi gerektiğini söyledi.

HAGUE: ABD'YE SURİYE KONUSUNDAKİ DESTEĞİMİZ TAM

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise İngiltere'nin ABD'ye Suriye konusundaki diplomatik desteğinin tam olduğunu belirtti. Diplomatik çabaların hızlanmasını sağlayacaklarını vurgulayan Hague, ABD ile birlikte Suriye'ey insani yardımların artırılacağını söyledi. Hague, ayrıca Lübnan ve Ürdün'ün sınırlarının güvenliğinin de önemli olduğunu onlara da bu konuda yardımda bulunacaklarını ifade etti.

SURİYE KRİZİ SAVAŞTA DEĞİL MASADA ÇÖZÜLECEK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye krizinin çözümünün savaş ile değil müzakere masasında çözüleceğini söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Suriye konusunda bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin sonunda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Kerry, Suriye krizinin çözümünün savaş alanında değil müzakere masasında bulunabileceğini belirterek, "Bu masaya oturmak zorundayız" dedi.

John Kerry, askeri müdahalenin hedeflendiğini ancak kısa süreli olacağını vurguladı.

100 yıldan fazla bir zamandır dünyanın kimyasal silah kullanımının karşısında durduğunu dile getiren Kerry, Suriye'deki çatışmanın sona ermesinin siyasi çözümle mümkün olacağını vurgulayarak Suriye'de yaşananların bir insanlık felaketi olduğunu belirtti.

Esad rejiminin kimyasal saldırı hazırlığı için emir verdiğini de söyleyen Kerry, bu konudaki kanıtlar konusunda kendinden emin olduğunu vurguladı.

HAGUE: ABD İLE YAKIN İLİŞKİ İÇİNDE OLACAĞIZ

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise uluslararası toplumun Suriye'de daha fazla kimyasal silah kullanımına engel olması gerektiğini ifade ederek Suriye krizi konusunda  tüm çabalarının ve amaçlarının ABD ile ortaklık içinde çalışmaya devam etmek olduğunu söyledi.

William Hague siyasi bir çözüm meydana getirmeye çalıştıklarını belirterek Suriye krizi konusunda Amerika  Birleşik Devletleri ile yakın iş birliği içinde olacaklarını sözlerine ekledi.


GY(AÖ/SS)


DHA-Seç - İngiltere - 


 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:10

İLGİLİ HABERLER