Yaşam
  • 20.12.2006 11:22

SUSUZLUĞUN ARDINDAN ŞİMDİ DE SALGIN TEHLİKESİ KAPIDA!..

Türkiye ortalamasının çok üzerinde ekonomik göstergelere sahip olan Kocaeli, skandallara sahne olan Yuvacık Barajı'nın kurumasının ardından susuz bir kışla karşı karşıya. Kentte içme suyu sıkıntısı ciddi boyutlara ulaştı.
Su sıkıntısı nedeniyle temizlik ve sağlık sorunları baş göstermeye başladı.
Gelişmeleri değerlendiren Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, "salgın hastalık" uyarısı yaptı.
Hamzaoğlu, Yuvacık Barajı'ndaki suyun azalması sonucu kente yeterli su verilemediğini, temizlik gereksiniminin yeterince giderilemediğini söyledi.
Bir insanın içme ve kullanma amacıyla günde ortalama 100 litre suya ihtiyaç duyduğunu belirten Hamzaoğlu, kentte suyla bulaşabilecek salgın hastalık riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı:
"Kentte su ve gıdalarla bulaşan enfeksiyon hastalıklarının artacağını tahmin ediyoruz. Geçen hafta ildeki iki ilköğretim okulunda bazı öğrenciler içtikleri sudan dolayı mide ve bağırsak sorunu yaşadı. Su kesintilerinden dolayı borulardaki basınç azalıyor. Basıncın düşmesiyle atık sular şebekedeki çatlaklar ya da kırıklardan içme suyuna karışabiliyor. Böylece suyla bulaşan tifo, dizanteri, kolera, hepatit A gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor."

Neler yapmalı?
Hamzaoğlu sağlık riskini azaltmak için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:
Sular mutlaka kaynatılarak kullanılmalı. Özellikle eller sabunlu suyla mutlaka yıkanmalı, diş fırçaları, biberonlar kaynatılmalı. Meyve sebzeler kaynatılmış suyla yıkandıktan sonra bir süre sirkeli su içinde bekletilerek kullanılmalı.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:25

İLGİLİ HABERLER