Medya
  • 25.4.2024 01:00

Suudi Arabistan çöllerinde insanların saklandığı 7 bin yıllık lav tüpleri bulundu

Eski insanlar 7.000 yıldan fazla bir süre Suudi Arabistan lav tüpünde saklandı

HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

Avustralya Griffith Üniversitesi'ndeki bilim adamları, Suudi Arabistan'da birkaç bin yıl önce insanların yaşadığı bir lav tüpünü ortaya çıkardılar.

Prehistoric Climate Change Repeatedly Channelled Human Migrations Across  Arabia | Max Planck Institute of Geoanthropology

Araştırmacılar, Suudi Arabistan'da  ilk çöl sakinlerinin yaşamlarına nadir bir bakış sunan  çığır açıcı bir bulguyu ortaya çıkardı .

Griffith Üniversitesi'nin Avustralya İnsan Evrimi Araştırma Merkezi (ARCHE), Suudi Arabistan'da 7.000 yıldan fazla bir süre önce yerleşim yeri olan bir lav tüpünde insan yaşamına dair kanıtlar buldu .

Green Arabia project wins award for archaeological work in Saudi Arabia |  Max Planck Institute of Geoanthropology

Lav tüpü, volkanik bir patlamadan akan erimiş lavın oluşturduğu doğal bir yeraltı tüneli veya geçididir. Lav dış kenarlarda soğuyup katılaştıkça tünel benzeri bir yapı oluşturur.  

Conversations with: Professor Michael Petraglia – Conversations in Human  Evolution

Lav mağaraları şimdiye kadar Suudi Arabistan'da arkeolojik olarak karmaşık bir şekilde araştırılmamıştı.   

Umm Jirsan adlı alan, hayvancılık ve tarımın kullanımına işaret ederek, kayıtlarıyla bölgenin pastoral tarihinin ayrıntılı bir resmini çiziyor.

120,000-year-old Footprints Discovered In Saudi Arabia, 57% OFF

İlk sakinler geride kaya sanatı, taş aletler ve hayvan kemikleri gibi çok sayıda eser bıraktı.  

 

AraşGreen Arabia's key role in human evolution - BBC Newstırmacılar ayrıca sitenin Neolitik'ten Tunç Çağı'na kadar çeşitli tarih öncesi dönemlerde sürekli olarak kullanıldığını da kaydetti.  

Arkeologlar Suudi Arabistan'daki Umm Jirsan bölgesinde [Griffith Üniversitesi] bir kazı yürütüyor

Arkeologlar Suudi Arabistan'daki Umm Jirsan bölgesinde [Griffith Üniversitesi] bir kazı yürütüyor

Suudi yetkililer tarafından desteklenen girişim, Orta Doğu'nun kadim insan faaliyeti tarihi   hakkında bildiklerimizi ortaya çıkarabilecek ve devrim yaratabilecek onlarca yıllık araştırmayı sürdürmeyi amaçlıyor .

Grinding tools play key role in food, plant and pigment processing during  'Green Arabia' – Griffith News

ARCHE Direktörü Profesör Michael Petraglia, "Yeraltı yerleşimleri arkeoloji ve Kuvaterner bilimi açısından küresel öneme sahip olsa da, araştırmamız Suudi Arabistan'da türünün ilk kapsamlı çalışmasını temsil ediyor" dedi. 

Baş araştırmacı ve Araştırma Görevlisi Mathew Stewart, "Umm Jirsan'daki bulgularımız, Arabistan'daki eski halkların yaşamlarına nadir bir bakış sağlıyor, insan işgalinin tekrarlanan aşamalarını ortaya çıkarıyor ve bir zamanlar bu coğrafyada gelişen hayvancılık faaliyetlerine ışık tutuyor." ARCHE'de eklendi. 

"Bu alan muhtemelen pastoral yollar boyunca önemli bir geçiş noktası olarak hizmet etti, önemli vahaları birbirine bağladı ve kültürel alışverişi ve ticareti kolaylaştırdı." 

Güncellenme Tarihi : 26.4.2024 09:50

İLGİLİ HABERLER