Gündem
  • 12.5.2004 00:16

TBMM'DE İLGİNÇ OLAY!.. ALMAN MİLLETVEKİLLERİ TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ İÇİN TBMM'DE BİRBİRİYLE TARTIŞTI

ALİ ULURASBA
ANKARA (İHA-TBMM) - Almanya'dan TBMM'ye ziyarete gelen Alman Parlamenterler Türk Dostluk Grubu üyeleri, Meclis'te Türkiye'nin AB üyeliği konusunda birbiriyle tartıştı.


Alman Parlamenterler Türk Dostluk Grubu Başkanı Claudia Roth, dün TBMM'de Türk-Alman Dostluk Grubu Başkanı AK Parti'li Ahmet Yaşar'la birlikte bugün TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. İki dostluk grubuna mensup Alman ve Türk milletvekillerinin de katıldığı toplantıda, basının önünde Alman milletvekilleri birbirleriyle Türkiye'nin AB üyeliği konusunda atıştı. İlk konuşmayı yapan AK Parti'li Yaşar, Türkiye'deki Anayasa değişikliklerini "devrim" diye niteleyerek Almanya'dan AB için Türkiye'ye tarih verilmesi konusunda yardımcı olmalarını istedi. Yaşar, "Eminim ki Aralık ayında Türkiye tarih alacak ve müzakereler başlayacaktır" dedi.


Roth ise açık konuşmak gerektiğini belirterek, bazı eksiklikler bulunduğunu, bunların giderilmesi için çalışılması gerektiğini söyledi. Roth, "Din önemli değil, özgürlüklerin olduğu bir Avrupa yaratmamız gerekiyor" sözleriyle dikkat çekti.


Gazetecilerin yönelttiği soruları da cevaplayan Roth, Irak'taki işkence görüntülerinin büyük acı ve üzüntü yarattığını belirterek "İşkence ne olursa olsun, her durumda yapılmaması gereken bir şey. Cenevre Sözleşmesi'nde savaş koşulları var. Soruşturma açılmalı, sorumlular cezalandırılmalı, zararlar tazmin edilmeli" diye konuştu.

"ZANA İLE KAFEDE BULUŞACAKTIK"
Hapiste bulunan kapatılan DEP'in eski Milletvekili Leyla Zana ile görüşmesinin kabul edilmemesiyle ilgili bir soru üzerine de, "Ziyaret talebimize izin verilmedi. Çiçek verme girişimimiz de başarısız sonuçlandı. Biz Zana ve arkadaşlarıyla ilgili olumlu bir perspektif doğacağına inanıyoruz. Yargının daha bağımsız olacağını düşünüyoruz. Biz Zana ile bir kafede ya da restorantta buluşabileceğimizi umuyorduk, beraat edeceğini umuyorduk, olmadı" diye konuştu.


Roth'a yöneltilen bir başka soru ise AB ile ilgili oldu. AB'ye üyelik konusunda ters rüzgarların olduğunun hatırlatılması üzerine, Roth'un yerine soruyu cevaplayan, Hristiyan Demokrat Willi Zylajew oldu. Zylajew, "Sonuçta Almanya'da Türkiye'ye tarih verilmesi konusunda Federal Hükümet karar verecek. Meclis değil. Biz Türkiye'nin AB üyeliğine karşıyız. Ancak imtiyazlı ortaklık verilebileceğini düşünüyoruz" dedi. Zylajew, Prof. Osman Metin Öztürk'le bir görüşme yaptığını söyleyerek, "Türkiye'de önemli bir kesimin, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine sıcak bakmadığını öğrendik. Bu çok önemli bir bilgiydi. Ancak biz iktidara gelmeden önce Türkiye'ye tarih verilirse yapılan sözleşmelere uyarız" dedi.


SPD'den Johannes Kahrs ve diğer sosyal demokrat milletvekilleri ise Hristiyan Demokrat Zylajew'e itiraz etti. Kahrs, "Biz grup içinde oy çokluğu ile Türkiye'nin AB üyeliğini destekleme kararı aldık. Biz Türkiye'nin üyeliği ile Avrupa'nın büyüyeceğine, Türkiye'den bazı şeyleri öğreneceğine inanıyoruz. Başbakanımız Türkiye'yi ziyaret ettiğinde de ne düşündüğümüzü açıkladı. Federal Hükümet, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek veriyor" dedi.


Yeşiller Partisi mensubu Claudia Roth ise "Bay Zylajew'in ne demek istediğini anlamış değilim. Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi gerekiyor. Türkiye, Kopenhag kriterlerini yerine getirdiği takdirde, tabii ki Türkiye'ye tarih verilmesi gerekiyor" diye tepki gösterdi. Türkiye'nin yapması gereken ev ödevleri olduğunu söyleyen Roth, kriterlerin kağıt üzerinde kalması önemli değil, uygulanması önemli" dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:11

İLGİLİ HABERLER