Sağlık
  • 30.4.2010 16:09

TBP, RADYASYON BONCUKLARI İÇİN UYARIYOR

TBP'den yapılan açıklamada , son dönemde kamuoyunda "radyasyon" kelimesi sıklıkla kullanılarak vatandaşların bu kelime üzerinden korkuya sevk edildiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Radyasyon bilim dünyasının kabul ettiği üzere Non-iyonize ve iyonize radyasyon olmak üzere ikiye ayrılır.

Yüksek frekanslı ve dolayısıyla yüksek enerjili olan X-ışınları ve gama ışınları iyonlaştırıcı radyasyonlardır. Daha düşük frekanslı, bir başka deyişle düşük enerjili elektromanyetik dalgalar ise (RF, yani Radyo Frekansları gibi) iyonlaştırıcı olmayan radyasyon olarak adlandırılırlar.

Mobil haberleşmede kullanılan elektromanyetik dalgalar, radyo dalgaları olarak da adlandırılmaktadır ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyon sınıfına girmektedir. Cep telefonlarından yayılan elektromanyetik alanın radyasyon olarak değil ışıma olarak tanımlanması bilimsel olarak daha doğru olacaktır."

Vatandaşların hassas olduğu radyasyon konusunda bilgi eksikliğinden faydalanan bazı şirketlerin cep telefonu gibi teknolojilerin yaydığı elektromanyetik dalgaları radyasyon olarak tanımlaması ve vatandaşları korkutarak bundan ticari bir fayda elde etmek istemesinin kabul edilemez bir yaklaşım olduğu ifade edilen açıklamada, radyasyon boncuğu gibi bu tarz ürünlerin bilimsel gerçekliğe dayanmayan, test edilmemiş ya da insan üzerinde hiçbir etkisi olmayan ürünler olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Teknoloji Bilgilendirme Platformu olarak vatandaşlarımızı bu ürünlerin hiçbir etkisi olmadığı ve tamamen ticari amaçla satışa sunulduğu konusunda uyarıyoruz" denildi.
Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren, Türkiye pazarında son dönemde satışa sunulan bu tür ürünlerin yurt dışından getirildiğine dikkat çekerek, bu ürünlerin satışı için hangi kurumlardan ne tür izinler alındığına dikkat etmek gerektiğini söyledi.

Özeren, "Bu tür ürünlerin satışı için gösterilen uygunluk belgelerinin neler içerdiği konusunda kamuoyunun yeterli bilgiye sahip olması lazım. Bu cihazlar en fazla cep telefonlarının Özgül Soğurma Oranı adı verilen SAR etkisine yönelik bir engelleme sağlayabilir. Ancak bu konuda zaten BTK ölçümler yapmakta ve SAR değeri yüksek cihazların satışına izin vermemektedir. Türkiye'de cep telefonları için limit SAR değeri diğer ülkelerde de olduğu gibi Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu tarafından belirlenmiştir. Bu limit değer de GSM mobil telefonlar için 10 gr'lık kütle başına SAR değeri 2 W/kg'dır. Vatandaşların cep telefonu satın alırken bu limit değere dikkat etmesi gereklidir" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Alkan ise, "Elektromanyetik dalgaları engellediği, insan sağlığına olan zararlarını azalttığı söylenen radyasyon bandı, radyasyon boncuğu, radyasyon kolyesi gibi ürünlerin bilimsellikten uzak ürünlerdir ve gerçeği yansıtmamaktadır. Bu ürünler yüksek fiyatlarla satılmaktadır ve vatandaşların hassas olduğu sağlık konusu kullanılmaktadır" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER