Ekonomi
  • 2.10.2005 00:13

TMSF BAŞKANI SOYGUN ŞEBEKESİNİ AÇIKLADI

Müstakil Sanayici ve İşadamları (MÜSİAD) Denizli Şubesi'nin yeni ofisinin hizmete girmesi nedeniyle bir program düzenlendi. Programa konuşmacı olarak katılan Ertürk, güncel ekonomik konularla ilgili olarak değerlendirmede bulundu.

Batan bankaların Türkiye'ye maliyetinin 50 milyar dolar olduğunu ifade eden Ertürk, "Batan bankaların altından bir enkaz çıktı. Bu da bize 50 milyar dolara mal oldu. Bu para hepimizin cebinden çıktı. Hazine bunu ödemek için yüksek faizlerle borçlandı. Bu faizleri hepimiz ödedik. O tarihte IMF'den gelen bütün paralar bankalara gitti. Sadece özel bankalar değil kamu bankaları da ciddi bir sorun. Kimse bunu konuşmuyor. Açıkçası bizde kendi dertlerimizi konuşmaktan oraya zaman ayıramıyoruz. Kamu bankası sorunu şimdi bizim uğraştığımız sorun kadardı. Kamu bankalarından sırtımıza 25 milyar dolar yük bindi." diye konuştu.

Kamu bankalarının politik bir sorun olduğunun altını çizen Ertürk, "Çünkü kamu bankalarında bir banka patronu yok. Orada politika, bürokrasi ve işadamı üçgeninden meydana gelen bir soygun var. Bugün Türkiye'de Emlak Bankası ve Vakıflar Bankası zenginleri var. Bir kuruş teminatı olmadığı halde çalarak zengin olanlar var." şeklinde konuştu.

Kredi kartı bile alamayacak insanlara banka kurması için verildiğini belirten Ertürk, "Türkiye'de bankalar başıboş bir piyasada çalışıyordu. Bankacılığın sıkı kuralları olması gerekiyordu ama bu yoktu. Bankacılık herkesin yapacağı serbest bir iş değildir. Piyasada kredi kartı bile verilmeyecek insanlara bankacılık için verildi. Devlet bankacıya kefil oldu. Bu sayede sınırsı paralar toplandı. Bunlar ödenecek paralar değildi. Sonuçta da ödemediler biz ödedik. Şimdi biz ödediğimiz bu paraları istiyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:00

İLGİLİ HABERLER