Ekonomi
  • 30.10.2008 01:27

TOKİ IMF'Yİ BÖYLE ŞAŞIRTTI!..

ABD’de mortgage sistemi ile konut sektöründen başlayan kriz dünyada da bir ekonomik krize yol açarken, Program Sonrası İzlemeleri için Ankara’da bulunan IMF heyeti, hükümetin konut politikalarının uygulanmasından sorumlu olan Toplu Konut İdaresi’nde (TOKİ) inceleme yaptı.
IMF Türkiye Masası Şefliği görevini yakın zamanda devralacak olan Rachel Van Elkan ve IMF yetkilisi Davide Lombardo’nun da yer aldığı IMF heyeti TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve diğer TOKİ yetkililerinden 1,5 saat bilgi aldı. Toplantıda, IMF yetkililerine TOKİ’nin kurumsal yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgi verildi.
YARDIMCI OLALIM
İlk kez bir IMF heyetinin TOKİ’de incelemede bulunduğu belirtilirken, toplantıda, TOKİ Başkanı Bayraktar’ın, IMF yetkilerine, “Dünyada yaşanan ekonomik krizde IMF’ye önemli görevler düşüyor. TOKİ’de çok iyi bir ekip var, gelelim size yardımcı olalım’’ şeklinde espri yaptığı da öğrenildi.
Toplantıda, IMF heyeti TOKİ yetkililerine, “Türkiye’de konut finansmanında bir sorun olup olmadığını” ve “konut alıcılarının borçlarını ödeyip ödemediğini” sorarak, “Bu uygulamanın başka ülkelere örnek alınıp alınmadığını” öğrendi. Hazine’den para almadan bu kadar büyük boyutlu konut projelerinin nasıl uygulandığını soran IMF heyetine, gelir paylaşımı modeli hakkında ayrıntılı bilgi verilirken, bu kapsamda kamu arazilerinin de değerlendirildiği belirtildi.
RAHAT EDİYORLAR
TOKİ’den bir yetkili, IMF heyetinin ‘’siz de konut finansmanında nasıl sorun yaşanmıyor, konutlar hiç iade edilmiyor mu?’’ sorusu üzerinde çok durduğunu belirterek, ‘’Biz konutları gerçek değeri üzerinden sattığımız için vatandaş ödemekte çok zorlanmıyor. Zaten girişte bir miktar peşin veriyor, zorlandığı zaman da konutu vermektense başka yerden para bulup konutun borcunu kapatıyor” dediklerini aktardı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:51

İLGİLİ HABERLER