Gündem
  • 21.3.2007 13:16

TOPUZ'DAN ÇİÇEK'E: " DİNAMİT KOYMAKTAN VAZGEÇ"

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan aldığı talimatla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunu (HSYK) çalıştırmadığını iddia ederek, "Bakana yapacağımız en sağlıklı öneri, hukukun temeline dinamit koymaktan vazgeçmesidir ve doğal olarak derhal istifa etmesidir" dedi.

 


      Topuz, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’la birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, aylardır HSYK’nın toplanamadığını belirtti. Ali Topuz, Çiçek’in HSYK’yı, Anayasanın ruhuna ve felsefesine uygun olarak çalıştırmadığını iddia etti.
      Yargıtay Kanununda, "Boş olan üyelik sayısı en çok 10’u bulunca, 10.
      üyeliğin boşaldığı tarihten başlamak üzere en geç 2 ay içinde seçim yapılması zorunludur" hükmünün yer aldığını ifade eden Topuz, "Adalet Bakanı ve Müsteşarı bu düzenlemeyi çok iyi biliyorlardır. Adalet Bakanı, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan aldığı bir talimatın gereği olarak kurulu çalıştırmamakta ve yargının, görevini yapmasını açıkça engellemektedir" dedi.
     
     "BAKAN İSTİFA ETMELİ"
      Ali Topuz, şunları söyledi:
      "Yargıtayın 23, Danıştayın da 6 boş üyeliğine aylardır atama yapılmamasının tek sorumlusu, Adalet Bakanı ve Müsteşarıdır. Her ortamda yargının bağımsızlığından söz eden Adalet Bakanı niçin HSYK’yı çalıştırmamaktadır? Kurul üyelerinin toplantı salonu ile Sayın Bakanın makamı arasındaki mesafe 100 metredir. Sayın Bakan maraton koşmayacaktır, 100 metre yürüyecek ve Kurula başkanlık yapacaktır. Öyle anlaşılıyor ki Sayın Bakanın 100 metre yürüyecek takati kalmamıştır. 100 metre yürüyecek takati kalmayan bir bakana tavsiyemiz, derhal görevi bırakmasıdır.


      Çünkü bu makamlar devlet görevidir, uzun soluk ister ve çok daha önemlisi bir Adalet Bakanının temel görevi, hukuku egemen kılmak için çaba harcamasıdır.
      Sayın Bakan hukuku egemen kılmak bir yana, siyaseti hukuka egemen kılmayı görev addetmiş konumdadır. Bakana yapacağımız en sağlıklı öneri, hukukun temeline dinamit koymaktan vazgeçmesidir ve doğal olarak derhal istifa etmesidir." Topuz, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga hakkında da görevi kötüye kullanmaktan derhal soruşturma açılması gerektiğini kaydetti.
     
     "SAYIŞTAY ÜYELERİ DE KASITLI OLARAK SEÇİLMİYOR"
      HSYK’da yaşanan siyasal müdahalenin bir benzerinin TBMM’de görüldüğünü ileri süren Topuz, 1 yılı aşkın süredir Sayıştay üyeliklerine kasıtlı olarak seçim yapılmadığını savundu.
      Ali Topuz, CHP’nin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekillerinin Komisyona başvurarak Sayıştay seçimlerinin bir an önce yapılmasını isteyeceklerini belirterek, "Bu yapılmadığı takdirde bütün komisyonlardaki çalışmalar tıkanacaktır" dedi.
     
     "CHP, YARGITAY KANUNU TASARISINI ENGELLEYECEK"
      Adalet Komisyonu gündemindeki Yargıtay Kanunu Tasarısı ile YARSAV’ın kapatılmasına ilişkin kanun tasarısının, yargının kuşatılmak istenmesine yönelik en iyi örnek olduğunu ileri süren Topuz, bu tasarıların yasalaşmaması için CHP’nin her türlü engellemeyi yapacağını ifade etti.
      Topuz, bu konularda bazı siyasi parti ve basın organlarının takındığı tavrı da eleştirerek, "AB sürecinde yargı bağımsızlığının sağlanması bir hedef değil midir? Peki hala niye susuyorsunuz? Niye tavır göstermekten çekmiyorsunuz?" dedi.
     
     "HÜKÜMETİN YARGIYA YÖNELİK ORGANİZE EYLEMİ VAR"
      Konya Milletvekili Atilla Kart, "Adalet Bakanının çağrısına rağmen 2006’da HSYK toplanmayarak seçimleri yapmadı. O zaman buna neden tepki göstermediniz?" sorusu üzerine, Yargıtay üyelerinin seçilmesi noktasında hiçbir zaman suskun kalmadıklarını söyledi.
      Yargıtay 1. Başkanlığının da o zaman seçimlerin bir an önce yapılmasını istediğini ifade eden Kart, Adalet Bakanlığının, "yeni kanunla Yargıtayın üye sayısının 150’ye düşürüleceğini belirterek, yeni üye seçilmemesi" yönünde görüş bildirdiğini kaydetti.


      Kart, "Olay burada sadece Yargıtaydan ibaret değil. Hükümetin, yüksek yargı organlarına yönelik organize bir eylemini görüyoruz" dedi.


      Sayıştay üyeliklerine seçim yapılmasına ilişkin evrakın da 15 aydır Plan ve Bütçe Komisyonunda bekletildiğini ifade eden Kart, bu konuyu Meclis Genel Kurulunda gündeme getirince, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, "Sayın Kart, eleştirilerinizde haklısınız" yazılı pusulayı gönderdiğini söyledi.


      CHP’li Kart, "Hükümet, açık ve organize bir şekilde Başbakanlıktan başlayarak Adalet Bakanlığı aracılığıyla gerçek kimliğini ve faşizan yapısını gösteriyor. Bunun için öncelikli hedef, yargıya hakim olmak ve ele geçirmek.
      Hükümet, Adalet Bakanlığı aracılığıyla yargıyı sabote ediyor, torpilliyor" diye konuştu.
     
     CİNDORUK’UN SÖZLERİ
      Ali Topuz, eski Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un, "Başbakan, hakkında daha önce mahkumiyet kararı olduğu için cumhurbaşkanı olamaz" şeklindeki iddiasına ilişkin olarak, bu konuyu incelediklerini, ancak şu aşamada hukuki bir değerlendirme yapamayacağını söyledi.
      İyi bir siyaset adamı ve hukukçu olan Cindoruk’un söylediklerinin bazı şeylere dayandığını düşündüğünü belirten Topuz, şunları söyledi:


      "Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili olarak hukuki, siyasi ve sosyal anlamda yapılan değerlendirmeler, ortaya çıkabilecek durumun resmini çekmeye dönük değerlendirmelerdir. Biz, ortaya çıkabilecek olumsuzlukları değerlendiriyoruz ve bunu hem ilgililerin takdirine bırakıyoruz, hem de kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."
     

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:50

İLGİLİ HABERLER