Ekonomi
  • 3.2.2005 01:09

TURKCELL HİSSELERİ TENİS TOPUNA DÖNDÜ

Koç, Yapı Kredi'nin mülkiyetindeki Turkcell hisselerini alması için Çukurova Grubu'na 12 aylık bir süre tanırken, mevcut yönetim hisselerle ilgili kararın kendisinde olduğunu açıkladı

Yapı Kredi Bankası'nın (YKB) mülkiyetindeki yüzde 13.1'lik Turkcell hisselerinin satışı konusunda , Koç Grubu ile YKB'nin mevcut yönetimi arasında restleşme yaşanıyor. Koç Grubu dün yaptığı açıklama ile YKB'nin mülkiyetinde bulunan hisselerinin alımı için Çukurova Grubu'na 12 aylık süre verdi. Mevcut YKB yönetimi ise, hisselerin alımı ile ilgili herhangi bir başvuru olmadığını, konuyla ilgili yetkinin sadece kendilerinde bulunduğunu belirtti. BDDK ise dün, Çukurova Grubu'nun Turkcell hisselerini alma süresinin 31 Ocak'ta dolduğunu açıkladı.

12 AY SÜRE VERDİK

Bu açıklamanın ardından Koç Grubu'ndan İMKB'ye gönderilen yazıda, sözleşme kapsamında yürütülen detaylı inceleme çalışmalarının sonucu, hisse devri gerçekleştiği takdirde, YKB'nin çoğunluk hisselerinin sahibi olması beklenen KFS ve Koçbank Nederland N.V. ile Çukurova Grubu'nun, ''Turkcell opsiyonunun Çukurova tarafından kullanılması konusunda'' fikir birliği içerisinde oldukları bildirildi. Açıklamaya göre, Koç Finansal Hizmetler, sözleşme kapsamında Çukurova'ya Turkcell'in YKB'deki yüzde 13.1'lik hissesini satın almak için YKB'nin devrinden itibaren 12 aylık süre tanındı. Çukurova bu opsiyonu sürenin ilk altı ayı için kullanırsa, “opsiyonun kullandığı tarihe göre değişen oranda azami 55 milyon eurolukî bir bedel indiriminden yararlanabilecek. Ancak ilk 6 ay içinde kullanmazsa, o zaman altıncı aydan sonraki her ay için YKB'nin 55 milyon euroyu geçmeyecek olan opsiyon uzatma masrafının altıda birini aylık olarak ödeyecek.

YETKİ YKB YÖNETİMİNDE

Bu açıklamanın hemen ardından YKB'nin mevcut yönetimi de Turkcell hisseleri ile yetkinin kendisinde olduğunu belirtti. YKB'den İMKB'ye gönderilen açıklamada, YKB'nin halka açık bir banka kaydedildi. Bankanın çıkarlarıyla ilgili her tür karar hakkının kendisinde olduğunu hatırlatılan açıklamada, biten opsiyon hakkının uzatılması için taraflarına ulaşan bir talebin bulunmadığı vurgulandı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Bankamızın varlıklarıyla ilgili her türlü değerlendirmede yönetimimiz, bankamızın çıkarlarını ön planda tutmaya devam edecektir. Ortaklarından ayrı bir tüzel kişiliği bulunan YKB'nin varlık ve borçlarına ilişkin tasarrufta bulunma yetkisi, bankanın ana sözleşmesine ve kanun hükümlerine göre belirlenen organlarına aittir. Diğer bir ifadeyle, bankamız, organları marifetiyle ve mevzuat çerçevesinde yönetilmektedir. Hangi sıfatla olursa olsun bu yetkiye sahip olmayanların bankanın varlıkları üzerinde yaptığı değerlendirme kendi görüş, arzu ve isteklerini yansıtmaktadır."

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:01

İLGİLİ HABERLER