Ekonomi
  • 31.10.2012 15:02

''Türkiye, AB'ye girse bile TL'de kalmalı"

ANKARA (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Almanya'da yaptığı ''TL zone'' değerlendirmesiyle ilgili, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girse bile ortak para birimini kabul etmemesi ve TL'de kalmasının, ''ülkenin hayrına olduğunu'' söyledi.
     Karagöl, Başbakan Erdoğan'ın, dün Almanya'da yaptığı bir konuşmadaki, ''Şu anda ben biliyorum ki Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde 'Ben avroya karşıyım, ben Eurozone'da yer almam' diyen ülkeler var. Başta İngiltere ve şu anda halinden de memnun. Hatta bize de tavsiyede bulunuyorlar. 'Sakın' diyorlar 'Eurozone'a girmeyin. Siz de TL zone yaparsınız' diyorlar. 'Zaten ben de öyle düşünüyorum' diyorum'' şeklindeki sözlerini AA muhabirine değerlendirdi.
     Şu anda AB'nin en büyük problemlerinden birinin ortak para birimi ve ortak para politikası olduğunu belirten Karagöl, bu ortaklık içinde olmayan İngiltere'nin ise AB'nin diğer ülkelerine göre elinin daha güçlü olduğunu vurguladı.
     Karagöl, şunları kaydetti:
     ''Türkiye, AB'ye girse bile ortak para birimini kabul etmemesi, TL'de kalması bence de hayrımızadır. Özellikle Avrupa'nın şu anda içinde bulunduğu kriz, bize bu görüşün doğruluğunu kanıtlamış durumdadır. Bu ortaklık nedeniyle krizde rahatlıkla hareket edemediler ve zamanında karar alamadılar. Türkiye ise duruma göre maliye ve para politikaları uygulayarak, krizden çok rahatlıkla çıkabildi veya çok etkilenmedi. Bu yüzden Eurozone içinde olup da şu anda Türkiye'nin yerinde olmak isteyen birçok ülke var.''
     Türkiye'nin yanı sıra ortak para biriminde bulunmanın tüm gelişmekte olan ülkeleri bir kriz ortamında olumsuz yönde etkileyeceğine değinen Karagöl, dışsal kırılganlıklara sahip ülkelerin böyle dönemlerde mutlaka bağımsız politikalar üretebilmesi gerektiğini ifade etti.
     Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin Eurozone'da olmamasının çok hayırlı olduğunu dile getiren Karagöl, ekonomik krizlerin olmadığı ortamlarda ise Eurozone'da olmanın Türkiye'ye katkı sağlayabileceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Recep Demir
     Yayıncı: Fazilet Özer

"Yunanistan gibi olma ihtimaliniz artar''
Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü ekonomist Prof. Dr. Ünsal Ban, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Almanya'da yaptığı ''TL zone'' değerlendirmesiyle ilgili, ''Başbakan bence çok doğru bir değerlendirme yaptı. Türkiye üretim gücünü kaybetmek istiyorsa Eurozone'a girsin'' dedi.
     Ban, Başbakan Erdoğan'ın, dün Almanya'da yaptığı bir konuşmadaki, ''Şu anda ben biliyorum ki Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler içerisinde 'Ben avroya karşıyım, ben Eurozone'da yer almam' diyen ülkeler var. Başta İngiltere ve şu anda halinden de memnun. Hatta bize de tavsiyede bulunuyorlar. 'Sakın' diyorlar 'Eurozone'a girmeyin. Siz de TL zone yaparsınız' diyorlar. 'Zaten ben de öyle düşünüyorum' diyorum'' şeklindeki sözlerini AA muhabirine değerlendirdi.
     Erdoğan'ın sözlerinin doğru anlaşılması gerektiğini vurgulayan Ban, İngiltere nasıl kendi para birimiyle AB'ye girdiyse, Türkiye'nin de TL ile AB'ye girmesi gerektiğini, Başbakan Erdoğan'ın da ifade etmek istediğinin bu olduğunu söyledi.
     Türkiye AB'ye girecekse, kendi sanayisini, kendi ekonomisini iyi bir noktaya getirene kadar TL'de kalması ve AB'ye TL ile girmesinin en doğru yol olduğunu dile getiren Ban, aksi takdirde krizlere karşı dayanıklılık derecesinin düşeceğini ifade etti.
     Bunun aksinin olması halinde ise Yunanistan gibi olma ihtimalinin artacağını anlatan Ban, şunları kaydetti:
     ''Yunanistan da avroya geçti ve kriz anında parasını devalüe ederek, ekonomisini canlandırma imkanına sahip olamadı. Türkiye de netice itibariyle son yıllardaki gücümüze rağmen kırılgan bir ekonomiye sahip. Yani şoklara karşı ne yazık ki hala dayanıksızız. TL ile AB'ye girersek, ileride olumsuz bir durum olduğunda, hükümetler TL'de devalüasyon yaparak, gerektiği zaman değerleme yaparak ekonomiyi yönlendirme imkanına sahip olabilir. Bu da Türkiye'nin para politikasında etkin bir yönetim sergilemesine neden olur.''
    
     -''Türkiye üretim gücünü kaybetmek istiyorsa Eurozone'a girsin''-
    
     Ortak para birimini kabul etmenin, ülkenin üretim yapısıyla da çok yakından ilgili olduğunu vurgulayan Ban, sözlerini şöyle tamamladı:
     ''Üreten toplumlar AB'nin avrosuna girer ama üretmeyen toplumların kendi paraları dışında Eurozone'a girmeleri çok büyük bir hata olur. Şu anda Türkiye, bir üretim kapasitesine sahip ama Eurozone'a girdiği zaman üretim gücünü olduğu gibi kaybeder. Bizim şu anda katma değeri yüksek üretim yapan ülkelerle rekabet etme şansımız neredeyse hiç yok. Yani bir otomotiv sektörüyle rekabet edemeyiz. O zaman ne yapmanız lazım- Kendi para biriminiz olmalı ki orayla rekabet edebilin. Başbakan bence çok doğru bir değerlendirme yaptı. Türkiye üretim gücünü kaybetmek istiyorsa Eurozone'a girsin.''
    
     Muhabir: Recep Demir
     Yayıncı: Hamdi Ateş



 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:34

İLGİLİ HABERLER