Ekonomi
  • 29.4.2010 12:57

TÜRKİYE’DEN YUNANİSTAN’A DESTEK: "YA BİRLİKTE BATACAĞIZ YA DA BİRLİKTE ÇIKACAĞIZ"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Yunanistan'ın durumunun gözlediklerini, ekonomik olarak ülkelerin arasındaki sınırların ortadan kalktığını, buna paralel olarak da komşuluk ilişkilerinin değiştiğini söyleyerek, "Komşunuzda çıkan yangın sizi de etkileyebiliyor. Biz, yanımızda ekonomik yönden zayıf bir Yunanistan istemiyoruz. Ekonomilerin iç içe çalıştığı bu dönemde, ya birlikte batacağız ya da birlikte çıkacağız" dedi.

AHMET UMUR ÖZTÜRK/ANKARA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Dışişleri Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Özügergin, İsrail'in Parlamento'ya Ermeni Tasarısını getirmesi konusundaki çalışma ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun ziyaretiyle ilgili bilgi verdi. Özügergin, Müsteşarın önümüzdeki günlerde İsrail'i olağan istişare mekanizması çerçevesinde ziyaret edeceğini, Ortadoğu sorunlarının ve Türk-İsrail ilişkilerinin ele alınabileceğini belirtti.

1915 olaylarının Knesset'te görüşülmesi amacıyla Meretz Partisi'nin vermiş olduğu bir tasarı olduğunu belirten Özügergin, geçmiş yıllarda da buna benzer tasarıların Parlamento'ya geldiğini, yine geçmiş yıllarda olduğu gibi hakim kalmasını beklediklerini ifade ederek, "Parlamenterlerin tarihi yargılama konusundaki görüşlerimiz bellidir. Tarihi tarihçiler yorumlasa daha iyi olur" şeklinde konuştu.

Ermenistan ile önümüzdeki dönemde planlanan bir şey olmadığını belirten Özügergin, "Washington'da görüşüldü. Müsteşarımız Erivan'a gitti. Çok yakın zamanda bir trafik yaşadık" dedi.

Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri konusunda ise Özügergin, "Sanki biz protokolleri imzaladığımız ve normalizasyon sürecini başlattığımız için artık Karabağ ile ilgilenemezmişiz gibi" bir mantığın tuhaf olduğunu belirterek, "Eğer Ermenistan ile Azerbaycan aralarındaki ilişkiyi normalleştirirse, biz de Ermenistan ile aramızdaki ilişkiyi normalleştirirsek bunun yaratacağı sinerji çok daha büyük olacaktır. Bunu sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

"NÜKLEER KONUSUNDA YALNIZ DEĞİLİZ"

İran'ın nükleer programına karşı Türk-Brezilya ortaklığı aşaması ve Güvenlik Konseyi sunulacak tasarıyla ilgili Jeffrey'in 'çekimser oy kullanmak, hayır anlamına gelir' sözüne karşılık olarak Özügergin, konunun halen masada olduğunu söyledi. İran'ın nükleer programı hakkında duruşlarının belli olduğunu söyleyen Özügergin, "Nükleer konusunda yalnız değiliz. Diplomasi fırsatının halen olduğunu düşünen tek ülke Türkiye değil. Diğer ülkelerden de benzer düşünceler ifade ediliyor. Çin Dışişleri Bakanı İstanbul'a geldiğinde, bizzat 'diplomasi yolunu tercih ettiklerini' belirtti. İran çok ciddi bir devlettir. Tarihi kökleri olan, devlet anlayışı güçlü bir ülkedir. Rasyonel karar alma yeteneğine güvendiğimiz bir ülkedir.

Batı'da İran'ın nükleer programıyla ilgili tereddütler varken, İran'da da bir tehdit algılaması olduğunu görüyoruz. Bu iki olgunun bağdaştırılamayacak ölçüde olduğunu düşünmüyoruz. Her iki tarafa da telkinlerimiz var. İranlı yetkililere şeffaf olma konusunda telkinlerimiz olduğu gibi,
İran'ın rasyonel olma konusunu da Rusya, Çin gibi devletlerde ulaştırıyoruz. Halen fırsat var" ifadelerini kullandı.

"YANIMIZDA EKONOMİK YÖNDEN ZAYIF BİR YUNANİSTAN İSTEMİYORUZ"

Özügergin, Yunanistan'ın durumunun gözlediklerini, ekonomik olarak ülkelerin arasındaki sınırların ortadan kalktığını, buna paralel olarak da komşuluk ilişkilerinin değiştiğini söyleyerek, "Komşunuzda çıkan yangın sizi de etkileyebiliyor. Biz, yanımızda ekonomik yönden zayıf bir Yunanistan istemiyoruz. Ekonomilerin iç içe çalıştığı bu dönemde, ya birlikte batacağız ya da birlikte çıkacağız. Bu konu Avrupa Birliği'nde takip edildiği gibi, Türkiye'de de ilgi büyük. Başbakan Yardımcımız Ali Babacan bir konferansa katılmak üzere Atina'ya gidecek" dedi.

Yunanistan'a maddi yardım konusunun gündeme gelmediğini, dün yapılan Yüksek Düzeyli İstişare Toplantısı'na 10 bakanın katıldığını belirten Özügergin, "Bir iki hafta içinde iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılacak. Yunanistan ile ele alınabilecek anlaşma metinleri ne olabilir görüşüldü. Bakanlarımız kendi alanlarında nasıl işbirliği yapabileceklerini aktardılar. Çevre, ekonomi, dışişleri gibi çeşitli konular ele alınacak" diye konuştu.
Özügergin, KKTC'den ziyaret konusunda planlanan bir şey olmadığını, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yemin töreni sırasında ikili görüşmelerin yapıldığı da kaydetti.

Özügergin, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Türkiye ziyareti konusunda, tarihin zamanı gelince açıklanacağını, Rusya ile ilgili Yüksek Düzeyli bir diyalog mekanizması üzerinde çalışılacağını belirtti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:16

İLGİLİ HABERLER