Dünya
  • 30.1.2007 11:27

"TÜRKİYE IRAK'A MÜDAHİL OLABİLİR"

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdül Mehdi, Türkiye'nin, Orta doğu bölgesinin en güçlü ülkelerinden birisi olduğunu belirtirken, ''Irak dahil, Orta doğudaki tüm konuların çözümünde müdahil olma hakkı olan bir ülke'' olduğunu söyledi.

Abdül Mehdi, ''Türkiye'nin görüş ve katkıları bizim için önemli" dedi.

Mehdi, Davos Zirvesinde, Türkiye-Irak ilişkileri konusundaki soruları yanıtladı.

Türkiye'nin, Orta doğudaki sorunların çözümünde önemli bir taraf olduğunu vurgulayan Mehdi, sadece Irak değil, Lübnan ve Filistin sorunun çözümünde de Türkiye'nin etkin bir ülke olduğunu ve bu konuların çözümünde daha da etkin olabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin, Irak'ın eski ve köklü bir komşusu olduğunu ifade eden Mehdi, bu nedenle, Irak'ın geleceğinde Türkiye'nin çok önemli bir yerinin olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin hem Avrupa Birliği hem de Orta doğuda saygı duyulan bir etkinliğinin olduğunu anlatan Abdül Mehdi, özellikle uzun bir tarihsel geçmişe sahip olması nedeniyle, Türkiye?nin Orta doğu bölgesindeki sorunların çözümünde aranılan bir taraf olduğunu vurguladı.

Irak ve bölgedeki sorunların çözümünde Türkiye ve bölge ülkelerinin önemli bir yerinin olduğunu ifade eden Mehdi, bölgedeki sorunların çözümüne ortaklaşa kalıcı çözüm bulunabileceğini vurguladı.

Mehdi, Irak konusunda ileride düzenleyecekleri bir toplantıda, Türkiye'nin de çözüme katkı sağlamak için davetli olduğunu ve çözüme en çok katkı sağlayabilecek ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdül Mehdi, Irak için alınacak her kararda mutlaka Türkiye'nin de bulunması gerektiğini, çünkü Türkiye'nin Irak'ın geleceği açısından önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

-''IRAK, TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR''-

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdül Mehdi, Türkiye ile aralarındaki ilişkinin gerçek potansiyeli yansıtmadığını belirtirken, Türkiye ile ekonomik ve siyasi ilişkileri daha da güçlendirmek istediklerini söyledi.

Türkiye'nin, Irak'ın ekonomik ve ticari geleceğine de katkıda bulunmasını istediklerini anlatan Abdül Mehdi, Türkiye ile ticaret ve yatırım ilişkilerini daha da arttırmak niyetinde olduklarını kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:29

İLGİLİ HABERLER