Gündem
  • 12.8.2005 02:42

'TÜRKİYE KIBRIS'I TANIMALI...'

Yorgo KIRBAKİ, Hürriyet - Rum Dışişleri Bakanı Yakovu’nun da doğruladığı mektupta Fransa, ‘AB’nin 25 üyesini de tanımayan bir ülke ile müzakere sürecinin başlayabilmesi düşünülemez’ diyor.

FRANSA, 3 Ekim’de Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin başlamasıyla ilgili olarak önce ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıması şartını, AB üye ülkelerine gönderdiği dört paragraflık mektupla resmen duyurdu. Dominique de Villepin Fransa hükümetinin ‘iç yazışma belgesi’ şeklindeki mektup Rum basınına sızdı.

Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu’nun da doğruladığı mektup, Atina Haber Ajansı’nda (ANA) yayınlandı.

Yakovu, söz konusu belgenin Fransa hükümetinin bir ‘iç yazışma belgesi’ olduğunu söyledi. Belgenin tüm AB üyelerine gönderilip gönderilmediğini bilmediğini ancak bazı üyelere gönderildiğini bildiğini kaydeden Yakovu, ilginç bir iddiada da bulundu. Yakovu’ya göre, AB Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim’de formalite icabı başlamasını ancak müzakerelerin uygulamada ‘çerçeve belgesini’ tamamlanmasından sonra başlayabileceğini ileri sürdü. Yakovu AB’nin böyle bir karar alabileceğinin altını çizdi. Rum bakan ‘Coreper toplantısı çok önemli. Herhangi bir karar için oybirliği gerek. Ancak Kıbrıs eğer diğer üyelerle aynı görüşte değilse bu veto hakkını kullanacağı anlamına gelmez’ dedi.

Öte yandan, Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, kritik AB toplantıları öncesi taktik belirlemek üzere 18 Ağustos’ta Atina’ya gelecek.

İşte mektup

Türkiye, açık niyet beyan etmezse görüşmeler başlayamaz

‘Fransa Başbakanı, Türkiye’nin Ankara Anlaşması’nın yeni 10 üye ülkenin katılımını kapsayan ek protokolü 29 Temmuz’da imzalamasıyla ilgili olarak tutumunu 2 Ağustos’daki açıklamasıyla dile getirmiştir.

Başta Fransa’nın olmak üzere yapılan sürekli uyarılara rağmen, Türkiye protokolü imzalamakla birlikte bir deklarasyon yayınlayanarak, Kıbrıs siyasi sorununun çözümü için yükümlülüğünü dile getirmekle birlikte, attığı imzanın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması demek olmadığı ve Kıbrıs Rum makamlarının Yeşil Hat’tın kuzeyinde iktidar, denetim ve yetkileri bulunmadığını varsaymaya devam edeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. AB Konseyi 2004 Aralık’ında Türkiye’nin protokolü imzalamasını talep etmiştir. Tek taraflı deklarasyon yeni bir unsurdur. Deklarasyonun, Türkiye’nin onayını verdiği protokolün siyasi yapısı ve uygulamasını bertaraf ettiğini sayıyoruz.

Bu çerçevede, Fransa Başbakanı, Türkiye’nin deklarasyonunun ciddi bir sorun yarattığını vurgulamıştır. AB’nin 25 üyesini de tanımayan bir ülke ile müzakere sürecinin başlayabilmesi düşünülemez. Bu soru, 24 Ağustos’taki Coreper ve 1 Eylül’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısında tüm üyeler tarafından konuşulacaktır. Fransa nihai tavrını bu konuşmalar sırasında Avrupalı ortakları ile yapacağı istişarelerde belirleyecektir. Türkiye, ister istemez Kıbrıs’ı da kapsayan tüm AB üyelerini tanıma yolundaki açık niyetini beyan etmezse, üyelik müzakerelerinin başlaması sözkonusu olamaz.’ 

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:46

İLGİLİ HABERLER