Gündem
  • 12.8.2005 02:08

YAKALANAN EL KAİDE ÜYESİ EYLEM PLANINI LADİN'E SUNMUŞ!..

Türkiye’ye sık sık gelen El Kaide’nin kilit ismi, örgütün Türkiye yapılanmasının başındaki Habip Akdaş’ın İstanbul’daki evinde ağırlanmış. 15 ve 20 Kasım bombalı saldırı eylemleri için El Kaide’nin Louai Sakra aracılığı ile gönderdiği paraların hesabının ise Habip Akdaş ve Gürcan Baç tarafından tutulduğu kaydedildi. Sakra’nın, Antalya’da İsrail gemilerine yönelik yapmayı düşündüğü eylem planını bizzat Usame bin Ladin ile görüştüğü ifade edildi. Sakra’nın, Ladin ile en son 3 ay önce irtibat kurduğu öğrenildi. Polis, Sakra’nın 1998-2000 yılları arasında defalarca Türkiye’ye girdiğini tespit etti.

El Kaide lideri Usame bin Ladin ile doğrudan görüşebilen ender kişilerden olduğu belirtilen Sakra, poliste ve savcılıkta ‘susma hakkını’ kullandı. Ancak polis, Sakra ile yaptığı görüşmeyi tutanak halinde savcılığa iletti. Sakra’nın Irak’taki direnişçilere bomba yapımı konusunda dersler verdiği ve bombalı eylemlere katıldığı belirtildi. Louia Sakra, gözaltında kaldığı sürenin dolmasının ardından sevk edildiği İstanbul Adliyesi’nde tutuklandı. Antalya’da yakalanan diğer Suriyeli Hamed Obysi ise önceki gün tutuklanmıştı.

Avukatı Osman Karahan’ın telkinleri ile susma hakkını kullanan Sakra’nın polise, “Amacım Türk insanına zarar vermek değil. İsrailli turistleri hedef alacaktım. Eylemi denizde gerçekleştirecektim. Hiçbir Türk bu olaydan zarar görmeyecekti.” dediği bildirildi. Yetkililer, Sakra’nın Suriye, Ürdün, İran, Irak ve Türkiye sorumlusu olduğunu belirtti. Polis, Antalya’da İsrail gemilerine bombalı saldırı yapmayı hedefleyen Louai Sakra ve Hamed Obysi’nin, eylem için ‘uyuyan hücreler’i harekete geçirmek üzere Antalya’ya geldiğini belirtti. Sakra’nın Antalya Limanı’nda demirlemiş 8 metre boyunda bir tekne de kiraladığı öğrenildi. Güvenlik birimleri, bombalama eylemlerini gerçekleştirmek için görevlendirilecek uyuyan hücrelerin peşine düştü. Üst düzey bir polis yetkilisine göre Usame bin Ladin’le direkt görüşen, birçok kanlı eylemin finansını sağlayan ve bölge sorumlusu olan birinin eylemde kendini feda etmesi mümkün değil. Aynı yetkiliye göre Louai Sakra’nın cebinden çıkan 120 bin dolar da yine bu eylem için hazırlanan militanların ailelerine verilmek üzere getirilmiş. Operasyonun başından sonuna kadar gizli tutulması da bu amacı taşıyor.

Türk polisi Sakra ismini ilk kez İstanbul’da gerçekleştirilen bombalı intihar saldırılarının ardından deşifre etmişti. El Kaide örgütünün Türkiye yapılanması içerisinde yer alan Adnan Ersöz ve Mehmet İnce yakalandıklarında Louai Sakra’nın ismini vermişti. Sakra’nın örgüt mensupları tarafından en çok bilinen kod ismi ise Suriyeli Alaaddin. Beşiktaş 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren ‘El Kaide’nin Türkiye Unsurları’ dava dosyasında da Suriyeli Sakra finansör olarak kayıtlı ve arananlar listesinde yer alıyordu. İstihbarat Daire Başkanlığı, Louai Sakra ile ilgili şu bilgilere yer veriyor: Eylemlerin finansörü istihbarat raporunda bin bir surat olarak geçiyor. Gerçek adı Luayibi Muhammed Hac Bakr Al Saka. El Kaide’nin üst düzey yöneticilerinden. Suriyeli, 1973 doğumlu. Avrupa’da yaşıyor. Örgütün para trafiğini yönetiyor. ‘Lian Ben Muhammed Saka’ ‘Abu Muhammed’, ‘Abu Haya Al Suri’ ve ‘Ala Al Din’ kullandığı kod adlarından bazıları.

Suriyeli Louai Sakra ile ilgili bilgiler ise Adnan Ersöz ve Mehmet İnce’nin ifadelerinde de yer alıyor. Habip Aktaş’ın, El Kaide’nin Pakistan yapılanmasından gerekli finansmanı sağlayamayınca eylemlerde kullanılan 150 bin doların 50 binini Suriyeli Sakra’dan temin ettiği istihbarat raporlarına yansıdı.


/Ercan Gün, Sedat Güneç - Zaman

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:46

İLGİLİ HABERLER