Ekonomi
  • 31.1.2007 14:48

TÜRKİYE, KÜRTLERİN 'PETROL OYUNUNU' BOZDU

YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA  - Türkiye, Celal Talabanı ve Mesut Barzani yönetimindeki Kürt grupların Kerkük'ün sahip olduğu petrol varlığını sahiplenmek için hazırladıkları oyununu bozdu.


Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, krizin sebebinin SOMO'daki yeniden yapılanmadan kaynaklandığını belirterek, "Usul hatası yapıldı. Bu hata düzeltilmezse Irak aç kalır" dedi. Türkiye ile Irak arasında geçtiğimiz hafta içinde başlayan 'Petrol Krizi'nin altından, Kerkük Petrolleri üzerinde hak sahibi olmaya çalışan Kürt grupları çıktı.

Kerkük petrollerinde söz sahibi olmaya çalışan Kürt grupları, Irak ulusal petrol şirketi SOMO'nun yeniden yapılanma sürecinden yararlanmaya çalıştı. SOMO'yu Kuzey'de Kerkük, güneyde Basra ve ortada merkez olmak üzere üçe bölen projeye destek veren Kürt grupları, petrol ürünleri ihraç eden Türk firmalarının SOMO'ya bağlı Kerkük idaresiyle çalışmasını istedi. Gelişmelerin ardından Habur sınır kapısını kapatan Türkiye ise Irak yönetimini hayati önem taşıyan ikili ticareti kesmekle köşeye sıkıştırdı.

Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Aksoy, Irak Ulusal Petrol Şirketi SOMO'nun, bu ülkeye petrol ürünleri ihraç eden Türk firmalarını Kuzey Irak yöneticilerine yönlendirmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Türkiye'nin duygusal tepkiler vermesinin yanlış olacağını da vurgulayan Aksoy, SOMO'nun Basra, Merkez ve Kerkük olmak üzere yeniden yapılandırıldığını belirterek, "Burada usulen hata yapıldı. Türk firmalarına ipe sapa gelmez bir yazı gönderildi. Eğer 'Yeniden yapılanma içindeyiz. Petrol ticaretinde kendi tercihinizi kendiniz yapın. SOMO'ya bağlı şu idarelere gidebilirsiniz' denseydi. Bu kriz yaşanmazdı" diye konuştu.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in açıklamalarına da tam destek veren Aksoy, Türk işadamlarının Türk dış politikasına paralel hareket edeceğinin altını çizdi. İş Konseyi Başkanı Aksoy, Irak tarafının Türkiye'ye karşı kötü niyetli hareket edemeyeceğini vurgulayarak, "Türkiye ticareti keserse Irak aç kalır. Habur'un kapanması halinde onların canı daha çok yanar" diye konuştu.

 Irak'ın İran ve Suriye ile sorunlar yaşadığını hatırlatan Aksoy, Türkiye kapısının kapanması halinde Irak'ın Ürdün ve Dubai üzerinden gemilerle yapılan ticarete mahkum kalacağına da dikkat çekti. Aksoy, Irak'la yaşanan krizin yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığı ve kısa vadede çözülebileceğini de belirterek, Irak Petrol Bakanı Aşti Havrami'nin bir heyetle Türkiye'ye gelmesinin yararlı olacağını sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:27

İLGİLİ HABERLER