Gündem
  • 30.7.2008 10:01

TÜRK&KÜRT ÇATIŞMASI PİLOT BÖLGESİ

Mersin, Ergenekon'un hedef seçtiği illerin başında geliyor. Burada düzenlenen yürüyüşlerin, bayrak yakma eylemlerinin kanlı örgütün tez-gâhı olduğunu gösteren iddianamede, "Türk-Kürt çatışması çıkarmayı, ülkede kaos oluşturmayı hedefledikleri anlaşılmaktadır." deniliyor.

Ergenekon iddianamesi, kaos ortamı oluşturarak darbeye zemin hazırlamak isteyen örgütün planlarını gözler önüne serdi. Örgüt, Türk-Kürt çatışması çıkarmak için yürüyüşler düzenleyip birçok olayı provoke etmiş. Milleti birbirine düşürmek için seçilen pilot kent ise Kürt vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Mersin.

İddianamede, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Fikri Karadağ'ın silah üstüne yemin ettirdiği Mersin'de bayrak yakma eylemlerinin yapıldığına dikkat çekiliyor. Ergenekon'a bağlı Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Derneği halkı galeyana getirmek için bayrak yürüyüşleri tertip etmiş. Talimatını da Doğu Perinçek vermiş. İddianamede yer alan bir telefon görüşmesi ise Mersin'in ardından Diyarbakır'da oynanmak istenen oyunun nasıl tezgâhlandığını gösteriyor. Özetle şunlar konuşuluyor: "Diyarbakır'da bir tantana çıkaracağız / Mersin yürüyüşünde dört bin asker vardı, kimse farkında değildi / Evet aynı şekilde askerlere sivili çektirelim, yürüyüşe katalım / Başka alternatifi yok. Çünkü o bölgede yapmak istediğim çok şey var benim. Operasyonel olarak da var."

PKK, DHKP/C, Hizbullah'la ilişki kuran Ergenekon, ülkede tansiyonu yükseltmek için her yolu denemiş. Terör örgütlerine parasal ve lojistik destek sağlayarak, Mehmetçik'e kurşun sıktırmış. Şehit cenazelerinde boy gösteren örgüt üyeleri, vatandaşı tahrik ederek halkı devlete karşı kışkırtmış. Bununla da yetinmeyen Ergenekon, etnik çatışma için bir dizi plan hazırlayarak uygulamaya koymuş. Ayrıca Alevi-Sünni tartışmasını körüklemiş.

Türk-Kürt çatışması çıkarılması konusunda öncülüğü Fikri Karadağ'ın başkanı olduğu Kuvayı Milliye ve Taner Ünal'ın liderliğindeki Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Dernekleri yapıyor. Türkiye'nin her yerinden Mersin'e adam taşıyan bu dernekler, önce kahvehane toplantılarında halkı kışkırtmış, ardından da mitingler düzenleyerek provokatif sloganlar attırmış. İddianamenin 'Sivil Toplum Örgütlerinin Amacı' başlıklı bölümünde şu ifadeler yer alıyor: "Kuvayı Milliye ve Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi derneklerine bakıldığında daha ziyade örgüte istihbarat ve silahlı eylem gerçekleştirebilecek kadrolardan oluştuğu, gerçekleştirdikleri ya da gerçekleştirmeyi planladıkları eylemlerle ülkede kaos, anarşi ve terör meydana getirmeyi amaçladıkları, özellikle Türk-Kürt düşmanlığını körükleyerek kardeş kavgası çıkmasına sebebiyet verecek eylemlere giriştikleri görülmüştür."

Ergenekon, PKK ile amaç birliği yapmış

Ergenekon ve PKK terör örgütlerinin nihai amaçları aynı. Türk-Kürt çatışması çıkararak, kaos ortamı oluşturmak. İddianamede bu noktaya özellikle dikkat çekiliyor: "Bölücü terör örgütü nihai hedefi olan, bağımsız birleşik Kürdistan'ı kurabilme amacıyla bölge halkına ayrı bir etnik kökenden geldiği aşılaması yapılarak ülke genelinde Türk-Kürt çatışması meydana getirerek sonuca ulaşmaya çalışmıştır. Mevcut Ergenekon yapılanması da aynı tarzda Türk-Kürt çatışmasını körüklemek suretiyle hareket tarzı/stratejisi konularında bölücü terör örgütü ile paralellik arz etmekte olup, bu düşünce ve planlamalar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bölmeyi ve parçalamayı amaçlamaktadır."

Örgüt üyelerinin aralarında yaptıkları konuşmaların dökümleri de bu bilgileri doğruluyor. Şüpheliler Muhammet Yüce ve Fikri Karadağ arasında geçen telefon görüşmesinde ilginç ayrıntılar dikkat çekiyor. Yüce, "DTP'yi bombalayacağım." diyor. Karadağ ise "Bizim istediğimiz zaman yapacağız, onlar istediği zaman değil." diyor. Karadağ ile Nazmi isimli şahıs arasında geçen görüşmede ise Nazmi'nin "Ne olacak bu Kürtlerin durumu ya?" demesi üzerine, Karadağ, "Bu millete ihanet eden herkes belasını bulur. Bu memlekette yeri yok. Hepsi def olur gider cehenneme. (Kürtlerin) En iyisi ölüsüdür biliyorsun." diyor.

Sivil toplum alanındaki diğer bir yapılanma olan VKGB'nin de 'Mersin'in PKK terör örgütünün eline geçtiği' propagandasıyla şehrin Yörük köylerini savaş vermeye çağırdığı, bu çerçevede Mersin'de toplumsal gösteri yürüyüşü ve eylemler düzenlediği belirtiliyor. Derneğin Mersin Başkanı Mesut Sezer, köylüleri mitinge çağırıyor. Sezer, Yörük kahvesinde köylülere "Maalesef artık Diyarbakır'a bir Türk şehri diyebilir miyiz arkadaşlar? Mersin'e artık diyemiyoruz değil mi? İki sene sonra Mersin'e de Türk şehri diyemeyeceksiniz. Bu bir İstiklal savaşıdır arkadaşlar." diyor. İddianamede, gizli tanık 17 de, 'Mersin'deki bayrak mitinginde Türk bayrağının VKGB tarafından yaktırıldığını' söylemişti.

Mersin mitinginde askerler yürümüş

VKGB'nin Mersin'de düzenlediği yürüyüşte, 4 bin askeri sivil kıyafetlerle yürüttüğü ortaya çıktı. İddianamede, 'Girdap' operasyonunda tutuklanan VKGB'nin Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Cinali ile Zeki Balaban ve Selahattin isimli şahıslar arasındaki görüşmeye değiniliyor. Konuşmanın dökümü özetle şöyle: Zeki: Oraya (Diyarbakır) bin kişiyi bir şekilde atacağım. Kara Kuvvetleri'nden de takviye alabilirim. Çünkü Mersin yürüyüşünde de orda dört bin asker vardı. Kimse farkında değildi. Cinali: Evet evet ordan aynı şekilde askerleri organize ettirebiliriz. Mersin mitinginde askerler yürümüş. Çünkü garnizonda aşağı yukarı 14 bin asker var, kolordu karargahı var. Cinali: He, onlara sivili çektirelim yürüyüşe katalım. Zeki: Aynen öyle komutanım. Cinali: He öyle yapacağız. Gelirler yürüyüşü yapar dağılırlar. Zeki: Mersin'de de askerler başladı almaya bayrağı, sivillere devretti. Çektik ondan sonra çocukları. O bölgede çünkü yapmak istediğim çok şey var benim. Operasyonel olarak da var. Selahattin: Sağol teşekkür ederim, sen nasılsın? Cinali: Napalım uğraşıyoruz işte. Diyarbakır'da bir tantana çıkartacağız biliyorsun sen işi. Zeki sana haber vermiştir. Şöyle bir şey yapalım, ses gelsin.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:28

İLGİLİ HABERLER