Asayiş
  • 31.10.2008 00:27

TÜRKLERİN CEZA CİNLİĞİ!..

Kabahatler Kanunu kapsamında haklarında idari para cezası kesilen bazı uyanıkların "sahte" adresler ile ceza ödemekten kurtuldukları ortaya çıktı. İdari yaptırım karar tutanaklarında yapılan incelemede beyan edilen bazı adreslerin "sahte" çıkması polisi yeni tedbirler almaya yöneltti.
STRATEJİ BELİRLENDİ
1 Haziran 2005’te yürürlüğe giren 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, müthiş bir "cinliğe" sahne oldu. İşledikleri kabahatler nedeniyle haklarında idari para cezası kesilen birçok kişinin ceza ödememek için polise "hayali" adres verdiği anlaşıldı. İllerden gelen şikayetler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü harekete geçti.
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü imzasıyla yayınlanan genelgede idari yaptırım karar tutanaklarının düzenlenmesi ve cezaların tahsilinde izlenecek "strateji" açıklandı. Buna göre polis, idari yaptırım karar tutanaklarına geçirilen adresleri "Ulusal Adres Veri Tabanı"ndan teyit edecek. Ceza ödememek için polise sahte adres beyan eden kişiler hakkında, "resmi kamu görevlilerini yanıltmak" suçundan adli işlem yapılacak.
PEŞİN TAHSİLAT
Yapılan araştırmada idari yaptırım uygulanan kişilerin adreslerini doğru beyan etmedikleri, bazılarının yabancı ülkede oturdukları, bazılarının da yabancı uyruklu kişiler oldukları anlaşıldı. Emniyet buna da formül buldu. Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşları ile ülkemizde oturmayan ve geçici olarak Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu kişilere kesilen idari para cezalarının öncelikle "peşin" tahsil edilmesini istedi.
CEZALAR NE KADAR?
Yasak alanda sigara içmek: 62 YTL
Yere izmarit ve sigara paketi atmak: 20 YTL
Dilencilik yapmak: 58 YTL
Gürültü çıkarmak: 58 YTL
Mal satarken başkasını rahatsız etmek: 58 YTL
Cadde ve sokaklara izinsiz inşaat malzemesi dökmek: 118-549 YTL
Kimlik bildirmeyen ve aykırı bilgi veren: 58 YTL
Çöpü belirtilen yer dışına atmak: 22 YTL
Yere tükürme: 22 YTL
Belirlenen yer dışında kurban kesmek: 58 YTL

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:48

İLGİLİ HABERLER