Ekonomi
  • 1.5.2010 03:41

UCUZ ET KAPIDA...

Kırmızı etteki spekülasyona son verecek adım nihayet atıldı. Bakanlar Kurulu, et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek amacıyla EBK Genel Müdürlüğü’ne damızlık olmayan canlı sığır ve sığır eti ithalatı için tarife kontenjanı açtı. İthalat lisansı anlamına gelen bu karar dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre EBK, çeşitli ülkelerden 16 bin ton canlı sığır, 7 bin 500 ton da sığır eti (taze veya soğutulmuş, dondurulmuş) getirebilecek. Mevcut uygulamada canlı hayvan ve et ithalatına yüzde 225 oranında gümrük vergisi uygulanıyor. Ancak bu kararnameyle oran canlı sığır için yüzde 10’a; sığır eti için de yüzde 25’e düşürüldü. EBK bu alım yetkisini yıl sonuna kadar dilediği tarihler içinde kullanabilecek.

YETMEZSE YENİ LİMİT

Türkiye günde 3,3 bin ton yılda da 1,2 milyon ton kırmızı et tüketiyor. Dolayısıyla ithal edilecek yaklaşık 23 bin 500 ton kırmızı etin piyasadaki spekülasyonu almaya yeteceği ifade ediliyor. Bununla birlikte yetkililer, bu miktardaki ithalatın yeterli olmaması, fiyatların makul seviyelere düşmemesi halinde bir günde yeni bir kararname çıkarılarak yeni bir ithalat limiti açılabileceğini söylediler. EBK, dün kararın hemen ardından Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’dan 4 bin 25 ton kasaplık canlı sığırı ithal etmek üzere ihale açtı. İhale 4 Mayıs Salı günü saat 10.00’da Ankara- ’da pazarlık yöntemiyle yapılacak.

FİYAT 12-13 TL OLUR

Bu ülkelerden ithal edilecek sığırlar Angus, Hereford, Montofon, Holstein, Simental ırkı veya melezlerinden; yaşları 16 ay ile 28 ay arasında, erkek ve 450-650 kilogram aralığında olacak. EBK’nın önümüzdeki hafta yapacağı ihale yaklaşık 7 bin 500 sığırın bir kalemde Türkiye’ye getirileceği anlamına geliyor. DEİK’in yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye’de bir ara 23,4 liradan satılan bir kilogram dana etinin fiyatı komşu ve çevre ülkelerde 4-14 dolar aralığında değişiyor. Et Gürcistan’da 4, Ukrayna’da 5, Makedonya ve Kazakistan’da 6, Azerbaycan’da 7, Bulgaristan ve Moldova’da 8, Yunanistan, Almanya, Romanya ve Rusya’da 10, Danimarka’da 12-14 dolardan satılıyor. Yüzde 25 vergi ilave edildiğinde 4 dolarlık et 7,5 TL’ye; 10 dolarlık et 18,5 TL’ye geliyor. Ancak EBK’nın canlı hayvan ithali sırasında karkas etin kilosunun 12-13 liraya kadar düşebileceği hesaplanıyor.

UCUZ ET ARJANTİN’DEN GELECEK

Öte yandan, yapılan araştırmalarda Türkiye’ye en uygun fiyatla canlı sığır ve sığır etinin Arjantin, Uruguay, Şili, Avustralya, Paraguay ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden geleceği belirlendi. Bu ülkelerde karkas etin 3 dolar civarında olduğu, vergiyle birlikte Türkiye’ye teslim fiyatının yaklaşık 6 lira civarında kalacağı hesaplandı. Buna göre, EBK’nın asıl büyük ithalatı bu ülkelerden yaparak piyasayı düzenlemesi bekleniyor.

Et fiyatları 2.5 lira düştü

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) ve Marketing Management Institute (MMI) Türkiye tarafından gerçekleştirilen ‘’Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı’’na katıldı. Konferansta konuşan Eker, Türkiye’nin hayvancılık alanında geçen zamanda çok büyük mesafe katettiğini, işletme sayısının 18 bin 500’e ulaştığını, büyükbaş hayvan sayısında da artış olduğunu kaydetti. Son dönemde ise besi materyaline olan talebin artmasıyla besi fiyatlarının yükseldiğini belirten Eker, şöyle devam etti:

İSTİSMAR ETTİLER

“Bunu biraz da istismar etmeye kalkışanlar oldu. Bu da tabii fiyatları tüketici aleyhine artırdı. Biz de bütün paydaşları bir araya getirerek bir toplantı yaptık. 2 milyon 177 bin besi hayvanının ahırda olduğuna kimse itiraz etmedi. Bu kadar hayvan varken demek ki birileri elde ettiği kârla yetinmiyor. Bu fırsatı daha fazla kullanmak istiyor. Üretici bizim için önemli. Ama 70 milyon tüketicinin hakkını ve hukukunu da korumak zorundayız” dedi Mehdi Eker, EBK’ya yetki verilmesinin ardından ardından yavaş yavaş piyasada etkilerinin görüldüğünü belirterek, ‘’Toptan fiyatlarda kilogram başına 2,5 lira düşüş meydana geldi’’ dedi.

Kesimde İslami usuller esas alınacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk halkına gerçek fiyatları ile et yedirmek ve üreticiye destek olmak amacı ile Et Balık Kurumu’na ithalat izni verildiğini bildirdi. “Ortadoğu Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı” ile ilgili yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çağlayan, “İthalat yetkisi vermemizin sebebi, spekülatif amaçlarla yükselen et fiyatlarının olması gereken seviyelere çekilmesidir” dedi. Çağlayan, ithal edilen canlı hayvanların kesiminin İslami usullere göre yapılacağını belirtirken, “Helal gıda esası mutlaka dikkate alınacaktır. Bununla ilgili gerektiğinde Et Balık Kurumu’nun elemanları bizzat kesim yerlerine giderek bunu yapacak’’ diye konuştu. Bir gazetecinin ‘’Bazı sivil toplum kuruluşları hastalıklı hayvanların ülkeye gireceği yönündeki endişelerini dile getirdi. Vatandaş gönül rahatlığı ile et yiyebilecek mi’’ şeklindeki sorusu üzerine Çağlayan, bu konuda endişenin söz konusu olamayacağını, hükümetin ve Tarım Bakanlığı’nın çok ciddi çalışmaları olduğunu ifade etti. Çağlayan, “İthalat hayvan hastalıklarından ari ülkelerden yapılacak. Bunun aksi düşünülemez. Bu tür söylemleri zaman, zaman spekülatiflerin söylemi mi? Lobi faaliyetlerinin göstergesi mi diye düşünmekten edemiyorum” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:13

İLGİLİ HABERLER