Gündem
  • 22.4.2024 11:02

Uluslararası ajanslar duyurdu.. Erdoğan PKK'yı bitirmek için Irak'ta

Dünyanın önde gelen Haber Ajansı AP, Erdoğan'ın Iraz ziyaretine yönelik geniş bir haber verdi. AP Erdoğan'ın PKK'yı temelli bitirmek için Irak'ta önemli anlaşmalar imzalayacağını duyurdu..
İşte o haber

ürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Kuzey Irak'ta dayanağı olan bir Kürt militan grubuna karşı mücadelesinde Bağdat'tan daha fazla işbirliği istemesi nedeniyle on yıldan fazla bir süre sonra Irak'a ilk resmi ziyaretini Pazartesi günü yapıyor..

Su temini sorunları ve Kuzey Irak'tan Türkiye'ye bir yıldan fazla süredir durdurulan petrol ve gaz ihracatı da dahil olmak üzere iki ülke arasında başka sorunlar da büyük önem taşıyor.

Erdoğan'ın Irak'a son ziyareti 2011 yılında Türkiye'nin başbakanıyken olmuştu.

Irak hükümeti sözcüsü Bassem el-Awadi yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın ziyaretinin "Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli bir başlangıç ​​noktası" olacağını ve "güvenlik sorunlarına ortak yaklaşım" ve "güvenlik sorunlarına ortak yaklaşım" konusunda bir anlaşmanın imzalanmasını içereceğini söyledi. su dosyası” diğer konuların yanı sıra.

Erdoğan, ülkesinin, oluşturduğu tehdidi "kalıcı olarak" ortadan kaldırmak amacıyla, Türkiye'de yasaklanan ve Irak'ta operasyonlar düzenleyen Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) karşı büyük bir operasyon başlatmayı planladığını söyledi. .

Türkiye geçmişte Kuzey Irak'ta gruba karşı çok sayıda kara saldırısı gerçekleştirirken, Türk jetleri sık sık bölgedeki şüpheli PKK hedeflerini hedef alıyor.

Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler geçen ay gazetecilere verdiği demeçte, Ankara'nın artık Irak ile ortak sınır boyunca 30 ila 40 kilometre (19 ila 25 mil) derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturmayı hedeflediğini söyledi.

 

Türkiye'nin güneydoğusunda özerk bir Kürt devleti kurma mücadelesi 1980'lerden bu yana on binlerce kişinin ölümüne neden olan grup, Türkiye ve Batılı müttefikleri tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

Bağdat geçmişte Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonlarının egemenliğini ihlal ettiğinden şikayet etmişti, ancak Ankara'nın tutumuna yaklaşıyor gibi görünüyor.

Mart ayında Irak ve Türkiye dışişleri bakanları arasında yapılan toplantının ardından Bağdat, Irak Milli Güvenlik Konseyi'nin PKK'yı yasakladığını ancak PKK'yı terör örgütü olarak tanımlamaktan vazgeçtiğini duyurdu.

İki ülke ortak bir bildiri yayınlayarak grubun "hem Türkiye hem de Irak için güvenlik tehdidi" oluşturduğunu ve Irak topraklarındaki varlığının "Irak Anayasasının ihlali" olduğunu belirtti.

Irak Başbakanı Muhammed Şii el Sudani geçen hafta Washington'a yaptığı ziyarette gazetecilere, Irak ve Türkiye'nin "birbirleriyle gerçek çıkarları ve ortak projeleri" olduğunu söyledi. PKK'nın uzun zamandır Kuzey Irak'ta var olduğunu, “ancak herhangi bir silahlı grubun Irak bölgesinde olmasına ve saldırılar için bir fırlatma rampası olarak kullanmasına izin vermiyoruz.”

Ankara, PKK üslerinin varlığının, Irak'ın güneyindeki Basra'daki Grand Faw limanını bir demiryolu ağı aracılığıyla Türkiye ve Avrupa'ya bağlayacak olan Irak Kalkınma Yolu adlı büyük ticaret yolunun planlanan inşaatına tehdit oluşturduğunu savundu. çizgiler ve otoyollar.

Bağdat, Kuzey Irak'ta üslenen İranlı Kürt muhalif gruplara uyguladığı yaklaşımın benzerini PKK'ya da taşıyabilir.

İranlı muhaliflerin varlığı, Irak'taki üslerine periyodik olarak hava saldırıları düzenleyen Tahran için bir gerilim noktası haline gelmişti. Geçtiğimiz yaz İran ve Irak, muhalif grupları silahsızlandırma ve üyelerini askeri üslerden yerinden etme kamplarına yerleştirme konusunda anlaşmaya vardı.

Erdoğan ile Iraklı yetkililer arasındaki görüşmelerde enerji işbirliğinin yanı sıra Türkiye'ye boru hattı yoluyla petrol akışının olası yeniden başlatılması konularının da ele alınması bekleniyor.

Yarı özerk Kürt bölgesinden Türkiye'ye uzanan bir boru hattı, tahkim mahkemesinin Ankara'nın Irak merkezi hükümetini devre dışı bırakan petrol ihracatı için Irak'a 1,5 milyar dolar ödemesine hükmetmesi üzerine Mart 2023'ten bu yana kapatıldı. Petrol ve doğal gaz gelirlerinin paylaşımı, Bağdat ile Erbil'deki Kürt yetkililer arasında uzun süredir tartışmalı bir konu.

Su hakları da muhtemelen masadaki önemli bir konu olacak.

Irak'ın tatlı suyunun çoğunu sağlayan Dicle ve Fırat nehirleri Türkiye'den çıkıyor. Son yıllarda Iraklı yetkililer, Türkiye'nin kurduğu barajların Irak'ın su arzını azalttığından şikayetçiydi. Uzmanlar, iklim değişikliğinin Irak'taki mevcut su kıtlığını daha da kötüleştirip yıkıcı sonuçlara yol açmasından korkuyor.

Bağdat sakini Mustafa Hassan, Erdoğan'ın ziyaretinin "su ile ilgili sorunların çözümüne yardımcı olacağını, çünkü Irak'ta su kıtlığı krizi yaşandığını ve bunun tarımı etkilediğini" umduğunu söyledi.

Güncellenme Tarihi : 22.4.2024 14:49

İLGİLİ HABERLER