Gündem
  • 26.10.2004 06:16

ÜNLÜ OYUNCUNUN JİNEKOLOĞU İLE YAŞADIĞI AŞK TIBBİ ETİĞE UYGUN MU?

Oyuncu Zeynep Tokuş ile jinekoloğu Alp Nuğoğlu arasındaki ilişki, akıllara ‘Bu ilişki tıbbi etiğe uygun mu’ sorusunu getirdi. Nuğoğlu’nun meslektaşlarının bir kısmı ‘istismar yoksa olabilir’ derken bir başka görüşe göre ise ‘doktor doktordur, hasta da hasta, ilişki asla.’

KİMLİK ÖN PLANDA

Dr. Orhan Odabaşı (Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri)

Toplumun hasta-hekim ilişkisine bakışı çok net, burada herhangi bir hoşgörü yok, yeşil ışık sözkonusu değil. Çünkü bu, hasta-hekim ilişkisine zarar verir. Bu konu iki kişinin arasındaki bir mesele olarak değerlendirilmesin, mesele kimliklerle ilgili. Hekimin hastasıyla ilişkisinin çerçevesi çok nettir: Hastanın bedenen veya psikolojik olarak zarar görmemesi.

İSTİSMAR DEĞİLDİR

Uzman Dr. Hanzade Doğan (İÜ Cerrahpaşa Tıp Fak. Deontoloji Ana Bilim Dalı Öğ. Gör.)

İlişki, sadece hekim hasta ilişkisine bağımlı, sağlıksız bir şekilde geliştiyse bu yanlış olarak değerlendirilebilir. Ama iki kişi arasında doktor hasta ilişkisi olabilir ama farklı bir ortamda karşılaşmış olmaktan doğan bir ilişki yaşayabilirler. Önemli olan bir istismarın olmaması. Sağlam bir özel ilişki zemini varsa bu istismar sayılmayabilir. O yüzden ‘koşula bağlıdır’ diyorum.

ETİĞE AYKIRI

Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu (Marmara Üniversitesi Kadın Doğum Bölümü Öğretim Üyesi)

Kadın doğum branşının kendine has kuralları vardır. Jinekolog devamlı kadın hastayla meşgul olduğu için çok kontrollü olmak durumundadır. Karşınızdaki kişinin cinsiyetini unutur, onun rahatsızlığıyla ilgilenirsiniz. Hastaya karşı her zaman mesafeli olmak gerekir. Onu bir kadın gibi görmeye başladığınızda bir terslik var demektir. Etik olarak doğru değildir.

AŞIK OLABİLİR

Dr. Yıldırım Gülhan (İstanbul Tabip Odası Etik Kurulu Üyesi)

Bu olayda iki kişinin birbirini eskiden beri tanıdıkları anlaşılıyor. Etikte bunun belirlenmiş bir tanımı yok. Mesleğinin getirdiği avantajları kullanarak ilişki başlatması yanlış, yoksa her meslekte olduğu gibi tıpta da doktorların hastalarına aşık olmaları görülmüş bir durumdur. Mesleğin verdiği bir takım sırları koz olarak kullanarak böyle bir ilişki başlatamaz, bu doğru bir davranış değildir. 


Hürriyet Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:09

İLGİLİ HABERLER