Gündem
  • 5.4.2020 11:53

Ünlü Prof. Dr. Nuriye Fışgın’dan 10 soru ve 10 cevapta Koronavirüs

Alman İmmünoloji Derneği Başkanı Thomas Kamradt, "Muhtemelen Sars-CoV-2 virüsünün bulaşmasından sonra en az birkaç yıl yeni bir enfeksiyona karşı koruma oluşacak" dedi.

Kamradt, benzer virüsler hakkında bilinenlere göre, vücudun antikor üreterek, yeni enfeksiyonlara karşı savunma mekanizması geliştirebileceğini söyledi. Kamradt, ancak "bu koruma mekanizmasının ne kadar süreceği kandaki antikor yoğunluğunun hızına yani antikor titresinin (oranı) azalmasına bağlı olduğuna" dikkat çekti.

Ancak tüm iyimser tahminlere rağmen, yeni virüs ve buna bağlı enfeksiyonların henüz tam anlamıyla nasıl bir seyir izleyebileceğinin bilinmediğinin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bunun kandaki antikor yoğunluğuna bağlı olduğunu ve antikor yoğunluğunun hangi seviyeden itibaren virüse karşı koruyuculuk sağladığının bilinmediğini vurguladı.

Ünlü Prof. Dr. Nuriye Fışgın’dan son dakika çarpıcı corona virüs açıklaması! Vücuda alınan virüs miktarına göre en ciddi belirtisi...

Tüm dünyada etkisini gösteren corona virüs hızla yayılmaya devam ediyor. Türkiye'de corona virüs pandemisine karşı önlemler alınmaya devam ederken vatandaşlar internet üzerinden üzerinden koronavirüs ile ilgili merak ettiklerini araştırıyor. Corona virüsün ilk belirtisi tam olarak nedir? Corona virüsü grip ve nezleden net bir şekilde ayırt etmenin yolu var mı? Sabah.com.tr'nin sorularını yanıtlayan İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuriye Fışgın "Virüsü alan kişilerin %80'i hastalığı hafif bulgularla atlatabilmektedir. Hastaların %15'i ise orta-ağır hastalık geliştirebilir. %5 hasta ise kritik hasta olarak tanımlanmaktadır." diyerek son dakika corona virüs ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Corona virüs tüm dünyada etkisini göstermeye devam ettikçe merak edilen sorular da artıyor. Corona virüs ile ilgili en çok merak edilen konuların başında belirtileri geliyor. Corona virüsün kişiden kişiye farklı belirtiler göstermesi kaygı düzeyini de artırıyor. Ünlü Prof. Dr. Nuriye Fışgın, corona virüsle ilgili merak edilen soruları yanıtlarken dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Corona virüsün en ciddi belirtisinin nefes darlığı olduğunu belirten Prof. Dr. Fışgın, griple olan benzerliklerine de dikkat çekti. . Bağışıklık sisteminin önemini vurgulayan Prof. Dr. Fışgın vitamin takviyeleriyle ilgili de uyarılarda bulundu.

1. KORONAVİRÜSÜN İLK BELİRTİSİ TAM OLARAK NEDİR? BELİRTİNİN KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞME SEBEBİ NEDİR?

Koronavirüs, alındıktan sonra ortalama 5-6 gün içinde belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak enfeksiyon belirtisiz de görülebilir. Çok farklı belirtiler tanımlansa da, ateş, kuru öksürük en sık belirtiler arasındadır. Hastalık genellikle boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, halsizlik ve kas-eklem ağrısı ile başlayabilir. Bazı hastalarda koku ve tat alamama bildirilmiştir. Özellikle çocuklarda ishal ön planda görülebilir. En ciddi belirtisi nefes darlığıdır. Kişilerin bağışıklık sisteminin verdiği yanıt ve alınan virüs miktarı belirtilerde farklılıklara neden olabilir.

2.HERHANGİ BİR RAHATSIZLIĞI OLMAYAN GENÇLERDE KORONAVİRÜS NASIL BELİRTİLER VERİR? KORONAVİRÜSÜN EN HAFİF BELİRTİSİ NEDİR?

Herhangi bir rahatsızlığı olmayan gençlerde de koronavirüs, yukarıda tanımladığımız belirtilere neden olabilmektedir. Virüsü alan kişilerin %80'i hastalığı hafif bulgularla atlatabilmektedir. Hastaların %15'i ise orta-ağır hastalık geliştirebilir. %5 hasta ise kritik hasta olarak tanımlanmaktadır. Virüsün en hafif belirtisi burun tıkanıklığı, boğaz ağrısıdır. Ama bazı hastalarda boğaz ağrısı şiddetli seyredebilir.

3.KORONAVİRÜSTE HANGİ HASTALAR DAHA RİSKLİ? KORONAVİRÜS NEDEN KRONİK HASTALARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR?

Covid-19'da 60 yaş ve üzeri, kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek hastalığı, kronik karaciğer hastalığı olanlar, kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar, şeker ve yüksek tansiyon hastaları, sigara kullananlar daha riskli grup olarak tanımlanmaktadır. Kronik hastalıkların vücutta oluşturduğu etkiler ve bağışıklık sisteminin zayıflığı Koronavirüs'ün daha ağır seyretmesine neden olmaktadır.

4.KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR TEDAVİLERİNE DEVAM EDERKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR? HASTANEYE DÜZENLİ OLARAK GİTMESİ GEREKENLER (KANSER HASTALARI GİBİ) BU SÜREÇTE NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

Kronik hastalığı olanlar, kendilerini takip eden doktorları aksini söylemediği sürece, aldıkları tedavilerine devam etmeli, önerilen diyetlere uymalıdırlar. Buradaki en öneli nokta kronik hastalığının kontrol altında olmasıdır. Kontrolsüz kronik hastalıklarda Covid-19 daha ağır seyredebilmektedir. Bu hastalar takiplerinin nasıl ve hangi sıklıkta yapılacağını, kendilerini takip eden doktorlarına danışmalıdırlar.

5.HERHANGİ BİR RAHATSIZLIĞI OLMAYANLARDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIF OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Herhangi bir hastalığı olmayan, gelişi-güzel ilaç ve bitkisel tedaviler kullanmayan, sağlıklı beslenen kişilerde bağışıklık sisteminin kalıcı olarak zayıf olması beklenmez.

6.KORONAVİRÜS KAN GRUPLARINI NE ŞEKİLDE ETKİLİYOR? KAN GRUBUNUN POZİTİF YA DA NEGATİF OLMASI BU NOKTADA ÖNEMLİ MİDİR?
Bununla ilgili bildirilmiş bilimsel herhangi bir veri bulunmamaktadır.

7.EK TAKVİYENİN (VİTAMİN KULLANIMI) KORONAVİRÜSE KARŞI BİR ETKİSİ OLUYOR MU?Sağlıklı beslenmek, yeterli uyumak (günde en az yedi saat) ve düzenli egzersiz yapmak bağışıklık sistemini güçlü tuttuğu için Koronavirüs ile savaşta etkin rol oynamaktadır. Böyle kişilerin dışarıdan kimyasal ek bir takviye almasına gerek yoktur.

8.ÜLKEDEN ÜLKEYE BESLENME ŞEKLİNE GÖRE VİRÜSÜN ETKİSİ DEĞİŞİYOR MU?
Bununla ilgili bilimsel veri bulunmamaktadır. Ancak beslenmenin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde katkısı bilinmektedir.

9.KORONAVİRÜSÜ GRİP VE NEZLEDEN NET BİR ŞEKİLDE AYIRT ETMENİN YOLU VAR MI?

İçinde bulunduğumuz dönem hem grip hem de nezlenin yaygın görüldüğü dönemdir. Nezlede yüksek ve uzun süreli ateş beklenmez. Genel olarak hapşırık, burun akıntısı, boğaz ağrısı ön plandadır. Gripte ise ateş, boğaz ağrısı, öksürük, yaygın kas ağrısı görülen bulgulardır. Covid-19'da da boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, ateş, öksürük, nefes darlığı, yaygın kas ve eklem ağrısı gibi belirtiler görülmektedir. Bu nedenle ayırt etmek güçtür.

10.NORMAL ÖKSÜRÜK VE KORONAVİRÜS ÖKSÜRÜĞÜ ARASINDAKİ BELİRGİN FARKLAR NELERDİR?

COVİD-19'da kuru ve sürekli olan bir öksürük söz konusudur. Öksürük sık aralarla olmaktadır.

Güncellenme Tarihi : 5.4.2020 19:23

İLGİLİ HABERLER