Ekonomi
  • 30.5.2006 09:30

UZANLAR’IN TRANSFER KURNAZLIĞI

BDDK'nın İmar Bankası raporunda, ÇEAŞ ve KEPEZ hesaplarında akıl almaz yöntemlerle oynandığı ortaya çıktı. Raporda, ÇEAŞ ve

KEPEZ'in mevduat hesaplarında geriye dönük hareketlerin, yeni kayıtlar düzenlenmek suretiyle gizlendiği belirtildi. KEPEZ'in, İmar Off-Shore nezdindeki mevduat hesabından İmar Bankası Adana Şubesi'ndeki mevduat hesabına 4 trilyon 350 milyar TL virman yapıldığı belirlendi. Bu tutarın 1 trilyonluk bölümünün grup firmalarından Asya Dahili Ticaret A.Ş ve 95 milyar TL'lik bölümünün ise yine grup firmalarından Karacaören Elektrik A.Ş'nin Gayrettepe Şubesi'ndeki mevduat hesabına transfer edildiği tespit edildi. Transferin KEPEZ kayıtlarına geçirilmediği ya da yok edildiği belirlendi.

BDDK'nın raporunda, bankanın Mali Kontrol Müdürü Yeşim Öztürk'e ait notların da manipülasyona netlik kazandırdığı belirtildi. KEPEZ'in yanı sıra ÇEAŞ'ın mevduat hesabında da 2003 yılından önce manipülasyon yapıldığı belirlendi. Bankaya el konulmadan 5 ay önce de manipülasyon hesaplarının yapıldığı ortaya çıktı. Bu plan çerçevesinde ÇEAŞ'ın mevduat hesap hareketlerinin bazı muhasebe kayıtlarının silinerek ve yerine yenileri düzenlenerek değiştirildiği belirtildi.

HESAPLARDA "O.S"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan temin edilen ÇEAŞ ve KEPEZ 'in İmar Off- Shore mevduat hesap ekstrelerinde yapılan incelemelerde, havaleler kısmında O.S ifadesinin kullanıldığı, bu kısaltmasının İmar Off- Shore anlamına geldiği ifade edildi.

MEVDUAT HESABI

Rapora göre, İmar Off-Shore tarafından bazı grup firmalarına kullandırılan kredilerle, KEPEZ adına mevduat hesabı oluşturuldu. Faiz, BSMV ve KKDF kullanılmak üzere KEPEZ'in İmar Bankası'ndaki mevduat hesabından aktarılan kaynakların yanı sıra İmar Off-Shore tarafından da adı geçen firmalara kredi kullandırıldı ve kredi karşılıkları KEPEZ'in mevduat hesabına geçirildi. Aynı yöntemlerle ÇEAŞ'ın hesabına 2002 yılında 37 trilyon yatırıldı.

ÖDEMELER ÇEAŞ ve KEPEZ'E

Banka muhasebe kayıtlarında yaptıkları inceleme sonuçlarına da raporda yer veren BDDK uzmanları, İmar Bankası'ndan kredi kullandırılan firmalardan tahsilat yapılması gerekirken, tahakkuk eden faiz, BSMV ve KKDF tutarlarının İmar Off- Shore kredilerine dönüştüğünü de ortaya çıkardı. Bu şekilde ÇEAŞ ve KEPEZ'in faaliyet gelirleriyle, görünürde Uzan Grubu firmalarının İmar Bankası'na olan faiz, BSMV ve KKDF borçlarının ödendiği kaydedildi. Bu işlemlerle bağlantılı olarak ödemelerin kredi bedeli ÇEAŞ ve KEPEZ'in İmar Off-Shore nezdindeki mevduat hesaplarına geçirildiği ifade edildi.

Kanıt yazışma elektronik ortamda

ÇEAŞ ve KEPEZ'in mevduat hesaplarıyla ilgili olarak Mali Kontrol Müdürü Yeşim Öztürk'ün bazı e-maillerine de raporda yer verildi. İletişim Grubu muhasebe biriminde görevli Turgay Güzeler'in 2005 yılı Mayıs ayında Öztürk'e gönderdiği mail'e, Öztürk'ün şu cevabı verdiği görüldü:

"Mailinizde belirttiğiniz gibi Mayıs 2002 tarihinde Media Print'in İmar Bankası'na olan faiz borçları CEAŞ'tan para aktarılmak suretiyle kapatıldı. Bu bilgilerin resmi makamlara bildirilmesi sebebiyle İmar Bankası'nda bir değişiklik yapamayız. Ancak Off- Shore’da Media Print'in kullanmış olduğu krediyi Medya Park'a kullandırıp, Media Print'e oradan da CEAŞ'a geçebiliriz. Bu konudaki görüşlerinizi bildirirseniz işlemlerimizi düzeltebiliriz."

 

(Tolga ATAR-bugün)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:07

İLGİLİ HABERLER