Sağlık
  • 6.9.2007 02:04

UZMANLAR UYARIYOR: ÇOCUĞUNUZU GÜZELLİKLE İKNA EDİN!..

Uzmanlar, eleştirel tavrın çocukları kötü etkilediği görüşünde birleşiyor. Önemli olan çocuğunuza hataları söylemek değil doğru davranışın ne olduğunu açıklayıcı bir tavırla anlatmak.

OKULUN, sosyallleşmenin ilk adımı olduğunu söyleyen Medicana Avcılar Hastanesi Psikoloğu Betül Bilgen, Çocuklar, anne ve babanın aynasıdır. Ailenin tüm kültürel ve sosyal özelliklerini taşırlar' diyor. Psikolog Bilgen, okul sezonu yaklaşırken, çocuklara evde ve okulda nasıl davranılması gerektiğini anlattı. Okula yeni başlayan çocuğa öncelikle sorumlulum bilinci verilmelidir. Okulda alması gereken sorumlulukların zorunluluk olmamasına dikkat edilmeli hayatın içinden görevler, yerine getirilmesinin kendisi için önemli davranımlar ve başarı kazanımları olacağı öğretilmelidir.

Ders çalışmanın zorunluluk değil, gereklilik olduğunun bilincinin verilmesi gerekiyor. İlköğretimde, eğitim verilmesi yanında çocuğun duygusal zekasının da gelişimine ağırlık verilmesi ön plana çıkarılmalıdır. Çocuğun sosyalliği yaşam çizgisinde önemli etkendir. Bu nedenle çocuğumuzu okula, hayata hazırlar gibi hazırlamalıyız. Onu zamanı iyi kullanması konusunda eğitmeliyiz. Okul döneminde dersleri ile birlikte yürütebileceği kendini üretken hissettiği bir hobisini devam ettirmelidir. Ders ile aktiviteleri arasında başarı transferinin özgüvenini yaşayabilmelidir.

Çocuğunuz için yasaklayıcı anne baba olmayın, ona emir vermeyin. Kendini ifade etmeyi olanak sağlayın ve cesaretlendirici olun. Bir aile çocuğun hayat ve okul başarısından memnun olamıyorsa ilk önce kendini sorgulamalıdır. Aileler çocuğu yetiştirirken farkında olmadan bazı eğitim hataları yaparlar ve sonra sorunun çocuktan kaynaklandığını düşünürler.

Sürekli eleştiriye, hakarete uğrayan çocuk ister istemez önemsenmeme, kendisini değerli hissetmeme duygusuna kapılır. Bu insana acı veren bir duygudur ve özgüven eksikliğine sebep olur. Bu duyguyu yaşayan kişi depresif olur, hayattan zevk alamaz, dolayısıyla başarılı da olamaz. Böyle bir muamele gören çocuk zeki olduğu halde girişimci olamaz, tuttuğunu koparamaz.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:30

İLGİLİ HABERLER