Sağlık
  • 23.6.2014 12:49

Uzmanlardan güneş gözlüğü uyarısı

Güneş gözlüğünün aksesuar değil, sağlık aracı olduğunu belirten Şırnak Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emine Kaya, güneş gözlüklerinde ilk aranması gereken özelliğin ultraviyole ışınlardan en yüksek derecede koruma özelliği olması gerektiğini belirterek, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken noktaların başında gözlüğün sertifikası olduğunu ifade eden Kaya, kaliteli bir gözlüğün ya da gözlük camının yanında mutlaka sertifikası olduğunu söyledi.

Güneş ışınlarının çok etkili olduğu bugünlerde özellikle güneş gözlüğü kullanımının çok önemli olduğunu ifade eden Kaya, “Özellikle güneş ışınları göze ciddi zararlar ve kalıcı hasarlar verebilmektedir. Bu nedenle güneş gözlüğü bir aksesuar değil, bir sağlık aracıdır. Onun için mutlaka kullanılmasını öneriyoruz. Güneş ışınlarının kalıcı hasarlarından korunabilmek için koruyucu güneş gözlükleri kullanılması gerekiyor. Yalnız piyasada satılan sahte güneş gözlükleri kullanılmamalı. Çünkü, bunlar yarar yerine aksine zarar vermektedir. Göze, sinir tabakasına kalıcı hasarlar yapabildiği gibi gözde kızarıklık, şişlik ve görme bozukluğu gibi birçok probleme neden olabilmektedir" dedi.

Kalitesiz ve sertifikasız gözlük nedeniyle gözlerinden rahatsızlandığını belirten hasta Mehmet Ziya Kabul, “Gözde yanma, ağrı ve batma, sulanma şikayetim vardı. Doktora geldim. Güneş gözlüğü önerdi. Ben yanlış gözlük kullanımında bulunmuşum. İşporta malı gözlük kullandığımdan dolayı gözlerime zarar verdiğimi öğrendim" diye konuştu.

Şırnak merkezde gözlük satıcısı olan Turgut Yazıcıoğlu ise halkın bu konuya duyarlı olması gerektiğini söyledi. Yazıcıoğlu, “Elektronikçilerde, stantlarda, seyyar satıcılarda satılan gözlükleri almayınız. Onların sağlık açısından herhangi bir faydası yok. Gözlüklerin optik mağazalardan satın alınması ve kaliteli garantili, garanti belgeli olanların tercih edilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:58

İLGİLİ HABERLER