Asayiş
  • 10.11.2007 00:08

VATANSEVER KUVVETLER DERNEĞİ DAVASININDA ŞOK AÇIKLAMALAR

EDA HAN
ANKARA (İHA) - Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi (VKGBH) Derneği'ne yönelik düzenlenen 'Girdap Operasyonu' kapsamında aralarında VKGBH Başkanı Taner Ünal, dernek yöneticileri ve üyelerinin bulunduğu 19 sanığın suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları iddiasıyla yargılanmalarına öğleden sonra devam edildi.


Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın öğleden sonraki bölümünde sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi.

Sanık Halit Bozdağ Güngör, ifadesinde, yasal silah ticareti yaptığını ve bugüne kadar onlarca kez Türk Silahlı Kuvvetleri için yurt dışından silah getirdiğini iddia etti. Güngör, "Türkiye Cumhuriyeti'nin alamadığı her türlü gizli silah ve patlayıcı getirdim" dedi.

Telefon dinleme tutanaklarına yansıyan silah ticareti ile ilgili Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'in sorularını"devlet güvenliği tehlikeye düşer" diyerek cevaplamak istemeyen Güngör, halen Kuzey Irak'ta yapılacak olan operasyonlar için yurt dışından üç büyük alım yaptığını ileri sürdü.

Silah ticareti ile 25 yıldır uğraştığını ve uluslararası silah ticareti yaptığını söyleyen Güngör Pakistan, Şili gibi bazı ülkelerin devlet temsilcisi olduğunu ileri sürdü. İsviçre'deki bir bankanın ortağı olduğunu kaydeden Güngör, "Belçika ve Alman istihbarat başkanları Cenevre'deki şirketimin ortaklarıdır" ifadelerini kullandı.


Genelkurmay'ın izniyle Türkiye'de asker koruması altında hareket ettiğini ileri süren Güngör, 22 Temmuz Genel Seçimleri'nde Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın milletvekilliğine adaylığını koyması için teklif götürdüğünü de iddia etti.


Güngör'den sonra savunmasını yapan sanık Fatih Koçak ise, tarihi eser kazılarında kılavuzluk yaptığını ve sanık Ahmet Cinali'nin büyük bir servet değerinde çok sayıda tarihi eseri bulduğunu söyledi.

Cinali'yi 'reis' ve üst düzey bir askeri yetkili olarak tanıdığını söyleyen Koçak, zaman içinde mal paylaşımında anlaşmazlık çıktığını ve aralarının açıldığını anlattı. Cinali'nin tarihi eser kaçakçılığı yaptığını savunan Koçak, Silifke Davultepe Jandarma Karakolu'na ve Mersin Jandarma Alay Komutanlığı'na Cinali'yi ihbar ettiğini ancak bu konuda işlem yapılmadığını ileri sürdü. Koçak'ın jandarma komutanları ile ikili ilişkileri nedeniyle ihbarının sümen altı edildiğini iddia eden Koçak, Cinali'nin kendisini tehdit ettiğini de savundu.


Duruşmada savunma yapan diğer sanıklar da, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, aralarında Dernek Başkanı Taner Ünal'ın da bulunduğu 10 kişinin tahliyesini istedi. Duruşmaya verilen kısa aranın ardından Mahkeme Başkanı Karadeniz; sanıklar Taner Ünal, Yasin Alparslan, Veli Baz, Mesut Sezer, Mehmet Doğan, İlhami Demirtaş, Salih Zeki Balaban, Levent Bakıray, Halit Bozdağ Güngör'ün tahliyesine karar verildiğini belirterek duruşmanın ertelendiğini bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:43

İLGİLİ HABERLER