Dünya
  • 9.6.2014 10:50

Vatikan'da tarihi buluşma

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'un katılımıyla 4 dilde yapılan dua sırasında, Kur'an-ı Kerim'den bazı ayetler de okundu. Papa, bu buluşmanın, Ortadoğu için yeni bir yürüyüşün başlangıcı olmasını dilediğini söyledi.

Dünyadaki en uzun ihtilaflardan birini temsil eden İsrail-Filistin meselesi siyasi arenada çözülemezken, bu kez dini bir girişimle, duanın gücüyle barış yolları aranıyor.
İki ülke arasındaki barış müzakereleri bir süre önce tekrar durdurulurken tarafsız bir yerde; Vatikan'da 'Ortadoğu barışı için yakarma' adı altında bir buluşma tertip edildi.

Eşi benzeri görülmemiş buluşmanın tohumları, Papa Francesco'nun 24-26 Mayıs'ta Ürdün-Filistin- İsrail'i kapsayan Kutsal Topraklar ziyareti sırasında atıldı. Önemli buluşma, Katolik Kilisesi'nin kurucusu Aziz Petrus'un adını taşıyan bazilikanın kubbesini arka planına alan Vatikan bahçelerinin yeşilliklerle bezeli bir köşesinde gerçekleştirildi.

Hıristiyanlığın iki büyük cemaati olan Katolik ve Ortodoks dünyasının liderleri Papa Francesco ve Patrik Bartholomeos ile Şimon Peres ve Mahmud Abbas öncelikle akşam saatlerinde, Papa'nın ikamet ettiği Azize Marta Konukevi'nde buluştu. Daha sonra aynı minibüsle bahçeye gelen liderler, yeşiller içindeki yolda birlikte yürüyerek, etkinlik alanına ulaştı.

BAKARA SURESİ OKUNDU

1,5 saati aşan etkinlik boyunca, Papa, Peres ve Abbas yan yana otururken, üç semavi dini temsil eden bazı din adamları da hazır bulundu. Üç dinin dünyaya geliş sırasına göre İbranice, İngilizce, İtalyanca ve Arapça okunan duaları, hamd, tövbe ve Ortadoğu'ya barış ve huzur bahşetmesi için Rabb'e yakarma izledi.

Törenin Arapça bölümünde dua eden Filistinli İmam Jamal Abu Alhnoud, Bakara Suresi'nden aralarında, gönderilen tüm peygamberlere ve kutsal kitaplara imanı vurgulayan 136'ncısı da bulunan bazı ayetler okudu. Aynı surenin 201'inci ayetini oluşturan Rabbena Duası da okunanlar arasındaydı. Tevrat ve İncil'den de pasajlar okunurken, üç dinin bilinen bazı ilahilerinin müzikleri de icra edildi.

Hıristiyanlar adına dua eden Patrik Bartholomeos ise, Tanah'taki (Tevrat ve Zebur'u da kapsayan, Musevilik dininin kutsal kitabı ve ayrıca Hıristiyanlarca da kutsal kabul edilen) Son Peygamberler'in ilk kitabı olan Yeşaya'dan bir okuma gerçekleştirdi.

BARIŞ KUCAKLAŞMASI

Törenden önce ekilen ve barışın simgesi olan zeytin ağacının dibine küreklerle toprak atan 4 lider, birbirleriyle kucaklaştıktan sonra katılımcıları tek tek selamladı.
Buluşma, Hıristiyanlıktaki başlıca bayramlardan biri olan Hamsin Yortusu ile Yahudilerin önemli bayramlarından biri olan Şavout'a denk geldi. Barış duası buluşmasının, İsrailli lider Peres'in Temmuz ayında görev süresinin bitmesinden öncesine tarihlenmesine de özen gösterildi.

PAPA: BARIŞ, SAVAŞTAN DAHA ÇOK CESARET İSTER

Törende bir konuşma yapan Papa, İsrailli ve Filistinli, Yahudi, Hıristiyan ve Müslümanlar olarak barış için, Ortadoğu ve orada yaşayanlara armağan etmek adına dua etmek için orada bulunduklarını söyledi.
İsrailli ve Filistinli liderlere, davetini kabul ettikleri için teşekkür ederek, bu buluşmanın ayrılığı aşıp, birleştirme arayışında yeni bir yürüyüşün başlangıcı olmasını umduğunu dile getiren Papa, "Barış yapmak için, savaş yapmaktan daha fazla cesaret gerek. Buluşmaya evet deyip, çatışmaya hayır demek cesaret ister; diyaloğa evet ve şiddete hayır, müzakereye evet ve düşmanlığa hayır, anlaşmalara saygıya evet ve provokasyonlara hayır, samimiyete evet ve ikiyüzlülüğe hayır" diye konuştu.
Tanrı'ya, barışı bahşetmesi ve bunu öğretmesi, ona yönlendirmesi için yakaran Papa, "Tanrım, bizim gözlerimizi ve kalplerimizi aç ve bize şunu söylememiz için cesaret ver: bir daha asla savaş olmasın" dedi.

PERES: HEPİMİZİN BARIŞA İHTİYACI VAR

Papa'nın ardından söz alan Şimon Peres ise iki halkın (İsrail ve Filistin halkı), halen hararetle barışı arzu ettiklerinin altını çizerek, "Çocuklarına ağlayan annelerin gözyaşları, halen kalplerimize kazınmış durumda. Biz çığlıklara, şiddete ve çatışmaya son vermeliyiz. Hepimizin barışa ihtiyacı var; eşitler arasındaki barışaö ifadelerini kullandı.
Peres, barışın gerçekleşmesi için fedakarlıklar ve tavizler gerektiğini de ekledi.

ABBAS: BARIŞI HERKES İÇİN DİLİYORUZ

Mahmud Abbas ise, barışı hem kendileri hem de komşuları için arzu ettiklerini ifade ederek, "Ülkemize, bölgeye adil ve kapsamlı bir barış istiyorum. Böylece bizim ve Ortadoğu'nun halkları barışın meyvelerinin, istikrarın ve bir arada yaşamanın tadını çıkarabilirler. Uzlaşma ve barış, bizim amacımız. Özellikle Filistin ve Kudüs'ü, üç semavi dinin takipçileri için güvenli bir dua ve ibadet bölgesi yapmak istiyoruz" dedi.
Abbas, diasporadaki ve yurtiçindeki halkının acılarını hafifletmesi için Allah'a yakardığını da söyledi.

PAPA TWEET DE ATTI

Öte yandan Papa, Twitter hesabından da, "Bugün iyi niyetli tüm insanlardan Ortadoğu barışı için duamıza katılmalarını istiyorum. #weprayfotpeace" mesajını paylaştı. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:21

İLGİLİ HABERLER