Gündem
  • 10.10.2020 13:07

Vehhabi Suudiler Türkiye’ye savaş açtı

Suudiler askeri olarak olmasa da ticari olarak Türkiye’ye savaş açtı.
Deneyimli Arap gazeteci Abdel Bari Atwan , Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye karşı ticaret savaşının tamamen Sünni Müslüman dünyasının liderliği için rekabet etmek olduğunu iddia etti.

Suudi Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Ajlan al-Ajlan geçtiğimiz Pazar günü Suudi işletmelerin ve tüketicilerine seslenerek,  “Türkler nedeniyle… ithalat, yatırım veya turizm olsun, Türk malı ve işi olan her şeyi boykot etme” sorumluluğu taşıdıklarını açıkladı.
Ajlan al-Ajlan, “Türk hükümeti; liderliğimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza düşmanlığı devam ediyor. "dedi.
Düşmanlık dediği Cemal Kaşıkçı’nın katillerini istememiz

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ikinci yıldönümünün, Suudi yetkililer Türkiye'ye karşı etkili bir ticaret savaşı ilan ettiler.
Hem topraklarımıza 20 kişilik katil sürüsü yolladılar hem de bizim topraklarımızda vahşi bir cinayet işleyip suçu bize atmaya kalktılar.
Yetmedi buna neden itiraz ediyorsunuz deyip bize ambargo uyguladılar.

Suudi Arabistan ve Türkiye Altın çağlarını on yıl önce, iki ülkenin çıkarları Suriye krizi nedeniyle bir araya geldiğinde yaşadılar.

Suriye rejiminin devrilmesini güvence altına alma umuduyla silahlı grupları harekete geçirmek ve finanse etmek için yakın işbirliği içinde çalıştılar. Ancak daha sonra, Suudi istihbarat ajanlarının Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda Kaşıkçı'yı vahşice öldürüp parçaladıktan sonra sanal bir parçalanmaya dönüştüğü bir soğukluk başladı.

Dünyanın İslam liderliği 

Son beş yıl içinde ilişkilerin kademeli olarak kötüleşmesinden sonra gerilimlerin açığa çıkmasının birkaç nedeni var.

Bunun altında yatan temel faktör, iki ülkenin İslami (ve özellikle Sünni) dünyanın liderliği için rekabet etmesidir. Türkiye, özellikle Pakistan, Malezya, Endonezya, İran ve Katar da dahil olmak üzere Suudi Arabistan hariç yeni bir İslami blok oluşumunu tasarladığında bu konuda büyük başarılar elde etti. 
Bu, merkezi Cidde'de bulunan ve her hareketi Suudi Arabistan tarafından kontrol edilen İslam İşbirliği Teşkilatı'na (ICO) bir rakip oluşturmasının başlangıcı olarak görülüyordu.

Türk yetkililer, Suudi Arabistan'ın İslam dünyasında ve küresel olarak imajını zayıflatmak için Kaşıkçı'nın öldürülmesini büyük ölçüde kullandı

Riyad, İstanbul'un çeşitli Suudi, Mısır ve Körfez muhalefet gruplarının bir karargah haline gelmesine ve uydu TV istasyonları ve sosyal medya platformları kurmalarına izin verilmesine de kızdı. 
Türk ve Suudi yetkililer, devletin işlettiği medya kuruluşlarına erişimi kapattı.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından olası yasal işlem ve yaptırımlardan kaçınmak için Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye karşı ticaret savaşı resmi bir statüye sahip değil. Bunun yerine yetkililer, Ajlan'ın başkanlığını yaptığı iş birliği üyelerinden Türk mallarını satın almamalarını talep etmelerini istedi. 
Bu hamle, çok büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecektir. 
İkili ticaret yılda yaklaşık 5 milyar dolar değerinde ve Türkiye zengin Suudi turistler ve emlak yatırımcıları için bir numaralı destinasyondur. 
Suudi Arabistan, bu yılın başından bu yana yaklaşık bir milyar dolarlık kumaş, çelik, kimyasal ve tahıl satın alan Türkiye'nin en büyük 15. ihracat pazarı.
Suudi Arabistan zaten Türk mallarının ithalatını engelliyor. 
Reuters tarafından aktarılan geçilen haberde bir Suudi işadamı, gümrük yetkililerinin Türkiye'den satın aldığı malzemeleri üç ay boyunca beklettiğini ve ardından, hızlı bir şekilde temizlenmesini istiyorsa Türkiye'den daha fazla ürün ithal etmemesini tavsiye etti.

Medya savaşı

Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki medya savaşının da önümüzdeki aylarda özellikle iki tarafın Suriye konusunda yollarını ayırmasıyla büyük ölçüde tırmanması bekleniyor.

Suudi Arabistan, Suriyeli yetkililerle arasını düzeltmeye çalışıyor. Yakın zamanda Suriye kamyonlarına izin verdi ve şimdi Suriye'nin kuzeyindeki Türk karşıtı Kürt ayrılıkçıları desteklediği bildirildi.

Hükümet yanlısı Suriyeli, Şam'daki büyükelçiliğindeki Suudi büyükelçiliğinin haftalar içinde yeniden açılacağını ve iki ülkenin Türkiye ve müttefiklerine, özellikle de Müslüman Kardeşlere karşı BAE ve Mısır ittifakına katılacağını tahmin etti.

Dolayısıyla Türk hükümeti şu anda aynı anda üç cephede savaşıyor: Suriye'de, Libya'da ve son olarak Azeri-Ermeni savaşı. Bu dört ülke ona karşı güçlerini birleştirirlerse ciddi zorluklara neden olabilirler.

Öte yandan, onlara karşı çıkmak Türkiye'nin İslam dünyasındaki konumunu ve popülerliğini artırabilir. 

ALINTI : ARAP MEDYASI

Güncellenme Tarihi : 10.10.2020 13:23

İLGİLİ HABERLER