Ekonomi
  • 24.5.2007 00:04

YABANCILARA ÇALIŞMA İZNİ VERİLMESİ İŞSİZLİĞİ ARTIRACAK MI!..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, yabancılara çalışma izni verilmesinin, Türkiye'deki işsizliği artırmayacağını söyledi.
      Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde söz alan Başesgioğlu, ''Tasarıyla ilgili konuşmaları dinlediğimde adeta tasarıyı tanıyamaz hale geldim. Sanki, Türkiye'de daha önce bu yönde düzenleme yoktu, sanki Türkiye yol geçen hanıydı''dedi.
      Başesgioğlu, en az kendinden önceki konuşmacılar kadar milli iş gücünün korunmasında hassas olduğunu dile getirdi.
      650-700 bin gencin, okulunu veya askerliğini bitirerek, iş aradığına işaret eden Başesgioğlu, devletin ancak bu gençlerden 50 binine istihdam yaratabildiğini vurguladı. Başesgioğlu, ''Diğerlerine kim iş verecek? Yerli ve yabancı girişimci verecek'' diye konuştu.
      ''Türkiye'ye hiç yabancı gelmesin'' denilebileceğini, bunun siyasi bir tercih olduğunu belirten Başesgioğlu, şöyle devam etti:
      ''Yurtdışında 5 milyon vatandaşımız var. Senin de mühendislerin, okumuş aydınların, yurtdışına gidiyor. Onlara ne cevap vereceksiniz? 70 ülkede insanımız var.
      Yabancılara çalışma izni verilmesi, Türkiye'deki işsizliği artıracak, gençlerimizi işsiz bırakacak bir olay değildir. Sadece yabancı firmaların, teknik anlamda çalıştırmak istedikleri personeli getirdiklerinde, uygulanacak mevzuatı düzenlemeye çalışıyoruz.
      Başesgioğlu, iktidara geldiklerinde yüzde 10,3 olan genel işsizlik oranının 2006'da yüzde 9,9'a düştüğünü vurgulayarak, bunun da fazla olduğunu kaydetti. Başesgioğlu, bu oranın da makul düzeye inmesi gerektiğini ifade etti.
      Bakan Başesgioğlu, artık muhalefet partilerinin seçim beyannamelerinin kapaklarını açması ve başta sosyal güvenlik olmak üzere ne düşündüklerini söylemesi gerektiğini kaydetti.
      CHP'lilerin itirazlarına neden olan, AB ülkelerinden ve Bakanlar Kurulunca belirlenecek ülkelerden gelen mimar ve mühendislere çalışma izni verilmesinde, kendi ülkelerinden aldıkları diploma ve meslek odasına kayıt belgesinin esas alınmasına ilişkin madde, önergeyle tasarıdan çıkarıldı.
      Tasarının görüşmelerine devam ediliyor.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:58

İLGİLİ HABERLER