Gündem
  • 26.8.2009 11:18

YARBAYA BİLİRKİŞİ ŞOKU!.. O BOMBALAR SANA AİT

ANKARA - Ankara Yenikent'teki Zir Vadisi'nde bulunan mühimmatla ilgili yargılanan Yarbay Mustafa Dönmez'in el yazısını ve krokilerdeki çizimleri inceleyen Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı el yazısı ve doküman inceleme uzmanı Nazmiye Aktaş, ''ajanda ve kroki üzerindeki yazıların sanık Dönmez'in el ürünü olduğu kanaatlerinin kesin'' olduğunu belirtti.
Dönmez'in, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde, ''askeri eşyayı gizlemek'' suçundan yargılanmasına devam edildi.
Davanın bugünkü duruşmasında, Dönmez'in Yenikent'teki evinde yapılan aramada ele geçirilen ajandalar ve krokilerdeki yazıların Dönmez'e ait olduğuna ilişkin kriminal rapor veren, el yazısı ve doküman inceleme uzmanı Nazmiye Aktaş tanık olarak dinlendi.
Aktaş, hassas optik cihazlarla incelemelerde bulunduklarını ve cihazların kullanımında uzman olduğunu ifade ederek, mahkemeye gönderdikleri kriminal inceleme raporunu birlikte çalıştığı alanında uzman 2 arkadaşı ile hazırladıklarını söyledi.
Nazmiye Aktaş, bir kişinin el yazısının taklit edilip edilmediğini anlayabileceğini, kullandıkları optik cihazların da buna yardımcı olabileceğini belirterek, şahısların el yazısının ancak felç ya da beyin fonksiyonlarının hasar görmesiyle değişebileceğini bunun dışında hiçbir şekilde kişilerin el yazısının değişmeyeceğini vurguladı.

-''YAZILAR SANIK DÖNMEZ'İN EL ÜRÜNÜDÜR''-

Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın kendilerine gönderdiği deliller üzerinde gerekli el yazısı ve mürekkep incelemesini yaptıklarını, ''3 uzmanın ayrı ayrı yaptığı bağımsız inceleme ve ortak kanıya varmasıyla'' rapor hazırladıklarını anlatan Aktaş, ''İnceleme konusu ajanda ve kroki üzerindeki yazıların sanık Dönmez'in el ürünü olduğu kanaatimiz kesindir. Kroki üzerindeki çizim ve yazılar sanık tarafından yazılmıştır. Bunu kesin olarak belirtiyoruz'' dedi.
Duruşma Hakimi Binbaşı Cemil Çelik, sanık Dönmez'in ''kriminal incelemede, kalem baskı şiddeti incelemesinin yapılmadığını'' savunduğunu anımsatarak, rapor hazırlarken bu incelemenin yapılıp yapılmadığını sordu. Aktaş da inceleme için gönderilen belgelerdeki harf ve rakam karakterlerini ayrı ayrı kalem baskısı ''işleklik'' yönünden incelediklerini ve raporu ona göre hazırladıklarını söyledi.
Ajanda ve krokilerde aynı cins kırmızı kalemin ve mürekkebin kullanıldığına işaret eden Aktaş, fiziksel inceleme yaptıklarını, kimyasal inceleme yönteminin delillere zarar verdiği için kullanılmadığını belirtti.
Sanık Dönmez'in bir sorusu üzerine, Aktaş, incelemenin rutin işler çerçevesinde yapıldığını, konuya ilişkin emniyetin daha önce yaptığı kriminal incelemeden haberdar olmadıklarını ifade etti.

-''BEN BİR TEŞKİLATIN KUMPASINA GELDİM''

Yarbay Dönmez, kendisine ait olduğu iddia edilen yazıların ve krokilerin emniyet mensuplarınca hazırlandığını öne sürerek, ''Ben bir teşkilatın kumpasına geldim. Bu iş Ahmet'in, Mehmet'in işi değil. Bu bir teşkilat işi. Krokiler uzmanlar tarafından çizilirse bunun taklit olduğu anlaşılmaz. Askeri savcılık özel ilişkilerimle değil, kroki ile kazı yapılan alanın birbirine uyumlu olup olmadığını tespit etseydi, haklı olduğum ortaya çıkardı'' dedi.

-''KAZI ALANI İLE KROKİ ARASINDA UYGUNLUK BULUNUYOR''-

Askeri Savcı da sanık Dönmez'in, ''soruşturmayı yürüten askeri savcılığın kroki ile kazı yapılan alan arasında uygunluk bulunup bulunmadığı konusunda inceleme yapmadığını'' iddia ettiğini anımsatarak, Genelkurmay Askeri Savcılığının Ankara İl Jandarma Komutanlığına yazı yazarak Zir Vadisi ile kroki arasında uygunluk bulunup bulunmadığı konusunda inceleme yapmasını istediğini bildirdi.
Askeri Savcı, Ankara İl Jandarma Komutanlığının incelemesinde ''mühimmatların bulunduğu yer ile kroki arasında uygunluk olduğu'' yönünde beyanda bulunduğunu söyledi.
Yarbay Dönmez'in tutukluluk halinin devamına karar veren Mahkeme, duruşmayı 28 Ağustos 2009 Cuma gününe erteledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:31

İLGİLİ HABERLER