Ekonomi
  • 24.8.2019 12:11

Yerli otomobil tiyatrosu!.. 3 senede fotografını yapmayı başardılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Üniversitesi'nde gerçekleşen TOBB'un 73. Olağan Genel Kurulu'nda TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile aralarında geçen yerli otomobil diyaloğunda, "TOBB yüzde 100 yerli otomobili 'Made in Turkey' olarak çıkarsın. Biz bu konuda yanınızdayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hisarcıklıoğlu ise kendilerinin bu yönde çalışma yapacaklarının sözünü verdi.
2017 yılındaki bu sözün üzerinden tam 3 sene geçti.. Bu üç senede yerli otomobilin bir çizimi bile görünmedi.
Ortaya laftan beşke bir şey çıkmayınca Erdoğan sinirlendi,
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye'nin Otomobili' projesinin yavaş ilerlemesinden şikayet etti..
Erdoğan'ın şikayetinden sonra apar topar Külliyeye çıkan ortaklar, küçük bir maket dışında bol laf ve sözden başka bir şey yapmadı.
Ardından medyanın karşısına çıkan Yerli otomobil grubu, bu kez oyuncak arabadan biraz daha büyükçe bir şeyi masaya koydu. Bir de bunun üzerine örterek işte yeni yerli otomobil dediler.
Yine aylar ayları kovaladı..
Bu kez yerli otomobil CEO'su Gürcan Karakaş tekrar ortaya çıktı. Karakaş sonu 'Cek, cak' ile biten pek çok kelime sıraladıktan sonra yerli otomobilin değil ama Aracın fotoğrafları da aralık ayından itibaren paylaşılabilir hale gelecek” ifadelerini kullandı. 
Biz de 3 senelik çabanın sonunda yerli otomobilin fotoğrafını nihayet görebileceğiz...
Otomobilin kendisi ise en iyi ihtimalle 2022 en kötü ihtimalle 2025 yılında yola konulacak

Türkiye'nin otomobili aralıkta sahneye çıkıyor

Türkiye’nin Otomobil Girişimi Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, Türkiye’nin otomobilinin prototipinin gerçek boyutlarında yürüyen bir araç olacağını söyledi. Karakaş, “Pazara çıkmamıza 2 yıldan biraz daha fazla zaman olmasına rağmen yüzlerce yurttaşımız ön ödeme yapıp araca ilk ulaşanlardan olma arzusunu iletiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gerçek boyutlarında 

Şu anda gerek özel gerekse kamu satışı için bir satış çalışmasına başlamadıklarının altını çizen Karakaş, “Doğuştan elektrikli, fikri ve sınai mulkiyet hakları tamamen bize ait, C segmentinde bir SUV olan aracımızın ön gösterim aracı sadece bir maket değil, gerçek boyutlarında ve yürüyen bir araç olacak. Aracın fotoğrafları da aralık ayından itibaren paylaşılabilir hale gelecek” ifadelerini kullandı.

MENZİL 500 KM’YE çıkacak 

Karakaş, Tu¨rkiye’de elektrikli araçların motor güçlerine göre 3 farklı vergi dilimi içinde değerlendirildiğine dikkat çekti. Karakaş, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı gibi tek dolumla 500 kilometre yol alabilecek kapasitede bir seçeneğimiz de olacak” diye konuştu.

Fabrikaya yer seçiliyor

Türkiye’nin otomobilinin akıllı bir araç olacağına işaret eden Karakaş, aracın akıllı alt sistemlerden oluşacağını ve akıllı cihazlara bağlanabileceğini ifade etti. Karakaş, söz konusu aracı takip edecek diğer modellerde de kullanılacak elektrik elektronik mimarisinin tasarımının da şimdiden yapıldğını vurguladı. Gürcan Karakaş, “Aracımız pazara çıktığında rekabetin gerektirdiği otonom sürüş özelliklerine sahip olacak, bataryasında ise son seviyede lityum iyon hu¨creler kullanılacak. Fabrikanın nereye kurulacağı konusunda son değerlendirmeler yapılıyor, kısa bir süre içinde açıklanacak olgunluğa ulaşacak” ifadelerini kullandı.

Çarpışma testlerinden 5 yıldız

 “2022 yılının ortasında pazara sunacağımız aracımız pazara çıktığı tarihte tüm markaların tüketiciye karşı sorumluğu neyi gerektiriyorsa onu sunacaktır” açıklaması yapan Karakaş, “Çarpışma testlerinden o günün şartlarına uygun şekilde 5 yıldız almayı planlıyoruz. Türkiye’de üretilen ve bir süre sonra yurtdışı pazarlara ihracı planlanan bir otomobil gerek servis ağı, gerekse parça tedarikinde elbette ulaşılabilir ve yenilikçi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Daha hızlı olan kazanacak

GÜRCAN Karakaş, Berlin’deki Almanya-Türkiye Yapay Zeka Konferansı’nın Sanayi 4.0 paneli kapsamında ‘Türkiye açısından Dijital Dönüşüm’ başlıklı oturumda da şunları söyledi: “Dijital
dönüşümle klasik otomotiv sanayii mobilite ekosistemine dönüşürken, başarının kuralları da değişiyor. Daha çevik ve hızlı olan, yaratıcı ve ortak çalışmalara yatkın olan ve nihayetinde müşteri deneyimini zirveye taşıyan organizasyonlar sürdürülebilir başarıyı yakalayacak.“

Erdoğan, 2011 yılının Eylül ayında 600 bininci Türk traktör için düzenlenen törende otomotiv sektörüne “Bu ülkede bu işe soyunacak bir baba yiğidin olduğunu düşünüyorum” diyerek seslenmişti. 

8 SENEDE ORTAYA BİR ŞEY ÇIKMADI

Erdoğan, “artık yerli bir otomobil yakışır” dedikten sonra yerli otomobil konusunda şunları söylemişti: 

“Otomobil satışlarının bu yıl 600 bini aşmasını bekliyoruz. Yakında bu rakamın 1 milyonu aşmasını hedefliyoruz. Bu gelişmelere artık yerli bir otomobil yakışır. Artık kendimize özgü bir model oluşturma zamanı gelmiştir. Daha önce TÜSİAD’ın toplantısında söylemiştim. Bunu başaracağız. Türkiye yüzde yüz yerli otomobilini üretecek. Otomotiv Sanayicileri derneğimiz hazırladıkları raporu önümüzdeki günlerde bakanımla paylaşacak. Sektörle bir araya gelerek sorunları nasıl aşacağımızı konuşarak yerli markayı oluşturacağız. Yerli otomobil oluşturmanın topluma karşı borç olduğunu düşünüyorum. Bu ülkede bu işe soyunacak bir baba yiğidin olduğunu düşünüyorum.”

Mustafa Koç 'yerli otomobil' hakkında ne demişti?

2013 Nisan ayında bir grup işadamı ile İstanbul'da basına kapalı bir toplantıda bir araya gelen Mustafa Koç, bu özel buluşmada önemli açıklamalarda bulunmuştu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Bir babayiğit arıyorum" diyerek başlattığı yerli otomobil tartışmasına Koç Holding adına noktayı koyan Mustafa Koç,"Yerli otomobil, ticari açıdan intihar olur" demişti.

O Babayiğitler belli oldu

Türkiye'nin otomobili ortak girişim grubunda Anadolu grubu, BMC, Kıraça holding, Turkcell ve Zorlu holding yer alıyor.

 

Güncellenme Tarihi : 24.8.2019 12:28

İLGİLİ HABERLER