Gündem
  • 15.11.2011 00:23

YILDIZ: SURİYE'DE SON ALINAN KARARLARI BAŞINDAN BERİ TARTIŞMAYA AÇTIK

Türkmenistan Milli Günü J.W. Marriot Oteli'nde düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini temsilen Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanı Taner Yıldız resepsiyona katıldı. Konuklar, Türkmenistan Büyükelçisi Maksat Dövletsahedov ve eşi Lachyn tarafından kapıda karşılandı.
Yıldız, basınla sohbeti esnasında Doğan Haber Ajansı muhabirleri Cem Ermiş ve Sebahattin Yılmaz'ın Van'daki ikinci depremde hayatlarını kaybetmelerinden duyduğu üzüntüleri dile getirdi. Yıldız, sıkıntılar oluştuktan sonra her birinin üzüldüğü sahneler olduğunun altını çizerek, bazı konularda disiplinin şart olduğuna işaret etti.
Yıldız, her ülkenin doğru işler yapması gerektiğini söyleyerek, Suriye'nin sıkıntılarını atlatabilmesinin tek yolu olduğuna işaret etti. Yıldız, ''Doğru davranmak doğru karar vermek. Biz Suriye'de son alınan kararların doğruluğuyla alakalı başından beri tartışmaya açtık. Halka rağmen orada halkı idare etmenin çok mümkün olamayacağını düşünüyoruz. Hele hele son yapılan lokal de olsa davranışların ben dar bir alanda kaldığına inanıyorum. Mutlaka doğruyu yakalayacaklarını ve doğru davranmak zorunda
olduklarına inanıyorum'' dedi.
Bir gazetecinin şu anki enerji durumu hakkında bilgi istemesi üzerine Yıldız, enerji konusunda bir sıkıntı olmadığını kaydetti. Yıldız, ''İlk 18 saat içerisinde biz yüzde 90-95'lere çıkıyor. Bizim kontrolümüz altında enerjinin verilmesi lazım. İlk 16 saatte Van'ın yüzde 90-95'ine enerji verdik'' ifadelerini kullandı.
Yıldız, çadırkentlere enerji verdiklerini ve konteynırlara da enerji vermek üzere hazırlık yaptıklarını ifade etti.
Van'da ısınmak için elektrik enerjisi kullanılması ile ilgili soruya da Yıldız, Van'ın 1 yıllık ihtiyacı olan kömürün gönderildiğini belirtti. Yıldız, ''Depremzede olan herkese zengin veya fakir ihtiyacı olan herkese kömürle alakalı ısınma ihtiyacı varsa o kömür kendisine Valilikler ve Kaymakamlıklar vasıtasıyla teslim edilecek. Kömür açısından da bir sıkıntımız yok. Biz tabi ki öncelikle elektrikle ısınmayı tercih etmiyoruz. Hem eksi 10-15 derecelerle de kömürle ısınmayı tavsiye ediyoruz. Sayın
Başbakanımızın talimatı var. Biz öncelikle oradaki insanımızın sağlıklı bir şekilde ısınmasını amaçlıyoruz. Zannediyorum konteynırlarda da elektrikli ısınma ve kömürle ısınma seçenekleri olabilecek. Önemli olan bu soğuk kış şartlarında orada ısınmayı sağlayabilmektir'' şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin Van'da hayatını kaybeden Miyazaki'nin adının bir enerji tesisine verilmesi ile ilgili sorusuna Yıldız, ''Japonya ile işbirliklerimizin de dikkate alınırsa bu mümkün'' dedi. Yıldız, yarın Japon Miyuki Konnai'nin Türkiye'den ayrılacağını ve ayrılmadan önce de Enerji Bakanlığı'na gelmek istediğini söyledi. Yıldız, ''Japonya Büyükelçimizle beraber gelecek. Biz onlara Sayın Başbakanımız da uçağını tahsis etti. Van'dan beraber gelme imkanımız oldu. Kendisini biz kendimizden ayrı görmüyoruz''
diye konuştu.
Yıldız, bugün Türkmenistan'ın bağımsızlık gününün kutlandığını söyleyerek, ''Türkmenistan bağımsızlığını kazandığında ilk tanıyan ülke Türkiye oldu. Her zaman kardeşlerimizin yanındayız. Türkmenistan'la geliştirilecek çok ilişkimiz var. Sayın bütün Türkmenistanlı kardeşlerimizin bağımsızlık gününü tebrik ediyorum. Nice yıllara diliyorum'' ifadelerini kullandı.

TÜRKMENİSTAN BÜYÜELÇİSİ DÖVLETSAHEDOV
Türkmenistan Büyükelçisi Dövletsahedov ise teşekkür ederek, ''Türkmen-Türk kardeşliği kemik kardeşliktir, kan kardeşlik değildir. Kemik gibi kardeşliğimiz var. 20 senedir Türkiye Türkmenistan'ı destekliyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda da birbirimize desteklemeye devam edeceğiz'' dedi.
Daha sonra Bakan Yıldız ve Büyükelçi Dövletsahedov, üzerinde Türkmenistan ve Türkiye bayraklarının bulunduğu pastayı birlikte kestiler.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 12:16

İLGİLİ HABERLER