Dünya
  • 19.1.2008 00:02

YOLCUDUR ABBAS!..

İDRİS ARIKAN
KUDÜS  - İsrail'in hafta başında başlattığı Gazze ve Batı Şeria'daki saldırıları sonrası Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın istifa edeceği tehdidinde bulunduğu iddia ediliyor.

ABD Başkanı George W. Bush'un geçtiğimiz hafta yaptığı ziyaretin ardından pazartesi günü başlayan "özlü meseleler"in görüşülmesi konusunda bir ilerleme sağlanamazken, bu meselelerin başında Kudüs'ün statüsü, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim birimleri, Filistinli mülteciler, sınırlar, güvenlik ve su kaynakları geliyor. Filistin'de yayınlanan El Kudüs gazetesinin iddiasına göre, İsrail'in özellikle Gazze Şeridi'ne artan saldırıları ve Batı Şeria'da yerleşim faaliyetlerini devam ettirmesi karşısında, "Bu koşullar altında görüşmeleri devam ettirmenin bir faydası olmayacağını" belirten Abbas, görüşmeleri durdurma ve "istifa etme" tehdidinde bulundu.

Son gelişmeler üzerine ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice başta olmak üzere Avrupa ülkeleri yetkilileriyle telefonla görüşen Abbas'ın, bu koşullar altında görüşmelere devam etmenin bir faydası olmayacağını dile getirdiği bildiriliyor.

Abbas'ın, Washington'a istifa edeceğini ve İsrail'le karşılıklı görüşmelerde bulunan heyetleri dağıtacağını söylediği belirtilirken, Mısır ve Ürdün'ün de saldırıların durdurulması için devreye girdiği ifade ediliyor.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın talimatıyla, Gazze'ye tüm giriş-çıkışlar kapatılırken, Birleşmiş Milletler (BM) kontrol noktalarının tekrar açılmasını istiyor. BM'ye bağlı yardım örgütleri, bölgeye insani yardımın ulaştırılamadığını belirtiyor. Gazze'ye yakıt sevkiyatını durduran ve elektriği kesen İsrail de, birkaç gün, Gazze'ye temel gıda maddelerinin verilemeyeceğini doğruladı.


ABD Başkanı Bush'un bölge ziyaretinin hemen ardından saldırıların yoğunlaşmasının Abbas'ı son derece rahatsız ettiği bildirilirken, saldırıların Bush'un Ramallah'a yaptığı ziyaretle doğrudan bağlantılı gibi değerlendirilmesine dikkat çekiliyor. Bu durumun, Abbas'ın konumunda rahatsızlığa yol açtığı ve Abbas'ın saldırıların bir parçası olarak görünmesine sebep olduğu öne sürülürken, Filistin Kurtuluş Örgütü Yönetim Kurulu İsrail'i Gazze Şeridi ve Batı Şeria'yı kanlı bir savaş alanına çevirmekle suçladı.


Kurul, BM Güvenlik Konseyi'ni, Ortadoğu Dörtlüsü ve ABD yönetimini İsrail nezdinde müdahaleye ve Filistin topraklarındaki suikastlarını durdurmaya çağırdı.


Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonrası oğlunu kaybeden Hamas'ın üst düzey isimlerinden Mahmud Zahar'ı telefonla arayarak başsağlığı dilediği ifade edilirken, Hamas'ın Abbas'ı Gazze'ye davet ettiği belirtiliyor. Abbas'ın, Hamas'ın Gazze'yi kontrol altına aldığı Haziran 2007'den sonra ilk kez Hamas'la irtibata geçtiği öğrenilirken, Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye'nin siyasi danışmanı Ahmed Yusuf, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Gazze'ye davet etti.


Öte yandan, İslami Cihad örgütü, saldırılara çok farklı eylemlerle cevap vereceklerini duyurdu. İslami Cihad Örgütü'nün ismi açıklanmayan sözcülerinden biri, İsrail'in Yediot Ahronot Gazetesi'ne verdiği mülakatta, "İsrail'in saldırılarına gelecek günlerde daha farklı eylemlerle cevap verilecek" ifadesini kullandı.
Gazze'den İsrail'in güneyine 72 saat içinde 150'den fazla roket atıldığı bildirilirken, 10'dan fazla kişinin yaralandığı ifade edildi. Saldırılarda, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 32 Filistinli hayatını kaybetti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:15

İLGİLİ HABERLER