Asayiş
  • 15.12.2006 13:44

YOLLAR TRAFİKÇİLERE ZİMMETLENECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü, yılbaşı ve bayram trafiğinde yolları, personele zimmetleyecek. Hangi kodlu ekibin ve bu ekipte bulunacakların isimleri önceden Genel Müdürlüğe bildirilecek. Ankara’dan gönderilecek 21 ayrı sivil ekip, ellerindeki listelere göre ekiplerin görev yerinde olup olmadığını denetleyecek. Emniyet’in önlemlerinin yanı sıra yeni yıldan itibaren uygulanacak “zamlı ceza” listesi de illere gönderildi.

 

SAYGI ÖZTÜRK

Emniyet ile ilgili konularda görüşlerini ortaya koyan, “çözüm üreten” bazı müdürlerin belki ilk anda yadırganacak görüşleri olsa da, dinledikçe “söylediklerinde haklı” dersiniz. “Polisin görevi genelev beklemek mi?” diye başlar, “polisin görevi sürücü belgesi vermek mi, pasaport vermek mi?” diye devam ederler. Sokakta olması gereken binlerce polisin, sıradan bir memurun yapabileceği işleri yaptığını vurgularlar.

 

İşte yeni bir yıl geliyor. Nedense her bayram öncesi “trafik önlemleri” akla gelir. Ancak, kimse de “Türkiye’de 20 bin trafik polisi var. Bunlardan yaklaşık 4 bini trafik polisi olmasına rağmen bürolarda trafik tescil işlemi yapıyor. Bu görev polisten alınmalı” önerilerine kulak vermez.

 

Emniyet Genel Müdür Vekili Necati Altıntaş, Trafikten Sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanı Mehmet Naldöğen, Trafik Planlama Dairesi Başkanı Hamdi Güngör, Eğitim-Araştırma Dairesi Başkanı Ali Bilkay önemli bir tasarı taslağı hazırladı. İçişleri Bakanlığı da taslağı benimsedi. Buna göre, trafik tescil işlemlerinin kademeli olarak polisten alınması, böylece 4 bini aşkın polisin de gerçek görevi olan trafik hizmetleri için sokağa çıkması öngörüldü.

 

TRAFİK DENETİMİ İÇİN YENİ YÖNTEM

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu,  yılbaşı ve bayram trafiği için alınan önlemleri ve yeni yılda uygulanacak “zamlı trafik cezaları” listesini illere bildirdi. Yollar, bayramda trafik polislerine zimmetlenecek, hangi bölgede hangi trafik polisinin bulunduğuna ilişkin listeye dayalı olarak oluşturulan sivil ekipler, denetim yapacak.

 

Şeker bayramı sırasında, 7 kişiyi öldüren, 2 kişiyi yaralayan “seri katiller”in yaklaşık 1.884 kilometre yol kat etmesine rağmen yakalanamaması, hiçbir trafik ekibinin otomobillerini çevirmemesine ilişkin eleştirileri de dikkate alan İçişleri Bakanlığı, bu kez farklı bir uygulama yapılmasını planladı. Bu konuda yürütülen soruşturma da sonuçlandı. Bazı illerin konuya yeterince duyarlılık göstermediği, polis-jandarma arasında eşgüdüm sağlanmadığı, ayrıca yasalardan da kaynaklanan sorunlar bulunduğu saptandı.

 

KİMİN GÖREVLİ OLDUĞU İSİM İSİM BİLİNECEK

Yeni yıl ve bayram trafiği için karayollarında etkili bir denetim gerçekleştirilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü bir dizi önlem aldı. Hangi gün hangi yolda hangi kodlu ekibin görev yapacağı, bu ekipte kimlerin bulunduğu ay sonuna doğru Emniyet Genel Müdürlüğü’ne isim isim bildirilecek. Böylece, hangi polisin nerede görev yaptığı önceden öğrenilecek, gerçekleştirilecek “ani denetim”ler sırasında bunların görev yerlerinde olup olmadığı belirlenecek. Ekiplerin kaç kilometrede bir bulunacağı da ilin personel ve araç durumuna göre belirlenecek.

 

21 EKİP AYRI EKİP: Yılbaşından önce Ankara’dan Türkiye’nin değişik yörelerine 21 sivail ekip “denetim” amacıyla gönderilecek. Bu ekipler, ellerinde bulunan listeye göre, belirlenen trafik noktasında ekibin ve isimleri bildirilen trafik görevlilerinin olup olmadığını kontrol edecek. Görevli ekibin yerinde bulunmaması halinde, bu durum Emniyet Genel Müdürlüğü’ne rapor edilecek, ekibin yerinde bulunmaması halinde haklarında inceleme başlatılacak.

 

TESCİL BÜROLARI:  Trafik hizmetlerinde toplam 20 bin polis görev yaptığını belirten yetkililer, bunun yaklaşık 4 bininin yurt genelinde bulunan 556 trafik tescil bürosunda çalıştığını söylediler. Tescil işlemlerinin yeni araçların alımında acenta, eski araçlarda da noter aracılığıyla yapılmasını öngören düzenlemeler yapılacağını kaydeden yetkililer, böylece trafik tescil bürolarında görevli 4 bin polisin de trafik hizmetleri için sokakta görevlendirileceğini, bunun önemli bir bölümünün de İstanbul’a atanacağını bildirdiler.

 

YENİ YILLA BİRLİKTE YENİ CEZALAR

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 1 Ocak 2007 tarihinden geçerli olmak üzere trafik suçlarına uygulanacak “zamlı ceza” listesini de bir genelgeyle valiliklere bildirdi. Bazı trafik suçlarına uygulanacak para cezaları şöyle:

 

- Araç muayene süresini geçirmek : 52 YTL

- Sürücü belgesiz araç kullanmak:   222 YTL

- Tehlikeli şerit değiştirmek : 108 YTL

- Kırmızı ışıkta geçmek: 108 YTL

- Toplu taşım aracında sigara içmek: 58 YTL

- Alkollü araç kullanmak (birincide): 336 YTL

- İkinci kez alkollü araç kullanmak : 420 YTL

- Hız sınırını yüzde 10-30 arasında aşmak: 108 YTL

- Hız sınırını yüzde 30’dan fazla aşmak: 222 YTL

- İndirme- bindirme kuralına uymamak: 52 YTL

- Yasak yere park etmek : 52 YTL

- Özürlü araç park yerine park etmek: 105 YTL

- Fazla yolcu almak : 53 YTL

----------Ayrı kutu---

 

ÖĞRETMEN TEKIŞIK’TAN 20. OKUL

Dün, Ankara’da duygulu bir tören vardı. Ömrünün 58 yılını seve seve eğitime adamış olan kişi kürsüde şunları söylüyordu:

Bizler 1940’lı 1950’li yılların öğretmen kuşağıyız. O yıllarda mahrumiyet içinde bulunan Doğu ve Güneydoğu illerine, Anadolu’nun yokluk içindeki kasabasına ve köyüne atanınca, bavulumuza Atatürk’ün Nutku’nu ve bir de bayrak koyup sevine sevine düşmüştük yollara. 18-20 yaşlarımızda idealist öğretmenler olarak...

Karşımıza çıkan yokluklar yıldıramamış, engeller durduramamıştı bizi... Yokluk içinde varlık yaratmıştık... Toprak damları, hatta samanlıkları okul yapmıştık... Önüne bir de direk dikip bavulumuzdaki bayrağı çekince o köy, bayrağımızın dalgalandığı yer olmuştu bir anda... Ve o ıssız köylerde yıllarca öğretmenlik yapmıştık...

 

İlk öğretmen meslek kitaplarımı, ders kitaplarını yazarken eşim Ayten Hanımla, “Allah bize para nasip etse böyle yerlere okul yaptırırız.” diye düşünüp hayal kurardık...İlk okulumu, Ulu önder Atatürk’ün doğumunun 100. yılında, Ankara-Çankaya’da yaptırıp milletimin çocuklarına bağışlamıştım. 2005 yılına kadar Hakkari’den Edirne’ye kadar 13 ilde 15 okul, 1 kültür merkezi, 1 halk eğitim merkezi, 1 rehberlik araştırma merkezi ve 1 öğretmen evi yaptırıp Millî Eğitim Bakanlığı’na bağışladık. Bugün de, annem Şaziye Tekışık adına yaptırdığımız anaokulunun çocuklarımız için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

 

Bu törende bir burukluk vardı. 20. okulu ile bir okulun onarımını yaklaşık 1 trilyon liraya yaptırılırken, “öğretmen Tekışık” 20. okulunu Türk Milli Eğitimine armağan ederken törende Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in bulunmamasıydı. Aslında bu konuda Çelik’in duyarlılığını, okul açılışlarında bulunmaya özen gösterdiğini de biliyoruz. Öğretmen Tekışık, okulunu açarken, bakanın Ankara’da değil, Gaziantep’te olduğunu öğreniyorum. Ama, Çelik’in Tekışık’ı da bu önemli hizmetinden dolayı onurlandıracağına da şahsen inanıyorum.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:30

İLGİLİ HABERLER