Sağlık
  • 24.7.2008 04:29

İLİŞKİ SONRASI AĞRIYA DİKKAT!..

Merhaba, ilişkiden sonra sperm kadının vücudunda kalır mı, yoksa dışarıya çıkar mı?
Cinsel ilişki sonrası, sperm hücreleri hareket ederek kadının rahmine doğru ilerlemektedir, eğer uygun zaman ise yumurta döllenir. İlişki sonrası meninin bir kısmı kadının vajeninden geri gelebilir, bu normal, beklenen bir olaydır.

* Merhaba, bir yıllık evliyiz, istediğimiz halde çocuğumuz olmuyor. İlişki dışında nasıl çocuk sahibi olabiliriz?
Aşılama dediğimiz yöntem ile spermler rahim içine verilerek gebe kalınabilir. Tüp bebek bir başka seçenektir. Ama bunların öncesinde mutlaka jinekolog muayenesi gereklidir.

* Annem 53 yaşında. Bir süredir idrarını tutamıyor. Özellikle geceleri çok sıkıntı yaşıyor. Kimsede kalamıyor. Ne yapabiliriz?
İdrarı tutamamanın birçok farklı nedeni olabilir. İdrarın tutulması veya dışarı atılmasını kontrol eden kas ve sinir sistemleri çok karmaşıktır. Bu sistem hastalık, ilaçlar, böbrek yolu enfeksiyonları, prostat bezi sorunları, böbrek yollarında bir ameliyat ve hatta depresyon, kızgınlık veya zihin bulanıklığı gibi psikolojik nedenlerle etkilenebilir. Çocuklarda yatak ıslatma sorunları çok yaygın olarak görülmektedir. Ancak, ergenlikten sonra idrarı tutamamak, ileri derecede yaşlılık yıllarına kadar ender görülür. Yaşlılarda yüzde 10 oranında görülür. İdrarını tutamamak erkeklerden çok kadınlarda görülür. Birçok vakada, ilaç kullanarak veya günlük alışkanlıkları değiştirerek nedenler ortadan kaldırıldığı için, mesane kontrolü yeniden kazanılabilir. İdrarı tutamamak durumu devam ederse, sorunu denetleyebilmek için başka yollar bulunabilir. Alt karın kaslarını kuvvetlendirmek için yapılan özel egzersizlerle idrar kontrolü yeniden kazanılabilir. Öncelikle bir ürologa muayene olup nedenin ne olduğunun anlaşılması gerekir. Tedavi çoğunlukla kolaydır.

* Merhaba, eşimle düzenli ilişkiye giriyoruz. Ama ilişki sırasında bazen ağrılarım oluyor? Bunun bir sebebi olabilir mi?
Vajinal sıvının yeterli olmadığı durumlarda, doğacak tahrişlerden ötürü ilişki sırasında acı duyabilirsiniz. Seks sonrası küçük ağrılar genellikle problem yaratmayacak cinstendir. Ancak, ağrı sürekli hale geliyorsa ve her birleşme sırasında ve sonra yineleniyorsa, mutlaka hekime muayene olmak gerekir. Çünkü bu tip ağrılar vajinal kistlerin ve yaraların habercisi olabilir.

* Merhaba, ilk ilişkide sorun yaşamıyorum. Ancak ikinci ilişkiye girmekte çok zorlanıyorum. Bunun için bir şey yapabilir miyim? Önereceğiniz bir ilaç var mı?
Boşalmadan sonra penisin sertliği hızla kaybolur ve fizyolojik olarak her erkekte boşalmayı izleyen yanıtsız bir dönem başlar. İlk ilişkide yeterince tatmin olmuş bir erkek birden fazla cinsel birleşmeyi istemeyebilir ve bu dönemi çok uzun olabilir. Bu durum sık rastlanan bir durumdur, normaldir ve bir cinsel performans düşüklüğü değildir.


HAZIRLAYAN: Dr. Gökhan Ordu

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:38

İLGİLİ HABERLER