Gündem
  • 9.2.2019 13:42

YPG'ye destek olan Avrupa'ya karşı Türkiye sınırlarını mültecilere açıyor

Sığınmacıların evlerine dönmesi için hazırlanmış plana direnç gösteren ve Suriye kuzeyini PKK’yı koruma alanına dönüştürmek isteyen Avrupa ülkeleri Ankara’nın sabrını taşırdı. Türkiye’yi 2011 yılından beri milyonlarca mülteciyle başbaşa bırakanlara karşı yeni eylem planı masada. Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla 300 bin kişinin evine dönmesini sağladı. Güvenli bölge ile 4 milyonun Suriye’ye dönüşü hedefleniyor. Mülteciler için Türkiye’ye verdikleri sözleri tutmayan İngiltere, Fransa ve Almanya, güvenli bölgenin de bölgeyi istikrarsızlaştıracağını savunuyor. Türkiye buna karşı, 18 Mart 2016’da imzalanan ‘Mülteci Mutabakatı’nı tartışmaya açacak.

Ä°lgili resim

Kitlesel göçler geçtiğimiz yıllarda Avrupa’nın başını çok ağrıtmıştı

2011’de patlak veren Suriye iç savaşının başından beri milyonlarca mülteciyi ağırlayan Türkiye’yi yalnız bırakan Avrupa, şimdi de Türkiye’nin güvenli bölge planına karşı açıktan cephe almaya başladı. Avrupa’dan yükselen itirazların artması durumunda Ankara’nın sınır kapılarını açmayı gündeme aldığı belirtiliyor.

refugee ile ilgili görsel sonucu

4 MİLYON KİŞİ DÖNECEK

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtları ile 300 bin kişinin evine dönmesini sağlayan Türkiye, şimdi Suriye’nin kuzeyinde kurulacak ‘güvenli bölge’ için yoğun bir çalışma yürütüyor. Ankara’nın öncelikli hedefi 4 milyon Suriyelinin ülkesine dönmesini sağlamak. Bunun için bir yandan sınıra askeri sevkiyat yapılıp güvenli bölgenin alt yapısına ilişkin planlar hazırlanırken, diğer yandan dünyanın desteğini almak için diplomatik çalışmalar yürütülüyor.

refugee ile ilgili görsel sonucu

AVRUPA DİRENİYOR

Ancak 3,5 milyon mülteciyi ülkesine kavuşturacak projeye İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri direnç gösteriyor. ‘6 milyar Avro mali yardım’ ve ‘mülteci kabulü’ gibi maddeler içeren Geri Kabul Anlaşmasındaki hiçbir sözü tam olarak yerine getirmeyen Avrupa ülkeleri, Türkiye’nin Suriye kuzeyinde kurmayı tasarladığı güvenli alanın ‘bölgeyi istikrarsızlaştıracağını’ iddia ediyor. Hatta Amerikan basınına göre Fransa ve İngiltere, Suriye kuzeyinde kendi askerlerini konuşlandırmak için hazırlığa girişti.

ANLAŞMA RİSKE GİRER

Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerini temizleyip bölgeyi istikrara kavuşturma çabasına direnç gösteren ülkeler, yakında kitlesel göçlerle karşı karşıya kalabilir. Zira 2011 yılından beri milyonlarca mülteci ile başbaşa bırakılan Ankara’nın, ‘güvenli bölge’ye karşı Avrupa’nın direncinin devam etmesi durumunda yeni bir eylem planını devreye sokacağı belirtiliyor. İddiaya göre 18 Mart 2016’da imzalanan ‘Mülteci Mutabakatı’ raftan indirilerek tartışmaya açılacak.

refugee ile ilgili görsel sonucu

DENİZDE DENETİM AZALIR

Anlaşmanın hiçbir maddesinin yerine getirilmediği ortaya konularak, Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilere sınır kapıları ardına kadar açılacak. Ayrıca denizler yoluyla Avrupa’ya gitmek isteyenlerin önüne geçmek için uygulanan sıkı denetim mekanizması da gevşetilecek. Washington’da DEAŞ karşıtı koalisyonun 79 üyesini biraraya getiren zirve sırasında önceki gün 7 ülke ayrı bir toplantı yapmış ve imza attıkları ortak açıklamayla, PKK/PYD’ye yönelik askeri operasyonun hazırlıklarını tamamlayan Türkiye’yi hedef almıştı. ABD, Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan ve İngiltere ‘askeri çözüm isteyenlerin yalnızca gerilimi tırmandıracağını’ ileri sürerek Türkiye’yi eleştirmişti. Açıklamaya imza atan 7 ülke arasında özellikle Avrupa devletlerinin yeni bir sığınmacı dalgasına karşı ne yapacağı merak konusu.

Güncellenme Tarihi : 9.2.2019 15:54

İLGİLİ HABERLER