Ekonomi
  • 17.9.2006 17:10

YUMURTA FİYATLARI UÇTU

Kuş gribi nedeniyle bir dönem 2,5 YKr'ye kadar düşen yumurtanın toptan fiyatı, 3 ay öncesine göre yüzde 100 oranında artarak 15 YKr'ye yükseldi.
      Konya Yumurta Üreticileri Tarımsal Birliği (KYÜTB) Başkanı Hasan Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuş gribinin olumsuz etkisi yüzünden ülke genelinde birçok kümesin kapısına kilit vurulduğunu ve milyonlarca tavuğun kesildiğini anımsattı.
      Sadece Konya'da 7 milyon olan tavuk sayısının 4,5 milyona, günlük üretilen yumurta sayısının ise 5,5 milyondan 3,5 milyona gerilediğini ifade eden Hasan Konya, yumurtada üretimin düşmesinin ardından şu andaki talebin karşılanmasında güçlük yaşandığını söyledi.
      Kuş gribi nedeniyle tüketicinin adeta yumurtaya küstüğünü ve tüketimin büyük ölçüde düştüğünü vurgulayan Konya, şunları kaydetti:
      ''Bir dönem yumurtanın toptan fiyatı 2,5 YKr'ye kadar düştü. Kuş gribi etkisi geçtikten sonra tüketici tekrar anne sütünden sonra en iyi besin kaynağı olarak gösterilen yumurtaya döndü. Artan talep giderek karşılanamaz olunca fiyatlar yükselişe geçti. Okulların açılacak olması ile Ramazan ayı hazırlığına İsrail ve Irak'a yapılacak ihracat da eklenince toptan fiyatlar 3 ay öncesine göre yaklaşık yüzde 100 arttı. Şu anda toptan fiyatlar 15 YKr'ye ulaştı. Okullar açıldıktan sonra bu artış biraz daha sürer. Ancak birkaç hafta içinde fiyatlar normale dönecek.'' Konya, yumurtanın son yıllarda ilk kez bu kadar yükseldiğini belirterek, ''Kuş gribinin olumsuz etkisinden sonra ayakta kalan işletmeler şimdi kazanmaya başladı. Önceden maliyetin oldukça altında satış yapan çiftlikler rahat nefes aldı'' dedi.
      Öte yandan, artan talep, aracı sayısının fazla olması ve ambalajın etkisi nedeniyle normal yumurtanın marketlerde perakende satış fiyatı 25 YKr'ye kadar çıktı.
      Fiyatların okulların açıldığı ilk hafta daha da artması bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 03:31

İLGİLİ HABERLER