
‘ASKER RAHATSIZ’ MANŞETİNİN PERDE ARKASI
Kimileri Meclis Başkanı Bülent Arınç'ı sorumlu tutarken, o süreçte tezkere için defalarca Türkiye'ye gelen ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, "Türk Silahlı Kuvvetleri, tezkerenin Meclis'ten geçmesi için gereken liderlik rolünü yeterince yerine getirmedi." iddiasını ortaya attı. Nitekim Süleymaniye baskını Wolfowitz'in bu öfkesine bağlandı. "Çuval emrini Wolfowitz verdi." inancı giderek yaygınlaştı.
Tezkere görüşmeleri sürecinde yaşanan en ilginç olaylardan biri Milliyet gazetesinin 26 Şubat 2003 günü "Asker rahatsız" manşetiyle çıkmasıydı. Fikret Bila'nın imzasını taşıyan habere göre üst düzey bir askerî komutan, "Tezkere bu haliyle çıkmazsa daha iyi." demişti. Bu komutan, Orgeneral Hilmi Özkök veya Orgeneral Yaşar Büyükanıt olamazdı. Çünkü tezkere görüşmelerini yürüten Bölükbaşı'nın dediği gibi, ABD ile anlaşmaya varılan askerî mutabakat metninde son sözü Büyükanıt ve Özkök söylemişti. O halde bu komutan kimdi? Bu komutan, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'dı.
Nitekim Ankara ve Washington'da yaygın olarak kabul gören görüşe göre Wolfowitz'i, "TSK liderlik rolünü yerine getirmedi" açıklamasına iten sebep, Milliyet'in bu manşetiydi. Yalman, Irak savaşı konusunda önceki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun görüşlerini paylaşıyordu. Zaten, 2002'de Jandarma Genel Komutanlığından emekli olması gerekirken, onu Kara Kuvvetleri Komutanı yapan kişi de Kıvrıkoğlu'ydu. Yalman'la, emekliliğinden sonra, 19 Kasım 2005 günü İstanbul'da katıldığı bir toplantıda konuştuk. Yalman 1 Mart tezkeresinin reddedilmesiyle ilgili şunları söyledi: "Şu anda her şeyi sizinle paylaşamam. Bazı bilgiler benimle beraber mezara gidecek. Acaba 1 Mart'ta Türkiye ne ile karşı karşıyaydı? Bu olayı, büyük resimde, Büyük Ortadoğu Projesi'nde nereye yerleştirebiliriz? Buna bakarsak cevabı buluruz. Olay, o büyük resmi görmek. O büyük resmin içerisinde 1 Mart'ın konumunu tespit etmek mecburiyetindeyiz. ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nde acaba Türkiye'nin konumu ne idi?"
O gün bir konferans veren ve "Askerlik hayatımın 15 yılı terör mücadelesiyle geçti" diyen Yalman'ın şu sözleri de konuya ışık tutacak cinsten: "Türkiye'de ulus devlet modeli antiemperyalist bir mücadele sonrasında ortaya çıktı. Güneydoğu sorunu Şark meselesinin devamıdır. ABD bölgeye hâkim olmazsa, Çin ve Hindistan'ın hâkim olacağını düşünüyor. Emperyalist güçlerin bu bölgeye hâkim olma mecburiyetleri var... Artık ABD dünyayı kadife devrimlerle şekillendiriyor. Belki bu arada Türkiye de şekillendi. Suriye ve İran da ciddi anlamda bu resmin içerisindeki ülkelerdir. Kürdistan ancak Suriye'den bir katılım ile mümkün olur. Çünkü denize açılmayan bir Kürdistan yaşayamaz... Osmanlı Batılıların dayatmalarını yerine getirerek battı. Şimdi Türkiye Batı'nın sanal dayatmaları ile karşı karşıya... Emperyalist güçler kendi istedikleri bir Türkiye için terörü kullanıyor. O yüzden bu terör askerî üstünlük ile bitmiyor. Bu, emperyalist güçlerin böl, yönet taktiğidir..."
(ZAMAN)
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:41