
1 milyon 851 bin genç YGS'de ter döktü
Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) heyecanını, 2 saat 40 dakika süreyle yaşayan öğrenciler çıkışta, soruları değerlendirdi. Öğrencilerin ortak kanaati ise sözel ağırlıklı soruların kolay buna karşılık matematik gibi sayısal ağırlıklı soruların ise daha bir zorladığı yönünde oldu.
Sınavdan çıkan öğrenciler ayrıca, sınav sorularının açıklanmamasına, kendilerini rahat değerlendiremeyeceklerini söyleyerek tepki gösterdi.
Öğrencilerden Büşra Uzun, "Genel olarak soruları yaptım. Ancak sözel daha kolay gibi geldi. Sorular aklımda ama tam olarak hatırlayamayabiliyorum. Ama geçen yıllarda olduğu gibi soruları görsem daha kolay hatırlar ve kendimi daha iyi ölçebilirdim" dedi.
Ezgi Demirtaş da "Türçe geçen yıla göre daha zordu. Sınav sorularının açıklanmamasına ise, şahsen çot üzüldüm. Çünkü onları görerek net olrak doğru yaptığımız soruları biliyorduk. Uygulama bunların kısıtlanması demek" dedi.
ZEYTİNBURNU'NDA GÜRÜLTÜ TEPKİSİ
Haber - Kamera: Enver ALAS / İSTANBUL
Nevruz kutlamalarının yapılacağı Kazlıçeşme Meydanı'na yaklaşık 500 metre mesafede bulunan Zeytinburnu 100. Yıl Ticaret Meslek Lisesi'nde YGS'ye giren öğrenciler ile velileri "gürültü" tepkisi gösterdi.
Etkinlik alanına gidenlerin yoğun şekilde kullandığı Telsiz Mahallesi, Balıklı Kazlıçeşme Yolu üzerinde bulunan okulda sınava girecek öğrencilerin yakınları büyük stres yaşadı. Veliler, nevruz kutlamalarının yapılacağı Kazlıçeşme Meydanı ve çevresinde yetkililerin sınav nedeniyle yeterli önlem almamasına tepki gösterirken, sınavdan çıkan öğrencilerde korna, müzik gibi gürültülerden olumsuz etkilendiklerini söylediler. Hüseyin Tekiner adlı bir veli, "Yakınımız sınavda, bu sesten çok rahatsızız. Bu çocukların vebalini kim çekecek? Herkes üzgün" şeklinde tepki gösterdi. Sınava giren oğlunu bekleyen Emrah Selman de "Bizim çocuklarımız gece gündüz çalıştı. Şimdi burada en ufak bir seste dikkatleri dağılacak. Valiliğin buna önlem alması lazımdı" diye konuştu. Sınavdan çıkan Burak Şöhret adlı bir öğrenci de gürültünün kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, "Çevreden gelen gürültü bizi rahatsız etti. Keşke bugün yapmasalardı ya da öğleden sonra yapılsaydı" dedi.
Öte yandan, kızı Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde sınava giren Mustafa Can adlı bir vatandaş da okulun önündeki sokağa çıkarak sınav bitimine kadar "Korna çalma, sınav var" yazılı bir pankartı elinde tuttu. Can pankart açmanın olumlu şekilde işe yaradığını söyledi.
ÇOCUKLARINI DUA EDEREK BEKLEDİLER
Ömer ŞULUL/ŞANLIURFA, (DHA)- ŞANLIURFA’da, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) giren öğrencilerin velileri, okul bahçelerinde dua kitapları okudu.
Şanlıurfa’da YGS'ye giren öğrenciler, aileleri ile birlikte sabah erken saatlerde sınava girecekleri okula geldi. Görevliler; sınav öncesi alyans, kolye, küpe, madeni para, cep telefonu ve cüzdanlarını yakınlarına vermeleri konusunda öğrencileri uyardı. Heyecanlı oldukları gözlenen öğrencilerin velileri ise okul bahçelerinde sınav süresince çocuklarını heyecanla bekledi. Aileler, okul önlerinde tespih çekip dua kitapları okuyarak çocuklarının başarılı olmasını diledi. Sınav süresince okulların etrafında devriye dolaşan polisler, gürültü yapılmaması için önlem aldı.
MANİSA’DA 28 BİN 824 KİŞİ YGS’DE TER DÖKTÜ
İlker KILIÇASLAN/MANİSA, (DHA)- YÜKSEK Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) Manisa genelinde 28 bin 824 aday girdi. Adaylar sınavda ter dökerken, aileleri ise dışarıda Kuran-ı Kerim ve Yasin-i Şerif okuyup, dua etti.
Manisa ile ilçeleri Turgutlu, Salihli, Akhisar ve Soma’daki okullarda toplam 28 bin 824 kişi YGS’ye girdi. Saat 10.00’da başlayan sınav öncesi polis, sınav merkezlerinin çevresinde güvenlik önlemleri aldı. Yerel Seçimlere giren belediye başkan adaylarını seçim otobüsleri ise sınav boyunca anons yapmadı.
Manisa Sınav Koordinatörü Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yurdusev, il merkezinde 10 bin 194 kişinin sınava girdiği belirtip, “İl merkezimizde 42 okulda 552 salonda 1713 sınav sorumlusunun gözetiminde YGS yapıldı. Ayrıca il merkezimizde 21 engelli, 23 hükümlümüz de sınava girmiştir. Turgutlu İlçesi’nde 3 bin 721, Akhisar İlçesi’nde 3 bin 972, Salihli İlçesi’nde 7 bin 930 ve Soma İlçesi’nde 3007 kişi sınava girdi” diye konuştu.
Sınavdan yarım saat önce salonlara alınmaya başlanan adaylar polisler tarafından dikkatlice arandı. Öğrenciler sınavda ter dökerken, aileleri ve yakınları ise dışarıda Kuran-ı Kerim, Yasin-i Şerif okuyup, dua etti.
34 YILDIR SINAVA GİRİYOR
BAFRA (Samsun), (DHA)- SAMSUN'un Bafra İlçesi'nde, ilkokulda sözleşmeli öğretmenlik yapan 52 yaşındaki Adem Topçuoğlu, bu yıl 34'üncü kez üniversite sınavı girdi. Topçuoğlu, sınava girmenin kendisi için hobi olduğunu söyledi.
Bafra’da İlçesi'nde öğretmenlik yapan Adem Topçuoğlu, 34 yıldır aralıksız olarak her yıl üniversite sınavına girdiğini söyledi. 1980 yılında Bafra Lisesi'nden mezun olan Topçuoğlu, bu yıl 34'üncü kez sınava girdi. Sınav heyecanını yaşamaktan zevk aldığını dile getiren Topçuoğlu, "Mezun olduktan sonra her yıl sınava girdim. 3 üniversite bitirdim. Ama sınava girmekten vazgeçmedim. Herkesin bir hobisi var. Benim hobimde üniversite sınavlarına girmek. Yeni mezun öğrenciler gibi o heyecanı yaşamak için sınava giriyorum" dedi.
Bekar olan ve okumayı çok sevdiğini dile getiren Topçuoğlu, Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu'nu, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni ve Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu Otobüs Şoförlüğü Bölümü'nü bitirdiğini söyledi.
HER ENGELLİYE AYRI SINIF
Hüseyin TÜCCAR/BURSA, (DHA) - BURSA’daki Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi’nde Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na girecek (YGS) engelli öğrenciler için ayrı sınıflar oluşturuldu. 32 öğrenci 32 ayrı sınıfta sorulara cevap verirken veliler ise okul dışında sınavın başarılı geçmesi için dua etti.
YGS dolayısıyla Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri okul önlerinde ve sınav girişlerinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Trafik polisleri ise sınav olacak okul çevrelerinde sürücüleri gürültü yapmamaları konusunda uyardı. .
Bursa Nilüfer özel Eğitim Meslek Lisesi’nde ise ayrı bir heyecan yaşandı. Engelli öğrencilere tahsis edilen okul önünde geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. 32 engelli öğrencinin sınava girdiği okulda her öğrenci için birer salon tahsis edildi. Tekerlekli sandalyeleriyle okula gelen engelliler okul öğretmenlerinin refakatçiliğinde sınava girecek salonlara alındılar. Gül Esen isimli 35 yaşındaki engelli, "Çok çalışamadım ama heyecanlıyım. Bugün sınava giriyorum. İnşallah psikolog olmak istiyorum" diye konuştu. Ailelerinin okul kapısına kadar getirdiği engelli öğrenciler, yapılan üst aramasından sonra sınıflara alınırken veliler ise okul dışında sınavın başarılı geçmesi için dua etti.
HAKKARİ'DE 420 ÖĞRENCİ KÖYDE YGS'YE GİRDİ
Behçet DALMAZ/HAKKARİ, (DHA)- YÜKSEK Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) için Hakkari il merkezinde okullar yetersiz kalınca 420 öğrenci 2 köydeki okullarda 28 salonda sınava girmek zorunda kaldı.
Bugün saat 10.00'da başlayan YGS'ye Hakkari'de 38 okulda toplam 9 bin 600 öğrenci girdi. Bazı öğrenciler il merkezinde yeteri kadar okul olmayınca şehir merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Çimenli Köyü İMKB İlk ve Ortaokulu ile 20 kilometre uzaklıktaki Kırıkdağ Köyü'ndeki Şehit Yarbay Mesut Kuru İlk ve Ortaokulu'nda sınava girmek zorunda kaldı. 420 öğrenci sabahın erken saatlerinde özel araç tutarak köylere gitti. 28 salonda 60 öğretmen gözetiminde sınava giren öğrencilerin güvenlik kontrolünü yapan jandarmalar öğrencilere şeker ikram etti. Öğrencilerin sınava girdiği salonlara kameralar yerleştirildi.
Sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri köylere gitmek zorunda kalan öğrenciler ÖSYM yetkililerine tepki gösterdi. Kimi öğrenciler Yüksekova İlçesi'nden 100 kilometre yolu aşarak köye gelip sınava girdiklerini belirterek, şöyle dedi:
"Yüksekova İlçesi'ne bağlı köylerden buraya geldik. Bazı arkadaşlarımız özel araçla, bazı arkadaşlarımız da servislerle uzun bir yolculuk ardından sınava gireceği yere ulaştı. İlk defa böyle bir uygulama görüyoruz. İlçede neden sınav yapılmadı anlamış değiliz" diye konuştu.
ÖSYM Hakkari Temsilcisi Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, bu konuda açıklama yapmazken, Hakkari Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, okulların yetersiz olması nedeniyle böyle bir uygulama yapıldığını ve özellikle ulaşımı kolay iki köyü sınav için seçtiklerini söyledi.