1 MİLYON YILLIK İNSAN DİŞİ BULUNDU!..
İspanyol araştırmacılar, 1 milyon yıllık bir insan dişi buldu.
Araştırmacılar, İspanya'nın Atapuerca Sıradağları'nda bulunan fosil dişin, Batı Avrupa'da bulunan en eski insan fosil kalıntısı olduğunu tahmin ediyor.
Atapuerca Kurumu yetkilileri, "Diş Batı Avrupa'nın en eski insan fosil kalıntısını temsil ediyor. Şimdi, elimizde 1 milyon yıldan önce yaşayan ve aletleri geliştiren insanlara ait bir kanıt var. İzole bir fosil kalıntısı olduğu için, bu durumda hangi Homo türüne ait bir diş olduğunu belirlememiz imkânsız. Fakat ilk incelemeler bu dişin, Homo antecessor'un (öncü) atasına ait bir azı dişi olduğu yönünde" dedi.
1994'te Atapuerca'ya yakın olan Gran Dolina bölgesinde pek çok Homo antecessor fosili ortaya çıkarılmıştı. İnsanların 800 bin yıl önce Avrupa'ya geldiğini gösteren bu fosiller, kıtaya 500 bin yıl öncesinde yerleşildiğine inanan bilim insanlarını şaşırtmıştı. Atapuerca'da Avrupa'nın ilk insanlarına ait pek çok fosil ve aletlerin bulunduğu mağaralar yer alıyor.
Azı dişi, daha önce bizon, ayı, geyik gibi memeli ve kuş ve fare fosillerinin de ortaya çıkarıldığı Sima del Elefante (Fil çukuru) bölgesinde keşfedildi. Dişin, 20-25 yaşları arasındaki genç birine ait olduğu tahmin ediliyor.
Uzmanlar henüz hangi tür olduğu konusunda net olmadıklarını ama azıdişinin bulunduğu yerin jeolojik durumundan dolayı keşfedilen en eski Avrupalıya ait olduğuna emin olduklarını söyledi. Sıradağlarda, geçen yıl, Bronz Çağı'nda yaşayan insanlara ait kalıntılar bulunmuştu.