Dünya
  • 1.5.2026 18:52

İstanbul mutabakatı devreye girdi: İki ülkeden kritik açıklama

Afgan basınından sızan bilgilere göre, İstanbul’da Afganistan ve Pakistan temsilcileri arasında yürütülen gayriresmi güvenlik görüşmeleri mutabakatla sonuçlandı.

Afghanistan International tarafından paylaşılan detaylara göre, İstanbul, bölge diplomasisinde bir kez daha kilit rol üstlenerek Afganistan ve Pakistan arasındaki buzları eriten görüşmelere ev sahipliği yaptı.

İddialara göre görüşmelerin en önemli çıktılarından biri, Pakistan Talibanı'nın (TTP) terör örgütü olarak tanınması konusunda varılan uzlaşma oldu.

Pakistan tarafının, DEAŞ'ın bölgedeki varlığına dair sunduğu kanıtların Afgan heyeti tarafından kabul edildiği ve terörle mücadelede ortak bir zemin hazırlandığı öğrenildi.

 

İstanbul diplomasisi devreye girdi: İki ülkeden kritik açıklama

TALİBAN DÖNEMİNDE BİR İLK: DIŞ HEYETLERE GÖRÜŞME İZNİ

İstanbul’daki görüşmeler, Taliban yönetiminin dış delegasyonların Afgan meseleleri üzerinde müzakere yürütmesine onay verdiği ilk örnek olması sebebiyle tarihi bir önem taşıyor. Daha önce bu tür görüşmelere kapalı duran Kabil yönetimi, Türkiye’nin güvenli liman vasfını kullanarak bölge istikrarı için stratejik bir esneklik sergiledi.

İLK GÖRÜŞME DOHA'DA İKİNCİ TUR GÖRÜŞMELER İSTANBUL'DA YAPILDI

İki ülke, 19 Ekim'de varılan ateşkesin uzun vadeli bir mekanizmaya dönüştürülmesi amacıyla 25 Ekim'de İstanbul'da yeniden görüşmelere başlamış, ancak görüşmelerden herhangi bir sonuç alınamamıştı.

Taraflar, daha sonra Türkiye ve Katar'ın talebi üzerine İstanbul'da görüşmeleri yeniden başlatma kararı almıştı.

İslamabad yönetimi, Kabil'i Pakistan ordusunu hedef alan militanlara ev sahipliği yapmakla suçluyor. Afganistan'daki Taliban yönetimi ise söz konusu suçlamayı reddediyor.

PAKİSTAN-AFGANİSTAN ÇATIŞMASI

Pakistan, 22 Şubat'ta son dönemde ülkede Pakistan Talibanı (TTP) tarafından düzenlendiğini açıkladığı bombalı saldırılara cevaben, Afganistan ile sınır hattında "terör kampı" olarak nitelediği 7 noktayı hedef almıştı.

Afganistan yönetimi de 26 Şubat'ta sınır hattı boyunca İslamabad'a ait askeri tesislere yönelik saldırılar düzenlemişti. Pakistan, bu saldırılara misilleme yaparak Kabil'de ve sınır bölgesinde bazı hedefleri vurmaya başlamıştı.

Pakistan ve Afganistan, Ekim 2025'te benzer bir gerilim yaşamış, taraflar Kasım 2025'te ateşkesin detaylarını ele almak için İstanbul'da bir araya gelmişti ancak müzakereler sonuçsuz kalmış ve askıya alınmıştı.

Güncellenme Tarihi : 1.5.2026 18:53

İLGİLİ HABERLER