Dünya
  • 2.3.2024 13:06

190 yıllık miğferin içerisinden askerin kafası çıktı

Maraton Savaşı: Askerin Kafatasının Hala İçinde Olduğu miğfer İYunanistan'daki müzede sergileniyor..

Maraton Muharebesi'nden kalma bu dikkat çekici Korint tarzı miğferin 1834'te içinde hala bir insan kafatasıyla bulunmasıyla dikkatleri üzerine çekti.

Şu anda Royal Ontario Müzesi koleksiyonlarının bir parçasını oluşturuyor, ancak ilk olarak 1832-35 yılları arasında İyonya Adaları'nın Britanya Yüksek Komiseri olan George Nugent-Grenville tarafından keşfedildi.

Meraklı bir antikacı olan Nugent-Grenville, Yunanistan'da bir dizi ilkel arkeolojik kazı gerçekleştirdi ; bunlardan biri miğferin ortaya çıktığı Maraton Ovaları'nda gerçekleşti.

Maraton Savaşı

Antik Yunan tarihinde çok önemli bir an olan Maraton Muharebesi , çoğunlukla Atina birliklerinden oluşan daha küçük bir Yunan kuvvetinin işgalci Pers ordusunu yenilgiye uğratmasına tanık oldu. İki taraf da çok sayıda kayıp verdi. 

Maraton muharebesi savaşı kaç yılında yapılmıştır önemi nedir? - Kültür  Sanat Haberleri
Bu miğferin, şiddetli ve kanlı çatışma sırasında ölen bir Yunan hoplitesine (askerine) ait olduğu anlaşılıyor.
General Miltiades komutasındaki Atina ordusunun neredeyse tamamı, esas olarak mızraklar ve büyük bronz kalkanlar kullanan, bronz zırhlı hoplitlerden oluşuyordu. Falanks adı verilen sıkı oluşumlarda savaştılar ve hafif giyimli Pers piyadelerini yakın dövüşte kelimenin tam anlamıyla katlettiler.

Yunan - Pers Savaşları (MÖ 499-449), Pers Savaşları - Uzayla

Bugün miğfer ve ilgili kafatası , Royal Ontario Müzesi'nin Yunanistan Galerisi'nde görülebilir .

Maraton Şavaşı (Marathon Battle) - World Arkeoloji

Maraton Savaşı Batı Medeniyetini kurtardı
MÖ 490 yılının Eylül ayında, Atina'nın sadece 42 kilometre (26 mil) dışında  , sayıca çok az cesur askerlerden oluşan bir ordu, Maraton Savaşı'nda şehirlerini işgalci Pers ordusundan kurtardı.Ancak tarihin akışının gösterdiği gibi, Maraton Savaşı'nda sadece kendi şehirlerinden fazlasını kurtardılar: Atina demokrasisinin kendisini de kurtardılar ve sonuç olarak Batı medeniyetinin gidişatını korudular.
Tarihçi  Richard Billows  ve onun iyi araştırılmış kitabı  Maraton: Bir Savaş Batı Medeniyetini Nasıl Değiştirdi'ye göre, MÖ 490'da tek bir günde General Miltiades komutasındaki Atina ordusu medeniyetin gidişatını değiştirdi.
Eğer Persler Atinalıları Maraton'da yenmiş olsaydı, dünya uygarlığının bugün aynı olması pek olası değildi. Darius I'in güçlü ordusu Atina'yı fethedip orada Pers egemenliğini kurarak  Perikles'in yeni doğan Atina demokrasisine son verebilirdi .
Aslında bu, o dönemde Atina'da gelişen demokrasi fikrini kesinlikle yok ederdi.
Maraton Muharebesi yalnızca iki saat sürdü ve Pers ordusunun panik içinde gemilerine doğru ilerlemesiyle sona erdi ve Atinalılar kaçarken onları öldürmeye devam etti.
Ancak Billows kitabında Maraton Muharebesi'ni Yunanlılar için "inanılmaz bir zafer" olarak nitelendiriyor. Zafer, birçok tarihçinin sıklıkla tasvir ettiği kadar kolay değildi. Sonuçta Pers ordusu daha önce hiç yenilgiye uğratılmamıştı.

Güncellenme Tarihi : 3.3.2024 11:43

İLGİLİ HABERLER