
2022'de 145 milyon dolarlık çiçek ihraç ettik
Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, "Karanfil üzerine kurulu bir ihracat söz konusu ama son birkaç yılda değişik ürünleri pazara sunmaya başladık" dedi. Yılmaz, "2023 için 180 milyon dolarlık ihracat hedefi belirledik" ifadelerini kullandı.
Süs bitkileri ve mamulleri sektörü, geçen yıl 85 ülkeye yaklaşık 145 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Florasında 3 bin 500'den fazla endemik bitki türü bulunan Türkiye, kesme çiçek, iç ve dış mekan bitkileri, çiçek soğanları, fide, fidan, çelenk ve yosun grubunda yurt dışına satış yapıyor.
Sera ve yayla üretimiyle ihracat sezonunu 12 aya çıkaran çiçekçilik sektörü, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 85 ülkeye ürün gönderiyor.
Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine, süs bitkileri ihracatında yılı Noel çelenkleriyle tamamladıklarını söyledi.
Kasım ve aralıktaki hummalı çalışmanın ardından Hollanda, İngiltere, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Romanya ve Bulgaristan başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına 3 milyon çelenk gönderildiğini dile getiren Yılmaz, bu satışlardan yaklaşık 10 milyon dolar gelir elde edildiğini bildirdi.
Yılmaz, aynı dönemde yeni yıl çelenkleri dışında yaklaşık 7 milyon dolarlık da karanfil ihracatı yapıldığını ifade etti.
İhracat rakamlarının 2022'de bir önceki seneye göre düştüğünü belirten Yılmaz, 2021'de yaklaşık 150 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın 2022'de 145 milyon dolarda kaldığını, bunda dünyadaki ekonomik krizin ve Isparta'da seraların kar nedeniyle yıkılmasının etkili olduğunu söyledi. Isparta'da geçen yıl ocakta etkili olan yoğun karın kesme çiçek üretimi yapılan seralarda ciddi hasara yol açtığını belirten Yılmaz, kentten istenilen ölçüde ürün sevkiyatı yapılamadığını ifade etti.
İHRACATTA ÇEŞİTLİLİK ARTIYOR
İsmail Yılmaz, süs bitkilerinden yurt dışına en fazla karanfil satışı yapıldığını dile getirerek şöyle devam etti:
Güncellenme Tarihi : 3.1.2023 15:43