
25 BİN ADAY SIFIR ÇEKTİ!..
Yarımağan, YDS'ye 43 bin 52 adayın başvurduğunu, 6 bin 176 adayın sınava girmediğini, sınava girenlerden 1'inin sınavının geçersiz sayıldığını, 2 bin 869 adayın dil puanlarının hesaplanamadığını söyledi.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, ''bu yılın özelliği'' dolayısıyla son sınıf öğrencilerinin ortalama ve standart sapmalarının diğer tüm adaylardan daha yüksek olduğunu belirtti. Sınavda yöneltilen test türlerine bakıldığında, Türkçe testinin geçen yıllara göre daha kolay olduğunun görüldüğünü ifade eden Yarımağan, diğer testlerde ise belirli bir değişiklik ortaya çıkmadığını kaydetti.
TAMAMINI KAÇ KiŞi YANITLADI?
Sınavdaki her bir testin 30 sorudan oluştuğunu belirten Yarımağan, Türkçe'de 9 bin 901, Sosyal Bilimler-1'de 17, Matematik- 1'de 3 bin 741, Fen Bilimleri-1'de 1320, Edebiyat-Sosyal Bilimler'de 396, Sosyal Bilimler-2'de 39, Matematik- 2'de 567, Fen Bilimleri- 2'de 116 kişinin 30 sorunun tamamına doğru cevap verdiklerini bildirdi.
Yarımağan, bu verilere göre, adayların en zorlandıkları testin sosyal bilimler olduğunu söyledi. Yarımağan, yabancı dil testinde ise İngilizcede 14, Almanca'da 67 adayın 100 sorunun tamamını doğru yanıtladıklarını, Fransızcada ise soruların tamamını yanıtlayan bulunmadığını kaydetti. İlk dört testi tüm adayların yanıtlaması gerektiğini söyleyen Yarımağan, Türkçe testini cevaplama oranı yüzde 98,5 iken, Fen Bilimleri-1 testini cevaplama oranının sadece 44,9 olduğunu belirterek, ''Nedense fen testinden kaçıyorlar. Matematikte bu oran yüzde 81'' dedi.
DÜŞÜNDÜRÜCÜ...
Sınavın, lise 2 ve 3. sınıf müfredatına dayalı soruların yer aldığı ikinci bölümüne bakıldığında cevaplama oranının Matematik- 2 testinde yüzde 67, Fen-Bilimleri- 2'de yüzde 69 olduğunu kaydeden Yarımağan, ''Fen-Bilimleri-2 testini cevaplaması gereken adaylar genel liselerin ve öğretmen liselerinin fen bilimlerinde okumuş adaylar. Bu adayların yüzde 31'i Fen-Bilimleri-2 testine cevap vermiyor. Bu da düşündürücü...'' dedi.