Gündem
  • 15.4.2005 08:53

30 BİN ARACA SAHTE BELGEYLE LPG TAKILDI!..

Jandarma 40 firmanın başta İstanbul ve İzmir olmak üzere birçok kentte yaklaşık 30 bin araca sahte belgeyle LPG taktığını ortaya çıkardı.

Muğla'da İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin sahte LPG operasyonu kapsamında 40 firmaya baskın düzenlendi. Bu firmaların yaklaşık 30 bin araca standartların dışında LPG taktıkları ve sahte belgelerle devleti trilyonlarca lira zarara soktukları tahmin ediliyor. Muğla kent merkezinde önceki gün başlatılan operasyonda jandarma, aylar önce İl Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ndeki 600 dosyayı incelemeye aldı. Dosyalar incelendikten sonra araç sahiplerinden 267 kişinin ifadesi alındı ve şüpheli firmalar belirlendi.

ARAÇ SAHİBİ MAĞDUR
Araştırmalar sırasında sadece TSE'nin elinde olması gereken "LPG İmalat Yeterlilik Belgesi" de ele geçti. Gözaltına alınan 20 kişi daha sonra serbest bırakıldı. Muğla'dan İstanbul ve İzmir'e uzanan operasyonda ilginç ayrıntılar da ortaya çıktı. Baskın yapılan firmaların sahteciliği İstanbul ve İzmir'deki firmalardan sağladıkları belgelerle gerçekleştirdiği ve LPG dönüşümünü yaptıkları araç sahiplerine de bu belgeleri gerçekmiş gibi verdikleri tespit edildi.Herhangi bir denetim mekanizması olmayan LPG dönüşümünü yaptıran araç sahiplerinin de bu yolla belgelerin sahte olduğundan haberi olmadığı anlaşıldı. Sahtecilikle ilgili inceleme sırasında, LPG Montaj Tespit Raporları'ndaki Makine Mühendisleri'nin imzalarının da sahte olduğu ve araçlarda kontrol yapılmadığı belirlendi. Firmaların dönüşüm işlemlerinde sahte fatura kullandıkları ya da faturaları kayıtlarına geçirmeden direkt araç sahiplerinin üzerine kestikleri anlaşılınca yolsuzluğun ve devletin uğradığı zararın ortaya çıkarılması için Muğla Valiliği bünyesinde bir inceleme komisyonu oluşturuldu. Muğla İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, Defterdarlık ve vergi denetmenleri ile uzmanlarından oluşan komisyon rapor hazırladı. Raporda LPG Dönüşüm Sistemi'ne ait tank ve kit montajı sırasında yönergeye aykırı olarak mühendis onayı yapılmadığı; dolum ağzının aracın dışında olması gerektiği halde aracın bagajına takıldığı belirtildi.

Sabah

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:54

İLGİLİ HABERLER