
4 MİLYARLIK HELİKOPTER İHALESİ İTALYANLARIN OLDU!..
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) tarihi kararlara imza atarak 2,7 milyar dolara (yaklaşık 4 milyar YTL) taarruz helikopteri ve Milli Tank Projesi’ni karara bağladı.Helikopter ihalesini İtalyan AgustaWestland kazanırken, Milli Tank Projesi’nde prototip üretimini Otokar üstlendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yer aldığı SSİK toplantısındaki kararları Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül açıkladı.
AGUSTAWESTLAND
GÜLDÜ 12 yıl önce ortaya çıkan ve 10 yıl önce açılan taaruz helikopteri ihalesinin ikincisinde kazanan dün belli oldu. Üretimi Türkiye’de yapılacak 51 helikopter için 2,7 milyar dolar ödenmesi kabul edildi. İhalede yarışan Güney Afrikalı Denel firmasının maliyet avantajı sunamadığı ifade edildi. Avrupa Konsorsiyumu Eurocopter firması ise farklı şart ve ortaklık teklifiyle 2 milyar dolar maliyet çıkarmış ancak kısa listeye kalamamıştı. Alınan bilgiye göre AgustaWestland için kabul edilen fiyatın ileride artması mümkün olmayacak.
AgustaWestland’ın zayıf bulunan A-129 modeli Türkiye’de T-129 adıyla üretilecek ve Amerikan motoru kullanılacak. Amerika tarafından geliştirilen ancak üretiminden vazgeçilen Comanchi motoru en büyük aday. Türkiye, Comanchi’leri üretimini planlayan Boeing firmasının Apache modelini ABD tarafından öne sürülen şartlar nedeniyle satın almaktan uzak durmuştu.
ÜRETİM TAI’NİN
AgustaWestland ile sağlanan anlaşma ile helikopterlerin üretimini TAI üstlenecek. İtalyan Ordusu da aynı tip helikoptlerlerinin yedek parça ihtiyacını Türkiye’den karşılayacak. Helikopterlerin üçüncü ülkeler için üretimi de yine Türkiye’de yapılacak. Milli görev bilgisayarının ASELSAN tarafından üretimi ve üretim hattının Türkiye’ye taşınmasının ardından T-129 helikopterleri 2013’ten itibaren Türkiye’de uçmaya başlayacak.
TANK OTOKAR’IN
Türkiye’nin milli tank üretimi projesinde de kazanan taraf Otokar firması oldu. Projenin başında oluşturulan BMC-Otokar-FNSS (BOF) ortaklığını bozarak tek başına ilerleyen Otokar’a tasarım aşamasında 500 milyon dolar ödenecek ve ortaya çıkan prototipe göre üretim kararı verilecek. FNSS-BMC ortaklığının ise bilgi birikiminden yararlanılması öngörülüyor.
SSİK’da F-16’ların geleceği tartışılmadı. Ancak alınan bilgilere göre F-16 uçaklarıyla ilgili olarak ABD’ye giden Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’ın temaslarında gelişme sağlandı ancak kriz tamamıyla çözülmedi. Türkiye, uçakların 2010 yılından itibaren Türkiye’de üretilmesini isteniyor. Uçak üretiminin ortalama 24 ay sürmesi nedeniyle F-16’ların en erken 2012 yılında uçması bekleniyor.
Fransızlar neden kazanamadı
MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül helikopter ihalesinin Denel’e verilmemesinin ardında Fransa’yla yaşanan sorunların bulunup bulunmadığına yönelik soru üzerine, "Pekçok şey değerlendirildi. Değerlendirilenler arasında en önemli görülen husus aradaki fiyat farkının, izah edilebileceğin çok ötesinde yüksek olmasıdır" dedi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:34