Gündem
  • 17.3.2023 11:02

7 PKK’lının öldüğü esrarengiz helikopterin gizemi

Irak 7 PKK’lının öldüğü esrarengiz helikopterin izini sürüyor

Askeri uzman Ahmed Amêdî, dün akşam Duhok’ta düşen helikopterin hangi ülkeye ait olduğuna dair değerlendirmelerin devam ettiğini söyledi. Duhok Valisi ise helikopterdekilerin PKK’li olduklarını söyledi.

Dün akşam Duhok’un Amêdî ilçesi Çemankê kasabasına bağlı Berkiyat köyü yakınlarında bir helikopter düştü.

3’ü kadın 7 kişinin öldüğü helikopterin kime ait olduğu ise henüz netlik kazanmadı. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, TSK'ya ait o bölgede bir helikopter uçuşunun bulunmadığını açıklarken başka bir ülkeden konuya dair açıklama yapılmadı.

Irak Askeri Endüstrisi Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Ahmed Amêdî, Duhok’ta dün akşam düşen helikoptere ilişkin bilinmeyenleri Rûdaw’a değerlendirdi.

Rûdaw TV Duhok Temsilcisi Nasır Ali’nin sunduğu bültene konuk olan Ahmed Amêdî, Duhok’ta düşen uçağın Uluslararası Koalisyon ve Türkiye’ye ait olmadığını söyledi.

Helikopterin olumsuz hava koşullarından kaynaklı olarak düştüğünü tahmin ettiklerini ifade eden Amêdî, “Böyle havalarda uçuş yapılmaz” dedi.

Düşen helikopteri Irak ve Haşdi Şabi ile ilişkilendiren askeri uzman Ahmed Amêdî, “Helikopter İran ya da Irak’a ait” ifadelerini kullandı.

Helikopterin AS350 Eurocopter tipi olduğunu dile getiren Amêdî, “Bu bölgede PKK’nin olduğunu biliyoruz fakat şimdiye kadar da helikopterin kime ait olduğu netlike kazanmış değil” dedi.

 Irak helikopterlerinin Kürdistan Bölgesi üzerinde izin almaksızın uçabileceğini kaydeden Amêdî, “Kürdistan Bölgesi, Irak topraklarının bir parçasıdır ve Irak herhangi bir engele takılmadan bu bölgede uçuş gerçekleştirebilir” diye belirtti.

Ahmed Amêdî, Haşdi Şabi için “derin devlet” nitelemesini kullanarak “Haşdi Şabi’nin bazı gündemleri Irak Hükümeti’nin gündemlerinden de güçlü olabilir. Haşdi Şabi, Irak Hükümeti'nin bilgisi dışında İran'la koordineli hareket ediyor olabilir” ifadelerine yer verdi.

Duhok Valisi’nde açıklama

Duhok Valisi Ali Teter, dün akşam Duhok’un Berkiyat köyü yakınlarında düşen helikopterin yanında başka bir helikopter olduğunu söyledi.

Düşen helikopterde hayatını kaybedenlerin PKK’li olduklarını belirten Teter, düşen helikoptere başka bir helikopterin daha eşlik ettiğini ancak ikinci helikopterin olay yerinden uzaklaşarak izini kaybettirdiğini aktardı.

Helikopterlerin hangi ülkeye gittiğine dair şimdilik bilgileri olmadığını dile getiren Vali Teter, konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

Anti-Terör Birimi'nden açıklama

Kürd bölgesi  Anti Terör Birimi’nden yapılan açıklamada, Kürd Bölgesi yetkililerinin, Irak hükümeti, Uluslararası Koalisyon ve Türkiye hükümetiyle iletişime geçtiği ancak helikopterin kendilerine ait olmadığına dair yanıt aldıkları belirtildi.

Açıklamada, helikopterin AS350 tipi Eurocopter olduğu, helikopterde bulunanların PKK’li olduğu ve tamamımın hayatını kaybettiği aktardı.

Anti Terör Birimi, olayın açığa çıkarılması için soruşturmanın sürdüğünü kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2023 11:07

İLGİLİ HABERLER