ABD, DAHA ÇOK CAN ALMASI İÇİN İSRAİL'E AKILLI BOMBALAR GÖNDERDİ
NEW YORK - New York Times Gazetesi, ABD'nin, Lübnan'daki bombardımanlarından sonra İsrail'e hızla akıllı bombalar sevketmeye başladığını bildirdi.
Gazete, Amerikalı yetkililere dayanarak verdiği haberde, sevkiyatın hızlandırılması talebinin, İsrail tarafından, Lübnan'da hava saldırılarına başlamasının hemen akabinde geldiğini belirtti. Bunun, ateşkes çağrılarına kulak asmayacağı gibi, İsrail'in Lübnan'daki saldırıları çok daha genişletme niyetinde olduğunu gösterdiği ifade edildi.
Gazete, ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatını hızlandırdığının ortaya çıkmasıyla bilhassa İslam ülkeleri olmak üzere dünyada, ABD'nin İsrail'e Lübnan'daki bombardımanlarını aktif bir şekilde desteklediği kanaatine yol açacağını, Amerikan yönetiminin de bundan dolayı endişeli olduğunu yazdı. Amerikalı yetkililerin, sevkiyatın hızlandırıldığı haberini isimlerinin açıklanmaması kaydıyla yaptıklarını belirten New York Times, İsrail'in lazer ve uydudan güdümlü bombalar istemesinin, Lübnan'ın güneyini tamamen harap hale getirmesi ve diğer birçok bölgesini de yerle bir etmesine rağmen bu ülkede halen vurmak istediği çok sayıda yer olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Amerikalı yetkililer, silah sevkiyatının geçen sene ABD'yle İsrail arasında yapılan milyarlarca dolarlık anlaşmadan dolayı yapıldığını, şimdi İsrail'in talebi üzerine sevkiyatın hızlandırıldığını söylediler. Gönderilen silahların kapsam ve muhtevasıyla ilgili detaylar açıklanmadı. Yetkililer, sevkiyatın kargo uçaklarıyla mı yoksa başka yollarla mı gönderildiği konusunda da açıklama yapmadılar. İsrail, geçen sene imzalanan anlaşmayla ABD'den 100 adet GBU-28 alacak. 2 bin 268 kilogram ağırlığında lazer güdümlü bu bombalar yeraltı sığınaklarının tahrip edilmesinde kullanılıyor. Paket kapsamında ayrıca uydudan güdümlü bombalar da bulunuyor.
Bir yetkili, normalde sevkiyatın günlük talebe göre hızlandırılması gibi bir uygulamalarının olmadığını fakat "İsrail'in ABD'nin yakın bir müttefiki olması ve etrafının düşmanlarla çevrili olması dolayısıyla" bu sefer farklı davrandıklarını ve sevkiyatı hızlandırdıklarını söyledi.
İsrail'in 12 Temmuz'dan bu yana Lübnan'da gerçekleştirdiği bombardımanlarda 340'tan fazla kişi öldü. Bunların 305'si sivil. Bombardımanlar sonucu binden fazla kişinin de yaralandığı ülkede, 500 binden fazla insan da evini terketmek zorunda kaldı.